Lista över figurer i Bamse

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Kapten Sabelsork)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
En stor del av figurgalleriet i "Bamse".
© Bamseförlaget

Figurgalleriet i "Bamse"-serien bestod ursprungligen, 1966, av Bamse, Skalman, Lille Skutt, Vargen, Gamla Farmor och Katten Janson, men har sedermera växt sig allt större, då nya vänner, fiender och släktingar har introducerats, Bamse och Skutt skaffat egna familjer, och världen de lever i utvidgats.

Denna lista inkluderar samtliga figurer som medverkat i åtminstone sex av de avsnitt som seriens skapare Rune Andréasson skrev (inklusive veckoserien, de 200 första numren av serietidningen, och PM-serierna), flertalet av de återkommande figurer som tillkommit efter att han lämnade serien, samt figurer från andra Andréasson-serier som gästspelat.

Artikeln avslutas med en kronologisk lista över figurernas debuter.

Seriens miljö

Huvudpersonernas hem sades ursprungligen vara placerade kort och gott på "kullarna", medan området runt omkring kallades Dalen. Efter skaparen Rune Andréassons död har områdets centralort fått namnet Småköping. I närheten finns badorten Badköping, och den närbelägna större hamnstaden bär i Andréassons animerade filmer tydliga drag av Göteborg, med landmärken som skulpturen Kvinna vid havet och Masthuggskyrkan synliga mot horisonten.

De tre huvudfigurerna

Bamse

Huvudartikel: Bamse
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste björn när han ätit av Gamla Farmors dunderhonung. Han är dock alltid världens snällaste björn. Han är gift med Brummelisa och har fyra barn, och han har bland annat jobbat som skogshuggare för sin svärfar.

Lille Skutt

Huvudartikel: Lille Skutt
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Lille Skutt är en extremt ängslig vit kanin vars huvudsyssla är att odla morötter och tjänstgöra som Dalens brevbärare. Han hamnar ofta i situationer som tvingar honom att göra saker som han egentligen inte vågar, och eftersom han är otroligt snabb har han många gånger fått springa och hämta dunderhonung. Han är gift med Nina Kanin och har tillsammans med henne sonen Mini-Hopp.

Skalman

Huvudartikel: Skalman
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Sköldpaddan Skalman är ett universalgeni, med massor av användbara prylar i sitt skal ("allt utom lokomotiv och atlantångare"). Han bär en hög gul hatt och hans viktigaste ägodel, tillika den uppfinning han är mest stolt över, är "mat- och sovklockan" som ringer flera gånger om dagen för att tala om att det är dags att äta eller sova. Dessa sovstunder, som ofta kommer vid olämpliga tillfällen, och hans långsamhet i övrigt, irriterar ofta hans vänner. Det fulaste ordet Skalman vet är "skynda", och han springer nästan aldrig, såvida det inte är något väldigt viktigt. Likt sköldpaddor i gemen kan han dra sig in i sitt skal när fara hotar.

Bamses familj

Brummelisa

Huvudartikel: Brummelisa
  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1975.

Brummelisa är Bamses fru och mor till barnen Nalle-Maja, Teddy, Brum och Brumma.

Tecknaren Rune Andréasson beskrev henne som präktig och snäll, även om hon kan bli både irriterad och arg i jobbiga situationer. I början fanns hon med som en bifigur, men 1981 friade hon till Bamse. Som ogift bar hon en röd klänning med vita prickar, men därefter har hon burit en rutig kjol och en grön tröja.

Brum

Huvudartikel: Brum (Bamse)
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1982.

Brum är äldsta son till Bamse och Brummelisa och trilling med Nalle-Maja och Teddy. Brum är en lugn och inåtvänd person som mest sysslar med att rita och måla, något han tidigt vann priser för.

Teddy

Huvudartikel: Teddy (Bamse)
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1982.

Teddy är näst äldsta son till Bamse och Brummelisa och trilling med Brum och Nalle-Maja. Han är gul och ser ut som en teddybjörn – därav namnet. Teddy älskar att läsa, och han umgås ofta med Skalman som tipsar honom om böcker. Han är den av bamseungarna som alltid vill följa reglerna och göra det rätta. Han är också väldigt kunnig eftersom han lärt sig så mycket av Skalman.

Nalle-Maja

Huvudartikel: Nalle-Maja
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1982.

Nalle-Maja är dotter till Bamse och Brummelisa, trilling till Teddy och Brum. I likhet med sin far, men till skillnad från de allra flesta andra, blir hon stark av att äta dunderhonung. Olikt Bamse får hon dock som alla andra ont i magen av detta. Nalle-Maja är en aktiv och tuff tjej som inte låter någon sätta sig på henne.

Brumma

Huvudartikel: Brumma
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1986.

Brumma är Bamse och Brummelisas yngsta barn, föddes i nummer 1/1986. Brumma har Aspergers syndrom och säger endast ett par ord åt gången, men hon leker ofta med sin jämgamla kompis Mini-Hopp. Brumma har en egen fantasivärld under diskbänken, där tillsammans med sina låtsaskompisar Skyfflan och herr Borste. Brumma har också kramdjuret Mjau, numera hopsydd av olika kramdjur efter en kupp av Busifer.

Bamses släkt

Anna-Cilla

  • Serietidningsdebut: Bamse 3/1978.

Anna-Cilla (egentligen Anna-Cecilia) är Bamses mormor (och delar namn med Rune Andréassons egen mormor). Hon drev under många år en leksaksaffär i Dalen, men nu bor hon på ett ålderdomshem, då Brummelisa har tagit över butiken.
I nr 3/1978 förekom hon för första gången namngiven och explicit angiven som Bamses mormor. I nr. 6/1974 förekom den liknande figuren leksaksbutiksägarinnan "Tant Cilla" (utan släktskap angivet), som i senare repriseringar av serien fått namnet ändrat till "Anna Cilla".

Brumme & Lisen

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1975.

Brumme (en förkortning av Brummenlufs) och Lisen är Brummelisas föräldrar, och bor i en liten stuga i skogen, invid en liten tjärn. Brumme är skogsvaktare och Bamse har under perioder jobbat för honom.

Gamla Farmor

Huvudartikel: Augusta Beata
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Gamla Farmor är Bamses farmor och heter egentligen Augusta Beata, men kallas kort och gott "Farmor" av de flesta. Hon bor på Höga Berget tillsammans med Katten Janson och Husmusen. Är vida berömd för sina pannkakor, köttbullar och för att vara den som gör Bamses dunderhonung.

Hebbe & Viktoria

  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1983.

Springpojken Hebbe och sjuksköterskan Viktoria är Bamses föräldrar. De försvann under en skattsökarfärd när Bamse var liten, och återförenades långt senare med den nu vuxne Bamse, då de visade sig att de hade lidit skeppsbrott och drivit iland på Jambolajernas ö i Stilla havet. De bor fortfarande kvar där, eftersom de inte vill lämna jambolajerna, men Bamse och hans familj kommer ofta på besök.

Bamses båt Viktoria är döpt efter mamman, och i verkligheten heter Rune Andréassons dotter Viktoria.

Kusin Texas

  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1979.

Tvättbjörnen Texas är Bamses kusin och bor i Vilda Västern. Han rider på en åsna vid namn Jack, och är lite för förtjust i sina pistoler för Bamses smak. Han spelar gärna gitarr och sjunger för sina vänner kring lägerelden.

Morbror Grizzly

  • Serietidningsdebut: Bamse 4/1973. Medverkade dessförinnan i veckoserien.

Grizzly är godmodig morbror till både Bamse och Kusin Texas. Han driver en ranch utanför staden Chaparedo i Vilda Västern.

Bamses övriga släktingar

Utöver de mer fast återkommande släktingarna har flera mer eller mindre avlägsna släktingar setts till eller nämnts i enstaka serier.

Gamla Farmors morfar var sjöman (Bamse 4/1976) och hennes morbror var teaterföreståndare (Bamse 3/1977).

Bamse har en morbror i Australien. (Bamse 1/1977)

I Bergsby bor Bamses farbror Ursus, som är bonde. (Bamse 1/1978)

Gamla Farmors man, Bamses farfar Johan Hilmer, var sjökapten och dog till sjöss innan Bamse föddes. (Bamse 6/1983) Han kallades Nalle, och det är delvis efter honom som Nalle-Maja är uppkallad. (Bamse 1/1982)

Brummelisas mormor, Lisens mamma, hette (precis som Rune Andréassons fru) Majvor, och när trillingarna föddes tänkte Bamse och Brummelisa först kalla flickan för Nalle-Majvor men förkortade det till Nalle-Maja. (Bamse 1/1982)

Farbror Jöns och Tant Nilla är även de bönder med en lantgård. (Bamse 7/1989)

Bamses morfar Amadeus, som dog innan Viktoria föddes, var musikaliskt begåvad och spelade ofta gitarr för Anna-Cilla. (Bamse 12/1995)

Bamses syssling Snarkbjörn är en väldigt sävlig björn, som dock kan vara enormt snabb när nöden kräver det. (Bamse 10/1996)

Farmor besöker ibland sin syster Hilma Johanna, som bor i en liten stuga "bortom bergen". Efter att ha omnämnts i flera serier under 1970- och 1980-talen, debuterade hon till slut efter Andréassons pensionering. Till utseendet är hon identisk med Farmor, men medan Farmor vanligen är klädd i grönt, klär sig Hilma Johanna i rött. (Bamse 13/1998)

Farmors bror Nalle-Pär var länge försvunnen, men dök upp igen då det visat sig att han drabbats av minnesförlust. (Andréassons postuma serier, Bamse 1–2/2001)

Bamses farmors morfars farfars mormors far Nalle (ej att förväxla med Johan Hilmer ovan) var sjöman/ matros under Kapten Klot och mötte bl.a. Kapten Hoppalångs samling pirater. (Bamse 14/2003)

Morbror Himalaraja är släkting till Bamse "på långt håll". Han är gift med Meena och driver en flyttfirma i en mindre stad i Indien inte långt från Kamayaka-skogen. Himalaraja omnämndes redan i veckoserien, men dök tillsammans med Meena upp i serierna först efter Andréassons död. (Bamse 14/2005)

Farmors mammas kusin, Teddy Björn, emigrerade till Amerika i sin ungdom, och bytte sedermera namn till Teddy Bear. (Bamses äventyr 16)

På en gård på Island bor Brummelisas avlägsna släktingar Brynhildur och Hallbjörn. (Bamses äventyr 18)

På ön Lithos lever Bamses släkting gamle Arktos, hans fru Arkoudia och deras barnbarn Nella. (Bamse 17-18/2014)

När Bamse var barn besökte han sin gammelfaster Aurora (Nalles syster), som drev pensionatet Vilan, i Krakaviken. (Bamse-Extra 2/2016)

Bamses släkting Biret är same och rensköterska i Jokkmokk. (Bamse 2/2021)

Både Bamses farmors mamma och pappa och Anna-Cillas föräldrar har figurerat på bild (i bonusmaterialet till "Bamsebiblioteket: PM-serierna volym 1" respektive Bamse 12/1995), men utan att deras namn eller annan information om dem har avslöjas.

Brummelisa har en kusin Zofia som bor i Polen. (Bamse 7-8/2024)

Lille Skutts familj

Nina Kanin

Huvudartikel: Nina Kanin
  • Serietidningsdebut: Bamse 5/1977.

Nina Kanin är Lille Skutts fru, och mamma till sonen Mini-Hopp. Sedan Bamse nr 2/2006 jobbar hon som grävande journalist på tidningen Folkets Blad och dessförinnan turades hon och Lille Skutt om att jobba som brevbärare och vara hemma med Mini-Hopp. Innan Nina träffade Lille Skutt sig bodde hon i Björkstubben.

Mini-Hopp

Huvudartikel: Mini-Hopp
  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1986.

Mini-Hopp är son till Lille Skutt och Nina Kanin, och jämngammal med sin granne och bästa vän Brumma. Till skillnad från sin far är Mini-Hopp inte det minsta rädd för något, utan istället i det närmaste dumdristig. Han har dock, sitt namn till trots, ärvt Lille Skutts snabbhet och förmåga till höga hopp, något som ibland kan göra det en smula arbetskrävande att passa honom.

Lille Skutts släkt

Happ, Lille Sixten & Suddan

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1983 (Happ), 13/2007 (Lille Sixten) respektive 10/2010 (Suddan).

Happ är Lille Skutts bror och har tillsammans med sin pojkvän Lille Sixten adoptivdottern Suddan. Lille Sixten är ironiskt nog en ovanligt storväxt, svartpälsad kanin. Suddan är några år yngre än sin kusin Mini-Hopp, och i övrigt en matglad unge som delar Mini-Hopps entusiastiska aktivitet.

Lille Skutts övriga släktingar

Även Lille Skutt har flera mer eller mindre obskyra släktingar.

Under 1970-talet figurerade Lille Skutts mormor, som bor ensam långt inne i skogen, i en handfull serier. Hon har även figurerat i någon enstaka senare serie. (Bamse 3/1976 och 1–2/1978)

I en liten stubbe i skogen bor Skutts släktingar Herr och Fru Karlsson-Kanin med barnen Hoppa-Lill, Hoppa-Lång och Hoppa-Lisa. (Bamse 9/1979)

Lille Skutts mallige kusin Rekord-Ronny är världsmästare i löpning. (Bamse 3–4/1980)

Skutt föddes som en del av en kaninkull med sju ungar: utöver honom själv och Happ, även bröderna Hipp, Sprattel och Gnager, och systrarna Hoppla och Jumpa. Happ har förekommit relativt ofta, och vissa övriga syskon har förekommit sporadiskt i senare serier.
I samma serie skymtas en ytterligare kull och det antyds att Lille Skutts föräldrar fött ett antal månghövdade kullar förutom Skutts. (Bamse 10/1983)

Nina Kanin har en bror, Karolus Kanin, som bor långt ifrån sin syster (Bamse 4/1984), och hennes moster Kanina var Amandas matte innan Nina tog över vårdnaden. (Bamse 9/1985)

Nina Kanin har en kusin, Sonja Kanin, som arbetar på ett observatorium utanför Småköping. (Bamse 13/2018)

Övriga i Bamsegänget

Annika Anka

  • Serietidningsdebut: Bamse 8/1973.

Annika Anka är den mest anonyma i Bamses centrala vänkrets, "Bamsegänget" – en gulfjädrad anka som oftast är klädd i en lila klänning. Under barndomsåren var hon dock den informella ledaren för kompisgänget "Fyrklövern", som också bestod av Bamse, Mickelina och Ola Grävling (Bamse-Extra 2/2012).

I Bamse nr 5-6/2014 får man veta att Annika träffat pojkvännen Andres och blivit mamma till flickan Anna. Andres Anka har även (i nr 18/2017) förekommit som vikarierande bildlärare i Bamsebarnens klass.

Annika Anka har en morbror Arne i Rackarby (Bamse-Extra 4/2017).

Mickelina

Huvudartikel: Mickelina
  • Serietidningsdebut: Bamse 8/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna (då utan namn), samt i veckoserien och färgfilmerna.

Mickelina är äldsta barnet i familjen Räv, en klipsk tjej med skinn på näsan, och oftast klädd i gul klänning. Hon är uppväxt med sin pappa (som heter Mickel) och sin mamma, och är storasyster till Lill-Mickel. Sedan hon flyttat hemifrån delar hon lägenhet med kompisen Ola Grävling.

Ola Grävling

Huvudartikel: Ola Grävling
  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1973. Medverkade dessförinnan (utan namn) i färgfilmerna.

Ola Grävling är en grävlingspojke, oftast klädd i grön keps och gröna shorts. Herr Grävling, Olas pappa, äger en restaurang, och familjen består dessutom av mamman Fru Grävling och lillasystern Melia. Numera delar Ola dock lägenhet med Mickelina.

Vargen

Huvudartikel: Vargen
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Vargen är numera en av Bamses närmaste vänner, men under seriens första år var han dess stora skurk. Skurk-klubben Tuffa Tuffingars Förening - bestående av bland andra Vargkusinerna, Knocke och Smocke, Fixaresorkarna och Sjörövarna – utnämnde honom till och med till "Världsmästare i elakhet".

När Bamsegänget låter honom vara med och ta hand både om Billy Boy och Åsnan börjar han dock så smått mjukna, och blir till sist vän med dem. Han blir dock ofta retad för det av sina gamla "vänner", och kan ibland drabbas av återfall.

Husdjur

Amanda

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1985.

Amanda är Nina Kanins hund, som Lurvas är förtjust i. Hon bor i en hundkoja utanför Ninas och Lille Skutts stubbe, intill Lurvas.

Namnet Amanda hämtade Rune Andreasson med största sannolikhet från Erik Johan Stagnelius dikt med samma namn. Diktens inledningsrad "I blomman, i solen, Amanda jag ser" fick också bli titeln på en Bamseserie från 1986, där en kärlekskrank Lurvas drömmer om henne.

Billy Boy

Huvudartikel: Billy Boy (Bamse)
  • Serietidningsdebut: Bamse 4/1974.

Billy Boy är Bamsegängets häst. Mickelina, Ola Grävling och Annika Anka, och senare Bamsebarnen, ses ofta i stallet och sköter om honom. Billy Boy är en fenomenal travhäst som har vunnit många lopp och hopptävlingar åt Bamse och hans vänner – oftast emot Krösus Sorks hästar, inklusive Torpedo.

Husmusen

Huvudartikel: Husmusen
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i både de svartvita filmerna och färgfilmerna.

Husmusen bor hos Gamla Farmor där han oftast bråkar med sin "ret-kompis" Katten Janson.

Katten Janson

Huvudartikel: Katten Janson
  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Gamla Farmors katt, som Bamse räddade från att drunka när han var liten och Farmor nyinflyttad. Han har bott hos Farmor sedan dess. Bamse tänkte från början att han skulle heta Katten Jamson för att han jamade så mycket, men Farmor hörde fel och det blev Katten Janson istället.

Janson är bästa "ret-kompis" med Husmusen. Han brukar frakta dunderhonung till Bamse i sin lilla vagn och är även känd för att smita med på äventyr genom att gömma sig i honungsburkar och annat.

Lill-Pålle

  • Serietidningsdebut: Bamse 3/1979.

Fölet Lill-Pålle är Billy Boys och Pållans unge. Han har ärvt sin mammas gula ton i pälsen och faderns fläckar. På grund av sin storlek lät han länge ingen annan än Lille Skutt rida på honom.

Noterbart är att Lill-Pålle – som föddes innan Bamse gifte sig och fick barn – fortfarande är ett föl, alltmedan Bamse-trillingarna fötts, växt upp, och börjat skolan.

Lurvas

Huvudartikel: Lurvas
  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1975.

Lurvas är en hund som bor i en hundkoja hos Lille Skutt. Han hittades av Lille Skutt en vinterdag, efter att någon slängt honom i en snödriva, och har därefter haft sitt hem hos Skutt. Lurvas skojbråkar ofta med Katten Janson och Husmusen, och är förälskad i Nina Kanins tik Amanda.

Pållan

  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1979.

Pållan är Bamse-gängets gula sto och Billy Boys partner. Hon var ursprungligen en vildhäst, men flyttade in i Billy Boys stall, efter att hennes föl Lill-Pålle fötts.

Russ

  • Serietidningsdebut: Bamse 8/1983.

Shetlandsponnyn Russ är Bamse-trillingarnas häst, och bor i Bamse-gängets stall tillsammans med de större hästarna. Russ är rundlagd, och innan han kom till Bamse åt han enbart godis och kakor.

Surre

  • Serietidningsdebut: Bamse 7/1973. Medverkade dessförinnan i de svartvita filmerna, veckoserien, och färgfilmerna.

Surre är Bamses tama bi, sedan den dag då han flög rakt in i en av Bamses fönsterrutor. Han är också av få som blir stark av dunderhonung, och han får – till skillnad från Nalle-Maja – inte heller ont i magen av den.

Åsnan

  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1988. Medverkade dessförinnan både i veckoserien, då under namnet Hubertus, och i färgfilmerna.

Åsnan köptes av Bamse från en man som plågade den svårt, och man upptäckte snart att den springer ruskigt snabbt när den hör tåget vissla – en insikt som gjorde att den vann ett travlopp med Bamse i sulkyn.

Skurkar

Fixaresorkarna

  • Serietidningsdebut: Bamse 5/1975.

Fixaresorkarna är småskurkarna längst ned i Krösus Sorks skumraskhierarki; en brokig samling småkriminella killar och tjejer, vanligen i randiga tröjor och keps, som utför smutsiga uppdrag åt Krösus.

Utöver att gå Krösus ärenden gör de också egna stötar, såväl helt på egen hand som tillsammans med Vargkusinerna eller Knocke och Smocke.

Bland de mest frekvent förekommande fixaresorkarna utmärker sig den påhittige (men inte alltid så intelligente) Fixare-Frasse, och muskelknutten Tuff-Sorken (även kallad Tuffe-Sork) som känns igen genom att han har initialerna T-S på sin tröja.

Hoppe-Tuff

  • Serietidningsdebut: Bamse 5/1977.

Den självbelåtne kaninen Hoppe-Tuff var länge Lille Skutts rival om Nina Kanins gunst. Han drog sig inte för att använda sig av fula knep för att eliminera konkurrensen, även om Bamse-gängets tro på att snällhet kan förändra alla, gjorde att Hoppe-Tuff och Skutt ibland kunde umgås som vänner. Efter Ninas och Skutts förlovning och påföljande bröllop försvann dock Hoppe-Tuff ur serien.

Kapten Sabelsork

  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1982.

Kapten Sabelsork är ledare för ett hårdkokt piratgäng, i stark kontrast till kapten Buster och hans hejdukar. De är skickliga sjömän och förhärdade brottslingar, och har flera gånger nästan lyckats besegra Bamse.

Knocke & Smocke

  • Serietidningsdebut: Bamse 7/1973.

Knocke och Smocke är två muskelstinna och rätt korkade skurkar, som försörjer sig på inbrott och stölder, och omstundom gör smutsiga jobb åt Krösus Sork. De introducerades i serien som kompisar med Vargen, men sedan denne blev snäll så har vänskapen gått förlorad. De bor i ett fallfärdigt ruckel omgivet av kaktusar, på en klippa ovanför Dalen. I nr. 1/2007 medverkar Knocke och Smockes mamma, som visar sig vara lika intresserad av bus som sina söner. I nr. 17-18/2010 medverkar dessutom deras kortväxta pappa Krut-Knut.

Kofots-Karlsson

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1975.

Kofots-Karlsson är en maskerad, småkorkad inbrottsjuv, som efter enstaka framträdanden i Andréassons serier har återkommit mer frekvent i sentida avsnitt. Han medverkar även i bilderboken "Bamse och de elaka poliserna".

Krösus Sork

Huvudartikel: Krösus Sork
  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1973. Medverkade dessförinnan, under namnet Sork-Sam, i veckoserien.

Krösus Sork är en hänsynslös kapitalist och skurk, och på många sätt Bamses ärkefiende.

Utåt sett upprätthåller Krösus Sork en fasad av slipad men hederlig affärsman och direktör för ett stort företagskonsortium, men under ytan drar han sig inte för vare sig stöld, våld, kidnappning, eller utpressning för att nå sitt enda mål – att ständigt utöka sin enorma förmögenhet. Grunden till sin rikedom lade Krösus genom att lura sin bror Slösus på en lottovinst.

Genom en sinnrik hierarki, med en grupp av direktörssorkar närmast sig och en stor mängd fixaresorkar längst ner i hackordningen, har Krösus blivit närmast onåbar för lagens långa arm – när hans planer slår fel är det hans underordnande som åker fast, medan Krösus själv alltid går fri.

Medan andra skurkar i serien omstundom kan uppvisa goda sidor så saknar Krösus helt dessa. Krösus är också en av få figurer i serien som såväl den snälle Bamse som den kloke Skalman sällan visar någon förståelse för.

Randige Racke & Prickige Prille

  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1973.

Randige Racke och Prickige Prille är två elaka vildkatter som ofta bråkar med Katten Janson – inte minst på grund av dennes vänskap med Husmusen som de själva försöker äta upp.

Reinard Räv

Huvudartikel: Reinard
  • Serietidningsdebut: Bamse 7/2006.

Reinard är en elak och slug räv som dök upp i serien 2006, skapad av Bamseredaktionen och designad av Lars Bällsten i samråd med redaktionen. Till skillnad från Krösus verkar han inte ha några direkta mål med sina brott, förutom brottet i sig, och hans största drivkraft är att få respekt och beundran från sina gelikar i Tuffa Tuffingars Förening.

Riviga Rutan

  • Serietidningsdebut: Bamse 14/2012.

Riviga Rutan är en aggressiv och småkriminell igelkotttjej med torftig uppväxt, som bor i en jordhåla utanför kullarna. Hon är även med i filmen "Bamse och tjuvstaden".

Sjörövarna

Huvudartikel: Sjörövarna (Bamse)
  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1973. Medverkade dessförinnan både i veckoserien (under delvis andra namn) och i färgfilmerna.

Dessa – rätt usla – sjörövare omfattar den självgode ledaren, kapten Buster, och hans tre underhuggare: Rusken, Slusken och Stollen (kallade Dunder, Blunder och Fjompen i veckoserien). Av de tre utmärker sig framför allt Stollen – en innerst inne rätt snäll, om än inte särskilt klipsk, figur. Alla fyra har anlag för sjösjuka och håller därför mest till i de ruffiga hamnkvarteren, men ibland beger de sig ut på havet med sitt gamla skepp Havsörnen.

Tigergänget

  • Serietidningsdebut: ?. Medverkade dessförinnan i veckoserien.

Tigergänget är ett bovgäng i mask och randiga tröjor, med en ledare som agerar i bakgrunden i lila kavaj och hög hatt. De har som huvudsaklig inriktning bankrån och liknande stötar, och till skillnad från många andra kriminella gäng i serien har de ytterst litet tjuvheder, och lämnar i regel folk som klantar sig i sticket.

Andréasson skapade Tigergänget för ett äventyr i veckoserieversionen av "Bamse", men återanvände dem aldrig i sina serietidningsmanus. De har dock blivit återkommande i sentida serier, och medverkar även i bilderboken "Bamse och de elaka poliserna".

Tuffa Tuffingars Förening

  • Serietidningsdebut: Bamse 5/1974.

Tuffa Tuffingars Förening (TTF) är en machistisk, halvkriminell klubb, vars medlemmar innefattar merparten av Bamses fiender undantaget Krösus Sork – däribland vargkusinerna, Reinard, Knocke och Smocke, sjörövarna och fixaresorkarna. Ordförande är kapten Buster.

Vargen var tidigare hedersmedlem i föreningen, som utsåg honom till "världsmästare i elakhet". Han dyker fortfarande ibland upp på dess sammankomster, men det ses inte med blida ögon eftersom han numera är vän med Bamse.

Vargkusinerna

Huvudartikel: Vargkusinerna
  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1974. Medverkade dessförinnan såväl i veckoserien och de svartvita filmerna (i båda dessa fall dock enbart som "Vargarna") som i färgfilmerna.

Vargkusinerna är Vargens släktingar (alla är dock inte kusiner, vare sig till varandra eller till Vargen). Till skillnad från Vargen, som är svart till färgen, är vargkusinerna i de allra flesta fall gråa. Deras förfäder lämnade Varglandet, där snälla vargar bor, eftersom de ville leva rullan.

Som grupp är Vargkusinerna elaka, ofta småkorkade, småbrottslingar, även om enskilda individer har uppvisat såväl intelligens som gott hjärta.

Mest kända av kusinerna, och kanske bråkigast, är den store och kraftige Kubbe (alternativstavat Kobbe) och den långe och smale Busifer.

Bamsebarnens vänner

Björna-Li

  • Serietidningsdebut: Bamse 4/1999.

Björna-Li tillkommer som ny elev i Bamse-trillingarnas klass och hon och Brum blir ett par under en tid. I 4/2008 får man veta att hon är adopterad.

Burre

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1984.

Burre är en av Bamse-trillingarnas allra närmaste vänner. De träffades för första gången när de började dagis – då kallades Burre för "Bus-Burre" för att han ofta bråkade med de andra barnen. Han hamnade flera gånger i slagsmål med Nalle-Maja som ville försvara sina bröder och kompisar. Det visade sig dock snart att anledningen till att Burre var så bråkig var att han har det svårt hemma - familjen är mycket fattig, mamman jobbar oftast, och pappan är arbetslös och våldsam.

Med tiden blev Burre god vän med Nalle-Maja och de andra barnen, även om han fortfarande kan bli våldsamt arg om han känner sig orättvist behandlad. Han går i samma skolklass som Bamse-trillingarna, och han och Nalle-Maja har ibland varit småkära i varandra. Även Burres pappas våldsamhet tonades ner, även om hans arbetslöshet och förkärlek för travspel bibehållits.

Burres stora idol är Vargen, och han älskar att höra Vargen berätta om tiden då han var världsmästare i elakhet.

Burre har en yngre kusin, Burra (hans fasters dotter), som kan vara rätt självupptagen och mallig (Bamse-Extra nr. 6/1996).

Förskolekompisarna

  • Serietidningsdebut: Bamse 4/2006.

Brumma och Mini-Hopp har flera kompisar på Förskolan Eken: grisflickan Knorra, ankpojken Lill-Kvack, lodjurspojken Love (vars pappa är polis), rävflickan Milla (som har en lillebror som är bebis), vargflickan Varga (vars mamma är läkare), igelkottabarnen Tagge och Piggi, samt ekorrbarnen Ek-Olle och Erika. Lärarna är främst Mickel-Måns och fröken Mia, men där finns också Sigge Sork och Gammelsork.

Grävla Grävling

  • Serietidningsdebut: Bamse 5/1996. Medverkade innan dess i bilderboken "Nalle-Maja och dunderhonung" (1994).

Grävla Grävling tillkommer som ny elev i Bamse-trillingarnas klass och blir snabbt kompis med Nalle-Maja. Teddy var lite förälskad i henne när hon först började i klassen.

Kickan Kanin

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1984.

Kickan Kanin var jämte Burre den enda av Bamse-trillingarnas dagiskompisar som nämndes vid namn i serien. Hennes roll under dagisperioden var dock begränsad, och hon har bara gort en handfull mindre framträdanden sedan trillingarna började skolan.

Kurre Ek, Kurra Ek, Kurre Nöt & Kurra Nöt

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1989.

Fyra ekorrbarn introducerades som Bamse-trillingarnas klasskompisar när de började ettan i Fröken Fiffis klass. Det är två syskonpar: Kurre och Kurra Ek respektive Kurre och Kurra Nöt. Kurre har också varit namnet på flera andra ekorrar i serien – se Ek-Kurre.

Lill-Mickel

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1974.

Lill-Mickel är Mickelinas lillebror. Han fanns med i serien redan på 1970-talet, och fortsatte att vara i ungefär samma ålder medan Bamse-trillingarna föddes och växte upp. Sedan första dagen i årskurs ett går han i samma klass som trillingarna, och han har diabetes.

Lill-Nöffe

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1989.

Lill-Nöffe har gått i sama skolklass som Bamse-trillingarna sedan den första dagen i ettan. Han leker ofta med Lill-Mickel.

Lova

  • Serietidningsdebut: Bamse 4-5/2017.

Lova är adopterad dotter till häxan Hatiora och går i en magiskola uppe i bergen, efter att tidigare ha gått i samma klass som Bamsetrillingarna. Hon och Nalle-Maja är kompisar. Introducerades i långfilmen "Bamse och häxans dotter".

Marie-Lo

  • Serietidningsdebut: Bamse 2/2004.

Lodjursflickan Marie-Lo (en av få återkommande figurer som debuterade i Andréassons postumt publicerade serier) kommer som ny elev till trillingarnas klass och blir snabbt populär bland killarna – inte minst Brum. Numera är hennes föräldrar skilda, och hon bor därför ibland hos sin pappa och ibland hos sin mamma.

Melia Grävling

  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1973. Medverkade dessförinnan (utan namn) i färgfilmerna.

Melia Grävling är Ola Grävlings lillasyster. Precis som Mickelinas lillebror Lill-Mickel figurerade Melia i serien redan på 1970-talet, men förblev anonym och namnlös i rollen som den yngsta flickan i Grävling-familjen ända tills hon fick sitt namn i Rune Andréassons postumt publicerade serier. Här fastslogs det att hon går på samma skola som Bamse-trillingarna, men i en klass några år högre upp. Namnet är antagligen taget från latinets "mēlēs" ("grävling").

Pigge Kott & Pigga Kott

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1989.

Igelkottssyskonen Pigge Kott och Pigga Kott började årskurs ett i samma klass som bland annat Bamse-trillingarna, och har därefter fortsatt som deras klasskamrater. De bor tillsammans med sina föräldrar, Herr och fru Igelkott. I Bamse 15/2023 får man veta att Pigga Kott har dyslexi och får anpassad skolhjälp av Skalman.

Redan på 1960-talet introducerades en annan Pigge-Kott i serien – se Pigge-Kott.

Riffan, Raffan & Ruff

  • Serietidningsdebut: Bamse 12/1982.

Vargtrillingarna Riffan, Raffan (båda flickor) och Ruff (en pojke) blev några av Bamse-trillingarnas tidigaste vänner. De är ganska busiga, vilket ledde till att de kom i bråk med Bamse-barnen vid flera tillfällen även om det oftast slutade med att de blev vänner igen. Deras pappa, Vargfar, är en av Vargkusinerna, och även om han försökt vara en bra pappa, har hans lathet och obetänksamhet många gånger lett till att Bamse måste rädda situationen. Till skillnad från de flesta av Dalens barn så har Riffan, Raffan och Ruff inte gått i samma klass som Bamse-trillingarna, varken på dagis eller i skolan.

Vargfars morbror Lupus och hans fru Lupelia skänkte/ prackade på Bamse hästen Russ, då de ansåg honom för tjock för att tävla med, och för dyr i drift med sitt sötsaksberoende.

Roffe, Priffe & Nicke

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1989.

Roffe, Priffe och Nicke är tre stöddiga något äldre pojkar som går i en klass över Bamse-trillingarna, vilka de har retat sedan deras första skoldag. När Bamse-trillingarna började första klass i 9/1989 så gick de tre busgrabbarna i trean, men i nr. 12/2008 framkom det att Bamses barn skulle börja trean, samtidigt som busgrabbarna började fyran. Vad som hände Bamses barn i tvåan, och varför Roffe, Priffe och Nicke plötsligt bara gick en klass över har aldrig direkt förklarats.

I bustrions klass går även Viola och Virgil (barn till Vargens barndomskärlek Virginia), Nöffa, Tussa Kanin och Vessel-Ville.

Trion gjorde en handfull framträdanden i Andréassons sista episoder innan han lämnade det kontinuerliga arbetet med tidningen 1990, och har därefter fortsatt att figurera i serien.

Skyfflan & Herr Borste

  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1992.

Skyfflan och herr Borste är Brummas två låtsaskompisar som bor i en sagovärld under Bamsefamiljens diskbänk, befolkad av troll och magiska väsen. Innan Brumma började förskolan var dessa två hennes, jämte Mini-Hopp, bästa vänner, och Brumma fick flera gånger rädda livet på dem.

För alla andra är de dock bara en sopskyffel och en sopborste, men när Bamse tänkte slänga dem blev Brumma så ledsen att han lät henne behålla dem.

Vicki Varg

  • Serietidningsdebut: Bamse 11/1988.

Vicki Varg flyttade till Dalen strax innan hon började skolan, i samma klass som bland annat Bamse-trillingarna och Burre. Hon var då nästan bråkigare än Burre, och precis som Burre så har hon haft det svårt hemma; hennes pappa Ruffi är ofta frånvarande och mamma Sliti är hunsad av sin man.

Vicki och Burre blev snabbt vänner, och liksom i Burres fall så kom Bamse-trillingarnas inflytande att innebära att Vicki blev snällare med tiden, även om hon fortfarande kan vara rätt impulsiv och känslostyrd.

Övriga

Bröderna Bäver

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1980.

Bröderna Bäver är snickare, och tillverkar bland annat leksakerna till Anna-Cillas leksaksaffär. Mickelina och Ola Grävling arbetar ibland extra hos bröderna.

Ek-Kurre

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1973.

Ek-Kurre, eller bara Kurre, har använts både som egennamn och som generell beteckning främst på de ekorrar som bor i Stora Eken, inte långt från Bamses hem. En av de mer framträdande ikläder sig en grön, ofta rutig, keps. Två andra Kurre går i Bamse-trillingarnas skolklass – se Kurre Ek, Kurra Ek, Kurre Nöt & Kurra Nöt.

Fru Gås

  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan (utan namn) i såväl veckoserien som de svartvita filmerna och färgfilmerna.

Fru Gås har varit en återkommande och oftast anonym bifigur i serien sedan dess start. Hon är en av Dalens många innevånare och hennes traditionella klädsel är ett grönt huckle och grön klänning, och hon ses ibland tillsammans med sin make och deras barnaskara. Hon kan ha en viss tendens till skvallrande och ihärdigt pladdrande.

Fröken Fiffi

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1989.

Bamsetrillingarnas skolfröken, och en av de sista återkommande figurerna som Rune Andréasson skapade. Efter Andréasson har senare serieskapare fördjupat figuren, som bland annat har avslöjat ett stort intresse för tåg, och även tidvis har blivit en potentiell flickvän till Vargen. I Bamse-Extra 21 (2001) får man veta att Fröken Fiffi har en pappa, Ville Vallaredogg, som bor i Australien.

Fröken Fiffis klass gick från början 13 elever: Nalle-Maja, Brum, Teddy, Burre, Vicki Varg, Lill-Mickel, Lill-Nöffe, Pigge Kott, Pigga Kott, samt ekorrbarnen Kurre Ek, Kurra Ek, Kurre Nöt och Kurra Nöt. Därefter har Grävla Grävling, Björna-Li och Marie-Lo tillkommit.

Gammelsork

  • Serietidningsdebut: Bamse 12/1978.

Gammelsork är en vänlig äldre släkting till Krösus (hans pappas kusin). Han är föreståndare för Dalens förskola Eken, som han grundade för den sjörövarskatt som kom i hans ägo tack vare en gammal skattkarta och Bamse och hans vänner. Gammelsork bor i skolbyggnaden, och berättar gärna sagor för förskolebarnen.

Glass-Pingo

  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1976. Medverkade dessförinnan (under namnet Glass-Pingis) i de svartvita filmerna.

Pingvinen Glass-Pingo är dalens populära glassförsäljare. Han och pingvinflickan Pinga drev som ungar iväg från Antarktis efter att ha attackerats av en sjöleopard. De räddades av Bamse, och följde med honom till Kullarna, där de fick hjälp att bygga en igloo av Skalman, bosatte sig och fick barnen Ping och Pong.

Pingo figurerade i en handfull av Andréassons serier (bl.a. i nr 3/1986 där han, precis som i den svartvita filmen "Skalmans märkliga bil", kallas Glass-Pingis), och har blivit en mer återkommande figur under 2000-talet.

Handlare Grymtlund

  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1973.

Handlare Grymtlund driver dalens handelsbod. Likt Krösus har Grymtlund ofta fått symbolisera kapitalismen i serien, men till skillnad från Krösus är Grymtlund inte elak, även om han dock ibland kan vara rätt inskränkt och fördomsfull. Han är inte att förväxla med den till utseendet snarlike Herr Gris.

Harry Gråräv

  • Serietidningsdebut: Bamse 2/2006.

Harry Gråräv är Nina Kanins chef, och redaktör för nyhetstidningen Folkets Blad, som Bamse-gänget startade upp när de kände att Krösus Sorks tidning Dags-Nytt var för styrd av Krösus.

Herr Gris

  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1974. Medverkade dessförinnan såväl i veckoserien (utan namn) som i färgfilmerna.

Herr Gris agerar vanligen domare i de tävlingar som Bamse-gänget anordnar, och har ibland även setts döma travlopp. Han utmärks av sin cylinderhatt, och är icke att förväxla med Handlare Grymtlund.

Hulle Hårding

  • Serietidningsdebut: Bamse 14/2001.

Hulle Hårding introducerades som en lokal värsting med raggarfrisyr. Han veknade dock efter att ha fått hund, och träffade också en tjej, lokatten Metta. Förekommer relativt ofta i bakgrunden, då han är ute och går med sin hund.

Jambolajerna

  • Serietidningsdebut: Bamse 4/1984.

Jambolajerna är en grupp småväxta gula varelser med rött hår. De bor på en ö i Söderhavet, och tas om hand av Bamses föräldrar Hebbe och Viktoria. Då jambolajerna är mer eller mindre beroende av Viktorias sjuksköterskekunskaper och inte vill lämna sin ö, så besöker Hebbe och Viktoria Bamse ytterst sällan.

Deras äldste och ledare är vithårig och heter Gamle Bolaj, och samtliga har namn som kan härledas ur ordet "jambolaj": Jam, Bam, Boj, Jom, Laj, Maja, Bjal, Moj, Bam, Jola, etc.

Juvelerare Blänk

  • Serietidningsdebut: Bamse 2/1975.

Juvelerare Blänk är en korp som innehar butiken Blänks juveler inne i Småköping, med en ständig lockelse för byns olika kriminella element. Förekom bara en enda gång i Andréassons serier, men har återupptagits och figurerar mer frekvent i modern tid.

Katta-Lo

  • Serietidningsdebut: Bamse 1/1973. Medverkade dessförinnan i veckoserien och i färgfilmerna.

Katta-Lo driver en godisaffär i Dalen och medverkade endast i en handfull av Andréassons manus, men har återkommit mer frekvent efter hans död. Hennes systerdotter Lovisa-Lo bor ibland hos Katta-Lo, eftersom hennes mamma är upptäcktsresande.

I veckoserieversionen av "Bamse" är Katta-Lo betydligt mer skurkaktig, och agerar sällskapsdam och medbrottsling till Sork-Sam (prototypen till Krösus Sork) – en skarp kontrast till den etablerade versionen från serietidningarna och färgfilmerna.

Mickel-Måns & fröken Mia

  • Serietidningsdebut: Bamse 10/1984.

Mickel-Måns & fröken Mia är pedagogerna på Gammelsorks förskola Eken. Innan Bamse-trillingarna och Burre började skolan hos fröken Fiffi gick de hos Mickel-Måns och fröken Mia, och numera går Brumma och Mini-Hopp och deras kompisar hos dem.

Pigge-Kott

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1974. Medverkade dessförinnan i veckoserien.

Namnet Pigge-Kott (alternativt stavat Pigge Kott) har använts sedan tidigt i serien. Under många år var det namnet på en av Bamses många mer eller mindre anonyma igelkottvänner, och figurens specifika utseende och karaktär fastslogs aldrig. När Bamse-trillingarna började skolan vigdes dock namnet åt en av deras klasskompisar – se Pigge Kott & Pigga Kott för denna figur.

Pontus Kask

  • Serietidningsdebut: Bamse 7/1973. Medverkade dessförinnan, under namnet Karo Kask, i veckoserien.

Pontus Kask är Dalens poliskonstapel, och god vän till Bamse. En "kask" är en form av hjälm.

Sigge Sork

  • Serietidningsdebut: Bamse 12/1978.

Sigge Sork är en naiv sork som visade sig vara alldeles för snäll för att vara fixaresork. Gammelsork upptäckte att Sigge hade hand med barn och anställde honom på sin förskola.

Efter att ha gjort en handfull framträdanden i Andréassons manus, återkom Sigge i serien när Brumma började på förskolan 2006, och han fungerar nu som Brummas specialpedagog.

Sjörövare-Jenny

  • Serietidningsdebut: Bamse 9/1980.

Sjörövare-Jenny (även Sjörövar-Jenny) är en lodjursflicka som är vän med Bamse och hans gäng, och är - trots namn och klädstil - snarare äventyrerska och skattsökerska än direkt sjörövare. Letade länge efter sin bortseglade pappa, men har nu återförenats med honom. Överlag duglig och kompetent, men kan ha en del impulsiva drag. Namnet är antagligen taget från karaktären Sjörövar-Jenny i Bertolt Brechts och Kurt Weills "Tolvskillingsoperan".

Tax-Tusse

  • Serietidningsdebut: Bamse 6/1973. Medverkade dessförinnan (utan namn) i såväl veckoserien som de svartvita filmerna och färgfilmerna.

Tax-Tusse är lång och smal, och klär sig vanligen i grön keps och randig tröja. Han är ihop med Pudel-Pia, som han träffade på dansskola.

Tax-Tusse figurerade tidigt, men under många år endast i bakgrunden utan att påverka handlingen. Andréasson nämner honom inte vid namn i varken serierna eller filmerna, men väl i bilderboken "Bamse och sjörövarna" från 1971. Först efter Andréassons död fick fick figuren en något mer utmejslad karaktär, och namnet från bilderboken etablerades nu också i serierna.

Vera & Frida

  • Serietidningsdebut: Bamse 8-9/2016.

Vera och Frida är ett nyinflyttat par ifrån storstan, som drömmer om ett nytt liv som bönder.

Trollkarlar, troll och häxor

Bamsevärlden är fylld med magi, Skalmans rationalism till trots. De många trollkarlar och häxor som med jämna mellanrum dyker upp i äventyren bor gärna ensamma i stora stenborgar eller i hålor under marken. Somliga är goda, men de allra flesta är mer eller mindre onda enslingar.

De flesta har bara figurerat i enstaka avsnitt, men bland de mest betydande figurerna märks de ondskefulla trollkarlarna Mefisto och Malefix, det elaka trollet Gluff-Gluff – som är den ende jämte Bamse och Surre som blir stark av dunderhonung utan att få ont i magen – och den fruktade häxan Hia-Hia – som blir snäll när Bamse vill vara hennes vän. Alla fyra debuterade i serier av Andréasson (i veckoserien, Bamse 6/1986, Bamse 6–7/1978, respektive Bamse 7/1990) och har därefter återkommit i avsnitt skrivna av hans efterträdare. Även Jultomten och hans tomtenissar har förekommit i flera serier, framför allt i tidningens julnummer.

Gäster från andra serier

Nicke Bock

Huvudartikel: Nicke Bock
  • Serietidningsdebut: Bamse 12/1974.

Geten Nicke Bock gör flera gästbesök i "Bamse", huvudsakligen i julnummer där han kommer med julklappar, en roll han 1954–1967 hade i jultidningen Julbocken. I en handfull av sina "Bamse"-framträdanden figurerade han tillsammans med tomtenissen Nisse Rask, en bifigur från Julbocken-serierna.

Pellefant

Huvudartikel: Pellefant

Rune Andréassons näst mest kända serie, "Pellefant", gick som biserie i Bamse 1974–1978. Andréasson lät dock aldrig Bamse och Pellefant figurera tillsammans i någon längre serie, men de interagerar på omslag och i illustrationer, och Bamse-figurerna ses ibland, i tidiga 1970-talsserier, läsa serietidningen Pellefant. Det enda serieframträdandet med Bamse och Pellefant tillsammans från Andréasson är "Bamses skola – Om is och jöklar" i Bamse 3/1978, där Pellefant kommer med några dumdryga kommentarer. I den svartvita Bamse-filmen "Nu är det vinter" har dock både Pellefant och hans bästa vän, leksaksmusen Pip, framträdande roller, då Bamse räddar dem ur ett snöras.

I övrigt kan nämnas en kort reklamserie av Georges Bess i Pellefant 12/1974, i samband med att Andréasson lämnade Pellefant-tidningen och serien blev en biserie i Bamse.

Kronologi

Skapade av Andréasson

Nedan följer en kronologisk lista över de av seriens figurer som skapades av Rune Andéasson, omfattande samtliga figurer som figurerar i åtminstone sex av Andréassons manus, samt andra figurer som skapades av Andréasson och sedan blivit återkommande i hans efterträdares serier.

Serietidningen numrerades såväl med löpnummer (inne i tidningarna) som årsnumrering (på omslaget), och sidorna i veckoserien numrerades med löpnummer (1–176). Andréasson-skapade figurer som debuterade efter 1990 skapades för hans postumt publicerade serier.

Flera av figurerna hade annat namn (eller var namnlösa) i veckoserien, vilket noteras i tabellen. Av de figurer från veckoserien som fått fortsatt liv i serietidningen introducerades merparten under tidningens två första år. Till undantagen hör Åsnan, vars serietidningsdebut dröjde till 1988, och Tigergänget, som återintroducerades av andra serieskapare först efter Andréassons död.

Utöver seriemedverkan är även noterat vilka figurer som medverkade dels i de sex svartvita filmer som visades på tv i samband med att veckoserien började publiceras, dels de tio färgfilmer av Andreásson som sändes inför och under serietidningens levnad, dels de långfilmer av Christian Ryltenius m.fl som producerats sen 2014.

Figur Debut i
serietidningen
(1973–)
Eventuell debut i
veckoserien
(1966–1970)
Medverkan i de
svartvita filmerna
(1966)
Medverkan i
färgfilmerna
(1972–1991)
Medverkan i
långfilmerna
(2014–)
Bamse 001
(1/1973)
001
Lille Skutt 001
(1/1973)
001
Skalman 001
(1/1973)
001
Gamla Farmor 001
(1/1973)
001
Katten Janson 001
(1/1973)
001
Vargen 001
(1/1973)
002
Surre 007
(7/1973)
018
Vargkusinerna 018
(6/1974)
042
(kallade Vargarna)

(kallade Vargarna)
Herr Gris 013
(1/1974)
042
(utan namn)
Morbror Grizzly 004
(4/1973)
047
Pigge-Kott 021
(9/1974)
061
Tax-Tusse 006
(6/1973)
064
(utan namn)

(utan namn)

(utan namn)
Fru Gås 007
(7/1973)
075
(utan namn)

(utan namn)

(utan namn)
Pontus Kask 007
(7/1973)
075
(kallad Karo Kask)
Åsnan 175
(6/1988)
108
(kallad Hubertus)
Krösus Sork 010
(10/1973)
115
(kallad Sork-Sam)
Katta-Lo 001
(1/1973)
120
Tigergänget ? 137
Mickelina 008
(8/1973)
141 (anonyma rävflickor
syntes även tidigare)

(utan namn)
Fru Räv 007
(7/1973)
153
Herr Räv 010
(10/1973)
166
Sjörövarna
(Kapten Buster, Rusken, Slusken & Stollen)
002
(2/1973)
168 (kallade Kapten Buster,
Dunder, Blunder & Fjompen)
Husmusen 001
(1/1973)
Herr & Fru Grävling 002
(2/1973)
Ola Grävling 002
(2/1973)
Melia Grävling 002
(2/1973)

(utan namn)
Randige Racke & Prickige Prille 002
(2/1973)
Handlare Grymtlund 006
(6/1973)
Knocke & Smocke 007
(7/1973)
Annika Anka 008
(8/1973)

(utan namn)
Ek-Kurre 010
(10/1973)
Billy Boy 016
(4/1974)
Tuffa Tuffingars Förening 017
(5/1974)
Lill-Mickel 021
(9/1974)
Nicke Bock 024
(12/1974)
Juvelerare Blänk 026
(2/1975)
Lurvas 026
(2/1975)

(utan namn)
Fixaresorkarna 029
(5/1975)

(utan namn)
Brummelisa 032
(8/1975)
Brumme & Lisen 033
(9/1975)
Kofots-Karlsson 034
(10/1975)
Glass-Pingo 037
(1/1976)

(kallad Glass-Pingis)
Nina Kanin 051
(5/1977)
Hoppe-Tuff 051
(5/1977)
Kubbe Varg 059
(1/1978)
Anna-Cilla 061
(3/1978)
Gammelsork 070
(12/1978)
Sigge Sork 070
(12/1978)
Busifer Varg 071
(1/1979)
Pållan 072
(2/1979)
Lill-Pålle 073
(3/1979)
Kusin Texas & Jack 076
(6/1979)
Sjörövare-Jenny 088
(9/1980)
Bröderna Bäver 089
(10/1980)
Tuff-Sorken 090
(1/1981)
Brum 098
(1/1982)
Teddy 098
(1/1982)
Nalle-Maja 098
(1/1982)
Kapten Sabelsork 103
(6/1982)
Fixare-Frasse 104
(7/1982)
Riffan, Raffan & Ruff 109
(12/1982)
Vargfar & Vargmor 109
(12/1982)
Hebbe & Viktoria 115
(6/1983)
Russ 117
(8/1983)
Happ 119
(10/1983)
Jambolajerna 125
(4/1984)
Mickel-Måns & fröken Mia 131
(10/1984)
Burre 131
(10/1984)
Kickan Kanin 131
(10/1984)
Burres föräldrar 131
(10/1984)
Amanda 142
(9/1985)
Brumma 146
(1/1986)
Mini-Hopp 147
(2/1986)
Vicki Varg 180
(11/1988)
Fröken Fiffi 190
(9/1989)
Lill-Nöffe 190
(9/1989)
Pigge Kott & Pigga Kott 190
(9/1989)
Kurre Ek, Kurra Ek, Kurre Nöt & Kurra Nöt 190
(9/1989)
Roffe, Priffe & Nicke 190
(9/1989)
Grävla Grävling 273
(5/1996)
Marie-Lo 386
(2/2004)

Skapade av senare kreatörer

Lista över återkommande figurer skapade efter att Rune Andréasson lämnade serien. Den är inte komplett.

Figur Debut i
serietidningen
(1973–)
Medverkan i
långfilmerna
(2014–)
Skyfflan & Herr Borste 218
(1/1992)
Björna-Li 311
(4/1999)
Hulle Hårding 347
(14/2001)
Harry Gråräv 422
(2/2006)
Förskolekompisarna 424
(4/2006)
Reinard Räv 427
(7/2006)
Lille Sixten 451
(13/2007)
Suddan 502
(10/2010)
Riviga Rutan 542
(14/2012)
Vera & Frida 608-609
(8-9/2016)
Lova 624-625
(4-5/2017)

Externa länkar