Justice Society of America

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Justice Society)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Justice Society of America (även kända som JSA) var det allra första superhjälteteamet på 1940-talet, under vad som idag kallas the Golden Age. Serien skapades av redaktören Sheldon Mayer och författaren Gardner Fox, och debuterade i All Star Comics nr 3 (vintern 1940).

I svenska utgåvor har gruppen vanligtvis kallats Rättvisans Väktare.


Handling

Under Andra världskriget slöt sig den första generationen av maskerade superhjältarna samman under namnet Justice Society of America för att tillsammans kunna bekämpa större hot. Under 1950-talet upplöstes gruppen och medlemmarna gick under jorden efter att en antikommunistkommission krävt att de skulle demaskera sig. När den andra stora vågen av superhjältar kom i modern tid trädde JSA åter i aktiv tjänst. Numera ser JSA som sin huvuduppgift att vara med och fostra och träna nästa generation av unga superhjältar.

Bakgrund

Första framträdandet för Justice Society of America i All Star Comics nr 3 (vinter 1940). Omslag av Everett Hibbard. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Originalpublicering

Sheldon Mayer och Gardner Fox startade serien då de kom på att man kunde samla flera av de populära superhjältarna från förlagen All-American Publications och National Comics i en och samma tidning. Projektet var därmed en tidig förlagscrossover, men All-American köptes upp av National 1945. Idag är förlaget känt som DC Comics.

Serien samlade ursprungligen figurerna Doctor Fate, Hourman, The Spectre och Sandman från National Comics, och Atom, Flash, Green Lantern, Hawkman och Johnny Thunder från All-American. En intern policy bestämde att figurer inte fick vara aktiva medlemmar om de hade egna serietidningar, vilket innebar att Superman och Batman endast omnämndes som hedersmedlemmar. Flash och Green Lantern lämnade också sedermera aktiv status när de fick egna tidningar.

I gengäld utökades figurgalleriet med Starman och Doctor Mid-Nite. Wonder Woman blev den första kvinnliga medlemmen trots att hon hade en egen tidning. Dock blev hon inte fullvärdig medlem, utan fungerade främst som gruppens sekreterare och deltog sällan i äventyren. Senare försvann hon även helt av samma anledning som uteslöt Superman och Batman.

Wildcat och Mister Terrific medverkade i ett enda äventyr under den här tiden, men skulle båda återvända i modernare tid. Sista nya medlemmen under 1940-talet var Black Canary.

Det sista originaläventyret med JSA publicerades 1951, då All Star Comics bytte namn till All-Star Western och slutade med superhjälteinnehållet.

1960–70-tal

JSA återvände till seriesidorna 1963 då de mötte sina moderna motsvarigheter i Justice League of America (Lagens Väktare). Detta föregicks emellertid av äventyret "The Flash of Two Worlds" i tidningen The Flash nr 123 (september 1961), där 60-talets Flash mötte 40-talets Flash. Förklaringen till att de båda kunde samexistera var att 40-talets hjältar bebodde en parallell jord i DC:s universum (Earth-2 till skillnad från de moderna Justice League of Americas Earth-1). Detta möte mellan två världar blev väl mottaget av unga fans och snart återupplivades hela Justice Society of America på samma sätt, först i ett gästspel i The Flash, där de kämpade mot Vandal Savage, och därefter i en fullständig återintroduktion i Justice League of America nr 21–22 (augusti–september 1963), där JLA och JSA tillsammans kämpade mot gruppen Crime Champions, som innehöll skurkar från båda jordarna.

JSA:s gästspel blev så populärt att man gjorde det till en årlig företeelse i tidningen Justice League of America. Det kallades för en "JLA/JSA Summer crossover". Man sade att gränsen mellan jordarna var som tunnast under en kort period på sommaren, då kunde lagen hälsa på varann.

1976 återupplivade DC även tidningen All-Star Comics, vilket innebär att JSA återigen fick egna nyproducerade äventyr. I stort sett alla tidigare medlemmar från 40-talet dök upp igen, och man introducerade även nya medlemmar såsom Star-Spangled Kid, Power Girl (Jord-2:s version av Stålflickan) och Jord-2:s Robin (en vuxen Dick Grayson). Trots att merparten av hjältarna nu var i övre medelåldern var de både populära och skildrades som mycket kapabla. (Man förklarade ibland deras ungdomlighet med diverse vetenskapliga och mystiska faktorer.) Eftersom det var en parallell värld kunde man dock ta sig vissa friheter med sina hjältar, till läsarnas chock dödades t.ex. Jord-2:s version av Batman i strid. Författare under den här tiden var huvudsakligen Gerry Conway och Paul Levitz, medan tecknare inkluderade namn som Wally Wood, Joe Staton, Keith Giffen och Bob Layton.

Nya All-Star Comics publicerades bara i sjutton nummer, men "JSA" fick en fortsättning som biserie i Adventure Comics. Efter detta blev JSA ett fast inslag i tidningen All-Star Squadron som utspelade sig på 1940-talet och handlade om JSA och andra superhjältar under Andra världskriget.

Under den här tiden lämnade Black Canary Jord-2 för Jord-1 efter att hennes man, Larry Lance, blivit mördad av den levande stjärnan Aquarius. Hon blev medlem i Justice league of America och inledde en romans med Green Arrow. Det visa sig dock senare att även Black Canary avlidit i explosionen som dödade hennes make och att den Black Canary som flyttade mellan jordarna i själva verket var deras dotter, Dinah Laurel Lance (som fram till föräldrarnas död hållits i dvala i den femte dimensionen av Johnny Thunders Thunderbolt eftersom hon hade förbannats av The Wizard med ett förödande 'canary cry' – ett superhögt skri).

De årliga gästspelen i Justice League of America fortsatte fram till 1985.

1980-tal

1985 gav DC ut maxiserien "Crisis on Infinite Earths", en enorm crossover som påverkade hela DC:s universum. Bakgrunden var att DC:s redaktörer ansåg att deras kontinuitet hade blivit för komplicerad, med alltför många parallella världar och kontinuiteter att hålla reda på. I "Crisis" smälter alla dessa universum samman till en enda koherent universum med en ny historia. Nu fanns inte längre Jord-Ett och Jord-Två, utan en enda Jord där Justice Society hade debuterat på 40-talet och Justice League i modern tid. Även historien ändrades retroaktivt – det var inte bara det att parallella jordar inte existerade längre, utan de hade aldrig gjort det enligt DC-seriernas kanon.

Detta medförde förstås vissa retcons, d.v.s. en revisionistisk historieskrivning, för JSA. 1940-talets versioner av Superman och Batman hade nu aldrig funnits och ströks ur kontinuiteten. De årliga mötena med JLA fanns visserligen i stort sett kvar i kontinuiteten, men istället för interdimensionella möten mellan två världar var det numera bara frågan om möten mellan två olika team.

Genast efter "Crisis" gav man ut en tidning som hette The Last Days of the Justice Society (1986) i vilken de flesta medlemmarna av JSA reser till en annan dimension för att slåss mot nordiska gudaväsen för att förhindra Ragnarök att ske (I Neil Gaimans "Sandman" visade dimensionen sig vara skapad av guden Oden för referens när det riktiga Ragnarrök inträffade). Det tycktes som om de skulle vara fångar i den dimensionen för evigt, och det skulle dröja sex år, innan de fick återvända.

Modern publicering

Moderna Justice Society of America från Justice Society of America nr 1 (februari 2007), målade av Alex Ross. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Flera försök att ge ut JSA på nytt i egen tidning gjordes under 1990-talet. 1991 gav man ut en åtta nummer lång maxiserie som utspelade sig på 1950-talet, skriven av Len Strazewski och tecknad av olika tecknare. Den togs emot väl av läsekretsen och banade väg för gruppens återkomst till det nutida DC-universumet i miniserien "Armageddon: Inferno" från 1992. Det i sin tur gav upphov till en ny månadstidning som utspelade sig i nutid. Nya Justice Society of America skrevs av Strazewski och tecknades av Mike Parobeck, och gavs ut i tio nummer 1992–93.

Tidningen ska ha sålt förhållandevis bra, och enligt rykten lades den ner för att redaktörer på DC Comics ville förnya sitt hjälteuniversum och inte tyckte att 70–80-åriga hjältar, hur vitala de än var, var något att satsa på.[källa behövs] I crossovern "Zero Hour" från 1994 dödades flera medlemmar av superskurken Extant, och de flesta av de övriga medlemmarna åldrades kraftigt då de olika medel som hållit dem unga under årens lopp eliminerades av Extant. JSA upplöstes och nästan alla medlemmar var nu döda eller pensionerade.

Men kanske blev gruppens popularitet bara starkare på grund av detta orättvisa öde. Den äldre Flash återfick snart sin relativa ungdomlighet och fortsatte att gästspela i den yngre Flashs tidning. Den äldre Green Lantern bytte namn till Sentinel och gästspelade i allehanda serier. I serier som James Robinsons "Starman" och John Ostranders "The Spectre" fördes 40-talets hjältetradition vidare och visade att de gamla hjältarna fortfarande var populära bland fansen.

Ett modernt gästspel av de överlevande JSA-medlemmarna i tidningen JLA (ett gästspel som påminde om gamla tiders årliga crossovers) befäste saken. Och 1999 var gruppen återigen tillbaka i en egen tidning, kallad kort och gott JSA. Här blandades nu de gamla överlevarna från 1940-talet (Flash, Sentinel, Wildcat, Hawkman och Hippolyta) med yngre arvtagare till originalhjältarnas namn (Black Canary, Doctor Fate, Starman, Star-Spangled Kid, Hawkgirl, Atom-Smasher, Mister Terrific, Doctor Mid-Nite, Jakeem Thunder m.fl.) Tidningen skrevs till en början av James Robinson och David Goyer och tecknades av Steve Sadowski, och blev genast mäkta populär, faktiskt en av DC:s storsäljare. Robinson ersattes senare av Geoff Johns som sedermera tog över hela manusförfattandet på egen hand.

2007 nylanserades tidningen som Justice Society of America, med Johns som författare och Dale Eaglesham som fast tecknare. Nuvarande team består av Flash I, Green Lantern Alan Scott, Wildcat I och IV (far och son), Hawkman I, Sandman/Sanderson Hawkins, Hourman II, Liberty Belle II, Damage, Jakeem Thunder, Mister Terrific II, Doctor Mid-Nite II, Starman VIII (även känd som Star Boy), Stargirl, Cyclone, Obsidian och Citizen Steel.

I och med Infinite Crisis har kanon i DC:s universum förändrats igen. Nu minns vissa av hjältarna både Golden Age-versionen av laguppställningen och post-crisis-versionen. Detta innebär att det har funnits en Golden Age-version av Stålmannen och Batman, men den nuvarande kontinuiteten är fortfarande den som skapades efter "Crisis on Infinite Earths".

För att förvirra det ytterligare finns det återigen parallella universum i DC:s värld, och några av deras parallella jordar har egna versioner av JSA.

2009 lämnade Geoff Johns över tyglarna till Bill Willingham och Matthew Sturges, vilka delade upp berättandet till två olika titlar – Justice Society of America och den nystartade JSA All-Stars. Dessa berättar om lagets två olika avdelningar (det "vanliga laget" och det nystartade "All-Stars", en mer proaktiv version av det ursprungliga laget) i vilka medlemmarna har delat upp sig.

JSA All-Stars lades ned i februari 2011 och i och med DC:s omstart i september samma år lades även Justice Society of America ned.

Medlemmar under 1940-talet

Namn Alias Blev medlem Övrigt
Flash Jay Garrick All Star Comics #3 Grundande medlem. Aktiv i Justice Society of America.
Green Lantern Alan Scott All Star Comics #3 Grundande Medlem. Aktiv i Justice Society of America.
Hawkman Carter Hall All Star Comics #3 Grundande Medlem. Dog i Blackest Night #1. Aktiv i Black Lantern Corps.
Sandman Wesley Dodds All Star Comics #3 Grundande Medlem. Dog i JSA Secret Files #1.
Spectre Jim Corrigan All Star Comics #3 Grundande Medlem. Corrigan dog i Spectre (v.3) #62. Nuvarande Spectre är Crispus Allen.
Doctor Fate Kent Nelson All Star Comics #3 Grundande Medlem. Dog i Book of Fate #1.
Hourman Rex Tyler All Star Comics #3 Grundande Medlem. Pensionerad.
Atom Al Pratt All Star Comics #3 Grundande Medlem. Dog i Zero Hour #3.
Johnny Thunder & Thunderbolt John Thunder & Yz All Star Comics #6 Båda aktiva som varelsen Johnny Thunderbolt, med Jakeem Thunder som ny herre.
Superman (Jord-2) Kal-L All Star Comics #7 Medlemskap ej kanon i dagens serier (dock erkänd i JSA Classified #04). Dog i Infinite Crisis #7.
Batman (Jord-2) Bruce Wayne All Star Comics #7 Medlemskap ej kanon i dagens serier (dock erkänd i JSA Classified #04). Dog i Adventure Comics #462.
Doctor Mid-Nite Charles McNider All Star Comics #8 Dog i Zero Hour #2.
Starman Ted Knight All Star Comics #8 Dog i Starman #72.
Wonder Woman (Jord-2) Diana Prince All Star Comics #12 Medlemskap ej kanon i dagens serier (dock erkänd i JSA Classified #04). Försvann i Infinite Crisis #5.
Mister Terrific Terry Sloane All Star Comics #24 Dog i Justice League of America #171.
Wildcat Ted Grant All Star Comics #24 Aktiv i Justice Society of America.
Black Canary Dinah Drake All Star Comics #41 Dog i Secret Origins (v.2) #50.

Nya medlemmar 60-80-tal

Namn Alias Blev medlem Övrigt
Robin (Jord-2) Dick Grayson Justice League of America #55 Medlemskap ej kanon i dagens serier (dock erkänd i JSA Classified #04). Dog i Crisis on Infinite Earths #12.
Red Tornado John Smith/Ulthoon Justice League of America #55 För tillfället aktiv i Justice League of America.
Star-Spangled Kid Sylvester Pemberton, Jr. All Star Comics #64 Dog i Infinity Inc. #51.
Power Girl Karen Starr/Kara Zor-L All Star Comics #64 Aktiv som ledare för JSA All-Stars.
Huntress (Jord-2) Helena Wayne All Star Comics #72 Medlemskap ej kanon i dagens serier (dock erkänd i JSA Classified #04). Dog i Crisis on Infinite Earths #12.

Retconnade medlemmar under 40-talet

Namn Alias Blev medlem Övrigt
Miss America Joan Dale Young All-Stars Annual #1 Retconnades in i laget. Det är dock osäkert om det fortfarande gäller. För tillfället aktiv i Freedom Fighters.
Hawkgirl Shiera Sanders Justice Society of America (v. 2) #1 Dog i Hawkman (v. 3) #13. Reinkarnerad som Kendra Saunders.
Wonder Woman Drottning Hippolyta Wonder Woman (v. 2) #133 Dog i Wonder Woman (v. 2) #172. Återvände till livet i Amazons Attack! #01.

Medlemmar i JSA

Namn Alias Blev medlem Övrigt
Starman Jack Knight JSA #2 Pensionerad.
Sand/Sandman Sanderson Hawkins JSA #2 Aktiv i Justice Society of America.
Black Canary Dinah Lance JSA #2 För tillfället aktiv som ledare för Justice League of America.
Hourman Matthew Tyler JSA #2 Trasig sedan JSA #66.
Atom Smasher Albert Rothstein JSA #2 Lämnade laget i JSA #45; blev åter invald i JSA #73. Blev dock inte invald när laget omformades. För tillfället deltidsaktiv.
Doctor Fate Hector Hall JSA #4 Kroppsligen död i JSA #80. Själen befinner sig i The Dreaming med fru och son.
Hawkgirl Kendra Saunders JSA #4 För tillfället aktiv i Justice League of America.
Star-Spangled Kid/Stargirl Courtney Whitmore JSA #4 Aktiv i JSA All-Stars.
Mister Terrific Michael Holt JSA #11 Aktiv i Justice Society of America och Checkmate.
Jakeem Thunder Jakeem Williams JSA Secret Files #2 Aktiv i Justice Society of America. Deltidsmedlem.
Black Adam Teth-Adam/Theo-Adam JSA #29 Medlem under uppsyn. Lämnade laget i JSA #45. Förlorat sina krafter och förvandlad till sten i Justice Society of America (v.3) #25.
Captain Marvel Billy Batson JSA #37 Inte längre aktiv. Kraftlös sedan Justice Society of America (v.3) #23.
Hourman Rick Tyler JSA #37 Aktiv i JSA All-Stars.

Nya medlemmar från och med Justice society of America (v.3)

Namn Alias Blev medlem Övrigt
Obsidian Todd Rice Mellan JSA #87 och Justice Society of America (v. 3) #1 Aktiv i Justice Society of America.
Liberty Belle Jesse Chambers Mellan JSA #87 och Justice Society of America (v. 3) #1 Aktiv i Justice Society of America.
Damage Grant Emerson Justice Society of America (v. 3) #1 Dog i Blackest Night #4. Aktiv i Black Lantern Corps.
Starman Thom Kallor Justice Society of America (v. 3) #1 Försvunnen.
Cyclone Maxine Hunkel Justice Society of America (v. 3) #1 Aktiv i JSA All-Stars.
Wildcat Tom Bronson Justice Society of America (v. 3) #4 Aktiv i JSA All-Stars.
Citizen Steel Nate Heywood Justice Society of America (v. 3) #7 Aktiv i JSA All-Stars.
Superman (från Earth-22) Clark Kent/Kal-El Justice Society of America (v. 3) #10 Aktiv på Earth-22.
Judomaster Sonia Sato Justice Society of America (v. 3) #11 Aktiv i JSA All-Stars.
Amazing-Man Markus Clay Justice Society of America (v. 3) #12 Aktiv.
Lightning Jennifer Pierce Justice Society of America (v. 3) #12 Aktiv i Justice Society of America.
Lance/Magog David Reid Justice Society of America (v. 3) #12 Före detta ledare för All-Stars. Avskedad.
Mr. America Jeffrey Graves Justice Society of America (v. 3) #13 Aktiv i Justice Society of America.
All-American Kid Billy Armstrong Justice Society of America (v. 3) #29 Visade sig vara en förklädd Kid Karnevil.
King Chimera Jeffrey Graves Justice Society of America (v. 3) #29 Aktiv i JSA All-Stars.
Doctor Fate Kent V. Nelson Justice Society of America (v. 3) #30 Aktiv i Justice Society of America.