Xellana

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Xellana", science fiction/fantasy-serie av Kari Leppänen. Ursprungligen publicerad i den finska tidskriften Portti 1995–97. Har därefter publicerats på svenska i Fantomen 1998.

Handling

Stjärnkryssaren Vexillarius sköts upp med sikte på Barnards stjärna, men missade målet på grund av ett navigationsfel, ombord fanns fem nedfrysta astronauter. Den finländske astonauten John Rauta väcks helt plötsligt ur sitt nedfrysta tillstånd då stjärnkryssaren plötsligt närmar sig ett solsystem som liknar deras mål, kvar bland de övriga besättningsmännen finns endast befälhavaren Emerson Dell i livet.

Solsystemets tredje planet liknar Jorden och de gör ett försök att landa, Dell bedrar dock Rauta och lurar honom att landa en mindre farkost på planetens yta medan han själv gör ett landningsförsök på ett helt annat ställe. Dells plan slår dock lite slint eftersom hans skepp krashar. Rauta blir tillfångatagen av Hordaer, ett folk som avskyr vatten och ser ut ungefär som en korsning mellan människor och apor, och hamnar i fängelse i ruinstaden Naym där han träffar människan Dan jel Landi. Han får då reda på att han befinner sig på planeten Xellana.

Dan och John lyckas fly men Dan såras dödligt under det att de stjäl några betsas (flygande hästar), de landar i den heliga staden Ummr där John, efter Dans död, får reda på att han är den återuppståndne hjälten Xellador. På givet uppdrag tar han sig till en stad för att skydda juvelprinsessan av Jathor, som är i fara. Han får anställning som hennes personliga livvakt.

Utgivning

  • "På okänd planet", Fantomen 17/1998
  • "Flykten från Naym", Fantomen 18/1998
  • "Fasornas flod", Fantomen 19/1998
  • "Andarnas tempel", Fantomen 20/1998
  • "Juvelprinsessan", Fantomen 21/1998