Walt Disney

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
För andra betydelser av "Disney", se Disney (Gaffelsida).

SERIESKAPARE
Walt Disney
Walter Elias Disney
Walt Disney © Disney
Född:∗ 1901-12-05
Födelseplats:Chicago, IL, USA
Död:† 1966-12-15 (65 år)
Död, ort:Los Angeles, CA, USA
Fullständigt namn:Walter Elias Disney

Land:USA USA
Språk:Engelska (USA) engelska (USA)

Studio(r):Walt Disney Studios
Serier i urval
Musse Pigg
Kalle Anka

Walt Disney, född 5 december 1901 i Chicago, Illinois, USA; död 15 december 1966 i Los Angeles, Kalifornien, USA (lungcancer). Amerikansk filmproducent och entreprenör.

Disney skapade ett flertal figurer för tecknade filmer, däribland de två som fortfarande är hans företags huvudfigurer och som har blivit lika kända som seriefigurer: Musse Pigg och Kalle Anka. Han skrev manus till de första äventyren av serien "Musse Pigg", samt agerade även röstskådespelare för figuren Musse Pigg fram till och med långfilmen Pank och fågelfri (1947).

Biografi

Walt Disney var son till Flora Disney, född Call (1868–1938) och Elias Disney (1859–1941). Disney föddes i storstaden Chicago men flyttade som liten med föräldrarna till en bondgård nära Marceline, Missouri. Senare flyttade de igen och slog sig då ner i Kansas City, Missouri.

Walt Disney var tidigt intresserad av teckning och trots föräldrarnas tveksamhet gick han som fjortonåring en grundläggande konstkurs på Kansas Citys konstinstitut. Han gjorde teckningar för skoltidningen och längre fram blev han undervisad av dagstidningstecknaren Leroy Gassett. År 1919 träffade han Ub Iwerks. De bildade tillsammans en firma som sysslade med tecknad reklamfilm och korta filmer med moderniserade sagor. Walts bror Roy drogs med i företaget och inom några år hade de bildat en liten studio.

Disney var en typisk entreprenör. Han var full av idéer och hade förmåga att engagera och entusiasmera medarbetare. Disneys speciella förmåga att i ett tidigt skede se vad som kunde bli populärt och framgångsrikt gjorde att han vågade satsa på projekt som verkade dåraktiga. Som arbetsgivare var Disney krävande och han pressade sina anställda tills de lyckades skapa vad han drömt om.

Iwerks och Disney skapade tillsammans Musse Pigg. Musse gjorde debut i New York 1928. I hemlighet hade studion arbetat med filmen "Steamboat Willie", en tecknad film med synkroniserat ljud. Den våghalsiga satsningen blev en succé.

Studion gjorde, förutom Musse Pigg-filmerna, sagoberättelser till musik. Dessa filmer kallades Silly Symphonies. De första filmerna var i svartvitt. I samarbete med Technicolor skapade Disney sin första Silly Symphony i färg: "Blommor och träd" hade premiär 1932. Den största framgången fick man dock året därpå med "Tre små grisar". År 1934 debuterade Kalle Anka i filmen "The Wise Little Hen".

Disney drömde dock om något större än roliga kortfilmer. Han ville skapa en dramatisk och underhållande långfilm med musik, sång och tecknade figurer. En del av figurerna skulle vara realistiskt tecknade och därför fick tecknarna studera anatomi och teckna modell. Återigen drev Disney sina medarbetare till bristningsgränsen och fyra dagar före jul 1937 hade mästerverket Snövit och de sju dvärgarna premiär på Carthay Circle Theater i Hollywood. Succén var omedelbar och Walt Disney och alla hans medarbetare fick lön för all sin möda.

1941 utbröt en stor strejk bland Disneys arbetare. Disney hade ingen förståelse för denna aktion. Han ansåg sig själv vara som en kärleksfull och fostrande far för sina anställda. Efter denna konflikt lämnade många skickliga tecknare Disneystudion. Samma år lade de militära myndigheterna beslag på delar av studion, vilket gjorde att Disney inte kunde fortsätta producera tecknade långfilmer. Under flera år arbetade man med korta filmer (vissa av dem sammanslagna med dokumentärfilm till långfilmer), propagandafilmer för allmänheten och undervisningsfilmer för försvaret.

Walt Disney var alltid intresserad av forskning och teknik. I början av femtiotalet ville han börja göra film för TV. 1954 hade serien "Disneyland" premiär. Året därpå startade Mickey Mouse club. Disney bar länge på en dröm om en sagopark. Under femtiotalet började han realisera dessa drömmar. Han ägnade allt mindre tid åt filmproduktionen. 1955 öppnade parken Disneyland i Anaheim i Californien.

Walt Disney dog 1966. Företaget drevs vidare av hans bror Roy.

"Farbror Joakim" ur debuten i "Jul på Björnberget" av Carl Barks © Disney

Walt Disney och tecknade serier

Det finns inget som tyder på att Walt Disney hade något särskilt intresse för tecknade serier. De serier som skapades i hans namn var mer biprodukter, likt dockor, porslinsfigurer och sagoböcker, som producerades för att öka filmernas och figurernas popularitet. Bolaget var dock noga med att Disney skulle vara ett kvalitetsmärke och ställde därför höga krav på dem som sysslade med alla former av merchandise.

Några av de mest kända tecknarna av Disneyserier är Al Taliaferro, Floyd Gottfredson och Carl Barks.

Lista över personer som tecknat serier för Disney

Många har trott att Walt Disney själv ritat alla serier eftersom det länge bara stått hans namn angivet som upphovsman. Att detta varit en medveten policy visas av denna brasklapp från Kalle Anka & C:o nr 19/1964 där det anges att "För detta [dessa serier] svarar en konstnär, som fått erkännande världen över. En genial berättare för barn och en förstklassig konstnär – Walt Disney." © Egmont

Vandringssägner

Det finns en mängd vandringssägner om Walt Disney. En av de mest kända är myten om att hans kropp ligger kryogeniskt nedfrusen i väntan på att vetenskapen ska komma på ett sätt att väcka de döda till liv igen. Så är dock inte fallet. Han kremerades två dagar efter sin död och ligger begravd på "Forest lawn memorial" i Hollywood Hills, Kalifornien, USA.

Mer om Walt Disney

"The Art of Walt Disney", av Bob Thomas (1976). © Walt Disney Productions.

Böcker (urval)

  • Christopher Finch: "The Art of Walt Disney". 1973
  • Bob Thomas: "Walt Disney - A Biography". Simon and Schuster, 1976.
  • Frank Thomas och Ollie Johnston: "The Illusion of Life, Disney Animation". 1981
  • Marc Eliot: "Sagan om Walt Disney". 2001

Externa länkar