From the Shadow of the Northern Lights

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Rayon Frais)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"From the Shadow of the Northern Lights" (tidigare arbetsnamn "Galago INT") är namnet på en engelskspråkig version av den svenska antologiserien Galago, lanserad våren 2008. Hittills har två volymer givits ut.

Publikationerna liknar den 200-sidiga bokversion av Galago som publicerades 2006–2009, med skillnaden att den enbart innehåller serier och skämtteckningar, inga noveller eller intervjuer. Merparten av innehållet är nyproducerat, och allt är översatt till engelska. Volym 2 är till stor del i färg.

Volym 2 har även gjort i en franskspråkig utgåva betitlad "Rayon Frais" (2011), samutgiven av Galago och franska Les Requins Marteaux.

Historik

Den engelskspråkiga Galago hade urpsrungligen arbetsnamnet "Galago INT" och arbetades fram av redaktörerna Johannes Klenell och Mats Jonsson som ett sätt att visa upp svenska serieskapare för en internationell marknad. Då samarbetet nått så långt att man fått amerikanska samarbetspartners (Top Shelf Productions som amerikansk distributör) bytte man namnet eftersom man insett att "INT" inte har någon betydelse i engelspråkiga länder.[källa behövs]

"From the Shadow of the Northern Lights" släpptes i samband med svenska seriefestivalen spx08 där Chris Staros från amerikanska Top Shelf Productions var en av gästerna. Releasefesten hölls den 24 april 2008 på Berlin Bar i Stockholm.

Tom Shelf distribuerade "From the Shadow of the Northern Lights" i USA.[1] Mötet med svensk seriekultur ledde till ytterligare samarbetsplaner. Representanter för Galago medverkade på MoCCA Art Festival i New York 2009, och 2010 lanserade Top Shelf sin linje "Swedish Invasion" för den amerikanska independentseriemarknaden. Som en del av detta kom "From the Shadow of the Northern Lights" nr 2 ut i april 2010, denna gång utgiven i samarbete med Top Shelf.

Den franska antologin "Rayon Frais" var en franskspråkig utgåva av antologin, samutgiven av Galago och franska Les Requins Marteaux 2011, med Kristiins Kolehmainen som initiativtagare till samarbetet. Den innehåller i princip samma innehåll som den engelskspråkiga volym 2, men är tio sidor kortare. Joakim Pirinens bidrag finns inte med i utgåvan, och Åsa Grennvalls serie har bytts ut mot en svit korsstygnsbilder av Grennvall.

"From the Shadow of the Northern Lights" 1 (2008)

Utgivningsfakta

Innehåll

Omslag av Marcus Nyblom, baksida av Sara Granér

"From the Shadow of the Northern Lights" 2 (2010)

Utgivningsfakta

Innehåll

Omslag av Nanna Johansson

"Rayon Frais" (2011)

Utgivningsfakta

Innehåll

Omslag av Nanna Johansson

Mer om "From the Shadow of the Northern Lights"

Fotnoter

  1. "Globaliserad Galago", nyhetsnotis på Seriefrämjandets webbplats, 2007-11-08 [länkad 2010-04-27]