Dagens Nyheter

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Dagens Nyheter.)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Dagens Nyheter 8 maj 1945 © DN
Scen ur "Råttan Robert" av Jan Romare ur Dagens Nyheter 2006-06-19. © Romare

Denna artikel handlar om morgontidningen Dagens Nyheter. För fanzinet, se Dagens Nyheter (fanzin).


Dagens Nyheter är Sveriges största morgontidning. Tidningen grundades 1864 och utges i hela landet men fokuserar på Stockholm. DN betecknade sig tidigare (från 1973) som "oberoende" men har sedan 1998 övergått till beteckningen "oberoende liberal". DN ingår i Bonnierkoncernen.


Serier i Dagens Nyheter

Dagens Nyheter har en stark och långlivad tradition av seriepublicering.

Första serien som publicerades i DN var troligen "X-ets underbara äventyr" (senare "Herr Carl Ferdinand Lundin på underbara äventyr") av Carl Agnar Jacobsson som började i söndagsdelen den 18 januari 1920.

Sedan dess har serier publicerats på egna seriesidor (söndagssida med start 1920, sedan även dagsstrippsida från 1936), men även på kåserisidan "Namn och nytt" och i barnavdelningen "För de unga och de yngsta" (1926–45). Den sistnämnda övergick successivt i den dagliga seriesidan 1936.

1959 till 1971 hade DN:s seriesida titeln "Serieparaden".

Under 1980- och 1990-talen åtnjöt seriesidan en särskilt stark ställning under serieredaktören Nisse Larsson. Under denna period introducerades svenska originalserier som "Ensamma Mamman", "Uno" och "Assar", specialsatsningar som "DN:s gästserie" och "Klassikern", samt, under en kortare period (kring 1989–90), seriehistoriska artiklar och nyhetsbevakning av seriemediet på seriesidan.

I september 2012 tog DN bort den särskilda seriesidan och två av de fyra strippar som dagligen hade publicerats där fram till dess. "Assar" och "Medelålders plus" blev kvar, men flyttades till den så kallade "Namn och Nytt"-sidan, en sida fylld med journalistik av det mer lättsmälta slaget: kåserier, ordlekar och nyhetsnotiser från hela världen som kan bedömas som skrattretande. Första dagen med denna förändring, kommenterades saken också av figurerna i serien "Medelålders plus" i ett för den serien ovanligt uttryck för metahumor. "Rocky" publicerades också i DN under denna tid men hade redan innan seriesidans plockades bort flyttats till annan plats i tidningen.

Den 7:e oktober 2012 återupptogs den särskilda seriesidan i färg på söndagar.

DN:s serier idag

Nuvarande reguljära line-up (oktober 2012) innehåller:

Serier som gått i Dagens Nyheter (urval)

Källor

Mycket av informationen, särskilt när det gäller publiceringsdatum, kommer från Olle Dahllöfs artiklar under rubriken "Ur DN:s seriehistoria", från Dagens Nyheter cirka 1989–90.

Se även

Externa länkar