Black Knight

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Svarte Riddaren" ur Seriemagasinet nr 8/1981. Tecknare okänd. © Marvel Comics.

För disneyfiguren Svarte riddaren, se Armand Lutin.


"Black Knight" (även känd som "Svarte Riddaren") på svenska, är namnet på minst två äventyrsserier och minst fyra olika figurer från Marvel Comics. Den förste var medeltidsriddaren sir Percy of Scandia. Den andra, professor Nathan Garrett, var en modern superskurk och fiende till Avengers. Den tredje och numera mest aktive är Dane Whitman, superhjälte och medlem i bland annat Defenders och Avengers. Den fjärde och minst etablerade är en katolsk superhjälte från Vatikanstaten.

De tre första Black Knight är alla släkt; sir Percy är en anfader till Garrett, som i sin tur är farbror till Whitman.

Den förste Black Knight (sir Percy) debuterade i tidningen Black Knight nr 1 (1955), från Marvels föregångare Atlas Comics.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Riddarserien "Black Knight" publicerades i Seriemagasinet i början av 1980-talet under titeln "Svarte Riddaren". Rättighetsinnehavare till serien angavs här som Transworld, en agentur som distribuerade amerikanska serier utomlands.

Superhjälten Black Knight (Whitman) har inte publicerats med egna serier i Sverige. Däremot har han förekommit i serier med bland andra "Hulk" och "Avengers" som översatts till svenska, bland annat i svenska Hulk nr 12/1983 och Mega Marvel nr 5/2000.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!