Hook Jaw

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Hook Jaw", en brittisk serie skapad av Pat Mills, var ett oblygt sätt att försöka åka snålskjuts på filmen "Hajen". Serien hade premiär 1976 i tidningen Action och blev snabbt känd för sin brutalitet.

Bakgrund och handling

"Hook Jaw" skapades ursprungligen av Pat Mills, men skrevs av Ken Armstrong och tecknades av Ramon Sola. Hook Jaw är en stor vithaj som fått sitt namn av att han har fått en harpun instucken i käken av en olycklig fiskare. Hajen är huvudpersonen i serien och äter i regel upp de människor som förekommer i serien, ofta skildrat på ett mycket blodigt sätt. Mills försökte även ge serien en miljöpolitisk vinkling genom att se till att Hook Jaw oftast slukade miljöbovar.

Action hann bara utkomma med tre nummer innan förlaget IPC, efter högljudda protester i media, tillfälligt lade ner tidningen. När utgivningen återupptogs hade våldet tonats ner betydligt. För "Hook Jaw" fick det effekten att hajen inte fick äta upp lika många människor längre, och när han gjorde det visades detta inte i bild. Borta var även miljöpolitiken.

2005 kom en samlingsvolym med "Hook Jaw" från Spitfire Comics.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Hook Jaw" har publicerats i svenska Seriemagasinet Special, Seriemagasinet och Serie-Pocket.

Källor

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 30 mars 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Hook Jaw.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!