Krösus Sork
Krösus Sork, girig sork och återkommande antagonist ur serien "Bamse". Krösus Sork är en hänsynslös kapitalist och skurk som inte drar sig för att stjäla ens från små barn. Medan andra skurkar i serien kan ha vissa goda sidor ibland saknar Krösus helt dessa. Krösus Sork hette från början Sork-Sam (i veckoserieversionen av "Bamse").
Fiktiv biografi
Under sin uppväxt var Krösus en osäker outsider, utan egentliga vänner och med problem i skolan, som hans far inte var sen att pika honom för. Sin första lyckade "affär" gör han genom att stjäla en vinstlott från sin bror Slösus Sork och istället ge brodern en förfalskad lottsedel. Brodern blir dömd för förfalskning och får sitta i fängelse. Under tiden grundlägger Krösus sin förmögenhet med hjälp av pengarna från lotterivinsten, och listigt utnyttjande av hyrda småbrottslingar. Slösus å sin sida klarar av sveket förhållandevis väl, och blir senare en fattig, men god och generös sork.
I sin koncern har Krösus en mängd direktörssorkar till sin hjälp. För sin tydligt olagliga verksamhet anställer Krösus mer handgångna underhuggare, såsom fixare-sorkar och bråk-sorkar.
I den tecknade TV-filmen "Bamse och den lilla åsnan" visas då Krösus Sork äger travhästen Svarta blixten och betalar Fixar-Frasse pengar för att förstöra för den åsna som Bamse och hans vänner använder i travtävlingar.
Krösus har också en morbror, Gammelsork, som äger det dagis som Bamsetrillingarna gick på innan de började skolan. Till skillnad från Krösus är dock Gammelsork god vän till Bamse och hans vänner, inte minst med Bamses mormor Anna-Cilla.
Föregångare till Krösus Sork
I Rune Andréassons tidigare serie "Teddys äventyr" förekom en figur vid namn Martin Mickel som delvis kan ha funnits kvar i huvudet när Rune senare kom att skapa Krösus. (Martin Mickel uppvisar även vissa likheter med såväl Vargen som Reinard.)
Krösus Sork på andra språk
Namnet Krösus syftar på den lydiske kungen Krösus under antiken, som anses ha varit oerhört rik, och Krösus Sorks namn på andra språk innehåller ofta det språkets variant av detta namn.