The Mask

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The Mask. © upphovsmännen/Dark Horse.
Ej att förväxla med seriefiguren med samma namn från DC Comics, eller serien av Yaroslav Horak.

"The Mask", tidigare "The Masque", serie som handlar om en magisk mask som bärs av diverse olika personer, och ger dem övernaturliga krafter och ett monstruöst utseend, samtidigt som den ofta leder dem ner i fördärv och död. Genomsyras av en hel del morbid humor.

Historik

Figuren/föremålet "The Mask" skapades ursprungligen av Mike Richardson for en serie i APA – 5, ett fanzin utgivet av Mark Verheiden.

Tillsammans med manusförfattaren Mark Badger gjorde Richardson en följetong på samma koncept, betitlad "The Masque", i tidiga nummer av antologitidningen Dark Horse Presents. Då Badgers manus blev alltmer politiska, avslutade Richardson serien för att föra den tillbaka till sina rötter.

Tecknaren Chris Warner anlitades för att uppdatera karaktären med grund i det ursprungliga framträdandet i APA – 5. Författaren John Arcudi och tecknaren Doug Mahnke anlitades därefter för att skriva nya äventyr för tidningen Mayhem, denna gång under titeln "The Mask". Arcudi och Mahnke återvände sedan och gjorde flera miniserier med "The Mask".

I de ursprungliga serierna förvandlades maskens bärare till en korrumperad ultravåldsam antihjälte som dödade människor till höger och vänster. När film- och tv-versionerna introducerades tonades våldet och svartsyntheten ner, även i serieversionen. Om maskens bärare var god gjorde även masken goda gärningar – masken gjorde inte längre bäraren ond, bara lite "busigare".

Ursprungligen hänvisade titeln "The Mask" enbart till den magiska masken och inte den grönhövdade figuren, som kallades "Big Head" eller "Storhuvudet" i de första historierna. Det var inte förrän film- och tv-versionen introducerades som "Mask" kom att beteckna även figuren ifråga.

Efter det att film- och tv-versionerna introducerats kom även en barnvänligare serieversion tecknad i cartoon-stil.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Har publicerats på svenska i Seriemagasinet och Thriller.

"The Mask" i andra medier

Har även blivit framgångsrik spelfilm med Jim Carrey i huvudrollen (med senare mindre framgångsrik uppföljare), samt en tecknad tv-serie som huvudsakligen är en lös bearbetning av spelfilmen. I båda dessa versionerna är det grova våldet och de mer mörka aspekterna av serien till största delen borttagna.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!