Straight Arrow

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Straight Arrow", känd i sverige som "Flygande Pilen", "Snabba Pilen" och "Hjortfot", en västernserie om en brottsbekämpande comancheindian. Serien baserades på en populär radioserie med samma namn skapad av Sheldon Stark åt företaget National Biscuit Company (sedermera Nabisco).

Bakgrund

1947 bestämde National Biscuit Company att de skulle konkurrera med Kelloggs, General Mills med flera på flingmarknaden genom att få barnen i Amerika att äta deras osockrade "vuxenflingor" Shredded Wheat. Det bestämdes därför att de skulle sponsra en ny radioshow. Uppdraget gick till McCann-Erickson Advertising Agencys i New York City, där Sheldon Stark valdes att skriva manus. Premissen som gavs var att hjälten skulle vara indian.

Radioshowen hade premiär den 6 maj 1948 på en lokal radiostation i Los Angeles-området. Den första lokala testomgången avslutades den 21 januari 1949, och vid det laget hade programmet blivit så populärt att nationell premiär skedde den 7 februari samma år hos Mutual Network.

Showen blev populär men kunde inte konkurrera länge med TV:ns tjuskraft och lades ner i juni 1951. Allt som allt blev det 292 avsnitt, alla skrivna av Sheldon Stark.

Serietidningsversionen

Våren 1950 debuterade serieversionen av "Straight Arrow" i serietidningen med samma namn från Magazine Enterprises. Serien skrevs av Gardner Fox och tecknades av Fred Meagher. Den varade till och med mars 1956 då tidningen lades ner.

Dagspressversionen

Dagspressversionen distribuerades av Bell Syndicate. Gardner Fox skrev även denna version som tecknades av John Belfi och Joe Certa. Serien debuterade juli 1950 och varade till och med augusti 1951.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Straight Arrow" av Fred Meagher har publicerats på svenska i Seriemagasinet, under namnet "Flygande Pilen", i Tomahawk som "Flygande Pilen" alternativt "Snabba Pilen" och i Serie-Nytt som "Hjortfot".

Kuriosa

Straight Arrows häst heter vanligtvis Fury. Men då serien publicerades i Serie-Nytt, som "Hjortfot", kallades den trogne springaren för "Åskmolnet".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!