The Watcher

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Väktaren från Seriemagasinet nr 22/1973. © Marvel Comics

The Watcher, på svenska ibland översatt till Väktaren eller Vakaren, är en kosmisk seriefigur från Marvel Comics. Han bor på månen och övervakar historien utan att ingripa. Första framträdandet var i Fantastic Four nr 13 (april 1963).

Det finns en hel ras med Watchers utspridd över universum. En gång var de en högt utvecklad ras som hjälpte en planet på vägen rent teknologiskt, men befolkningen var inte redo för tekniken och utplånade sig själva i ett kärnvapenkrig. Efter det svor Watchers att bara observera. Jordens Watcher heter Uatu.

Watcher förekommer mest som bifigur eller berättare i andra serier, men har även själv haft en serie i Tales of Suspense kallad "Tales of the Watcher". Serien skrevs av Stan Lee och tecknades av Larry Lieber.

Uatu the Watcher är även "presentatör" för serien "What if?" som presenterar alternativa verkligheter och saker som skulle kunna ha hänt i Marvels universum.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Watcher har synts till i åtskilliga svenska tidningar med Marvelserier; däribland Fantastiska Fyran, Atlantic-serien. Spindelmannen och Marvels Universum.

Soloserien "Tales of the Watcher" har gått i Seriemagasinet under titeln "Väktaren".

Svensk tidning Originalserie
Seriemagasinet 22/1973 Silver Surfer #1
Seriemagasinet 25/1973
Seriemagasinet 19/1974
Seriemagasinet 20/1974