Merchandise

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Merchandising)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
En av de välkända plastsmurferna från slutet av 1970-talet. Denna i en specialversion som kom som prenumerationspresent från svenska serietidningen Fix & Foxi.

Merchandise (även merch) är ett engelskt ord som betyder handelsvaror. I såväl engelskan som svenskan har det kommit att beteckna produktion och försäljning av varor med motiv från konst och underhållning såsom tecknade serier, litteratur, film, TV och spel.

Serierelaterad merchandise kan bestå av exempelvis dockor, affischer och pins som skapas särskilt för att såväl saluföra som slå mynt av kända serier. I andra fall kan det handla om att använda en seriefigurs namn, ansikte eller logga på en redan existerande produkt. Ett tredje exempel på serierelaterad merchandise är leksaker och liknande som medföljer som bilagor i serietidningar.

Vidare kan också motsatsen förekomma, nämligen att serier skapas för att marknadsföra till exempel leksaker, såsom serien "Tamagotchi" och olika serier baserade på "Lego".

Seriebaserad merchandise

Historik

Katten Gustaf som kramdjur från början av 1980-talet.

Tidiga exempel

Merchandise med motiv från seriernas värld har funnits i princip lika länge som det har funnits populära seriefigurer – redan 1800-talsseriefigurer som The Yellow Kid och Ally Sloper avbildades på t.ex. leksaker, badges och livsmedel.[1] 1904 köptes rättigheterna till namnet Buster Brown upp av företaget Brown Shoes, och numera (2011) finns skomärket kvar trots att serien lades ner redan på 20-talet.[2]

Andra tidiga exempel var Mr. A. Mutt (Storklas i "Storklas och Lillklas"), som under en period blev galjonsfigur för fruktsortimentet "Mutt Brand",[3] och cigarrettmärket "Tokio and Hassan" som producerade 500 olika badges med kända seriefigurer åren 1912–14.[4] På 1920-talet kom flera typer av livsmedel, såsom "Jiggs Brand Corned Beef and Cabbage" som saluförde Gyllenboms (eng. Jiggs) favoriträtt,[5] samt "Andy Gump Buiscuits".[6] Även vissa serieskapare var så stora att de kunde saluföra varor med eget namn och ansikte – "Storklas och Lillklas" skapare Bud Fisher fick ett eget cigarrmärke hos Shryack Grocery Co.[7]

Efter andra världskriget blev merchandise en stor och självklar industri, till en början framför allt i USA. Idag är det stort även i Europa och Asien. Merchandisevarorna kan variera från godis och T-shirts till posters och leksaker.

Nutid

Serietidningshylla i snabbköp i Stockholm, 2012-01-14. Merchandise används som bilagor i serietidningar för att sälja lösnummer.
Typisk olicensierad merchandise. Mask, leksakspilbåge och -armborst med Spider-Man och "Spider Play"-tema.

Bland de populäraste seriefigurerna som idag återfinns på merchandise kan nämnas bland annat humorfigurer som Snobben och Gustaf, välkända superhjältar som Stålmannen, Batman och Spindelmannen, och flertalet Disneyfigurer (även om de ofta debuterade i tecknad film). Bland europeiska seriefigurer tillhör bland andra Tintin och Smurferna de vanligast förekommande. Smurferna har funnits som plastleksaker ända sedan 1959, men merchandisingen tog fart först efter att amerikanska medieentreprenören Stuart R. Ross blivit intresserad av Smurferna under ett besök i Belgien 1976. En uppgörelse med Editions Dupuis och Peyo ledde till att Ross lanserade Smurferna som ett merchandise-projekt tillsammans med leksaksfabrikanten Wallace Berrie and Co. Små plastfigurer och andra leksaker blev en kommersiell succé världen över, mycket större än serieutgåvorna, och även i länder där serien inte publicerats.

Ett mer sentida ekonomiskt framgångsrikt exempel är den amerikanske serieskaparen Todd McFarlane som själv styrt merchandisingen av sina egna figurer från serien "Spawn" och tjänat mer pengar på biprodukterna än på serien.

Exempel på motsatsen finns också – "Kalle och Hobbes" skapare Bill Watterson har konstant vägrat att låta sin skapelse undermineras av kommersialisering, och den enda merchandise han någonsin har gett sitt tillstånd till (förutom rena serieutgåvor) är: två almanackor, en litografi i tusen exemplar, textboken "Teaching with Calvin and Hobbes", textboken "The Fallacy Detective", och en enda T-shirt som lanserades i samband med en utställning.[8] All annan merchandise med "Kalle och Hobbe"-motiv är sålunda piratvaror. (En piratindustri som förvisso har varit omfattande.)

Merchandise som bilagor i serietidningar, mer eller mindre kopplade till serierna, är ett vanligt försäljningsknep för att få framför allt yngre läsare att vilja köpa tidningen. Fenomenet har funnits i decennier, men i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet såg vi en boom i Sverige då var och varannan serietidning riktad till barn bifogade en påse innehållande någon billig plastleksak. Denna trend lever fortfarande kvar i skrivande stund (februari 2012).

Liksom för serietidningar finns det även en omfattande samlarverksamhet för merchandise, framförallt för udda och äldre föremål i bra skick. Idag har det blivit allt vanligare att "bruksföremål" och "leksaker" (t.ex. actionfigurer) produceras direkt för att vara samlarobjekt och inte för att användas.

Det är även relativt vanligt med olicensierade piratvaror som ofta säljs av mindre nogräknade handlare eller på marknader. Detta brukar kunna röra sig om leksaker med större eller mindre koppling till den aktuella figuren. Ibland är det avbildningar av figuren, ibland något helt annat (bilar, vapen, etc.) med någon seriefigur tryckt på.

Exempel

Merchandising med seriemotiv är så omfattande att det är omöjligt att sätta ihop en komplett lista. Nedan listas några exempel på grund av sin talrikhet, sin ovanlighet eller för att de av någon annan anledning kan vara värda att notera.

Bonader

Kort

Märken

Brevmärke Musse Pigg Kamraterna från 1930. Musse Pigg ® Walt Disney
 • Dekaler/klistermärken
 • Tygmärken
 • Frimärken
 • Brevmärken

Leksaker

Prydnader

Butik i Bryssel med prydnadsstatyetter huvudsakligen baserade på olika fransk-belgiska serier.
Foto av Alf Sallander, släppt under Public domain.

Pyssel och spel

 • Brädspel: "Hagbards plundringsresa" (Alga), "Joakim von Ankas fantastiska affärer" (Alga), Hälge ("Jaktfeber", Kärnan 2001)
 • Dator- och TV-spel
 • Rollspel
 • Kortlekar och kortspel: Tuffa Viktor (Alga, 1986), Rymd-Börjes löjliga familjer (Hjelm Förlag)
 • Pussel: Bamse (Kärnan)
 • Ritblock
 • Målarböcker
 • Pysselböcker

Kontors- och skolmateriel

Musmatta i 3D med handledsstöd. Bild med Mizore Shirayuki från Rosario to Vampire. © Pikkoro 2011.
Solcellsdriven bobblehead med Hello Kitty. © Play-Asia.com 2014.
 • Pennor
 • Suddgummin
 • Skrivblock
 • Brevpapper
 • Kuvert
 • Almanackor/kalendrar
 • Lunchboxar

Mat, dryck och konfektyr

Kläder

Hemtextilier

 • Handdukar och badlakan
 • Sängkläder
 • Gardiner

Väskor

 • Ryggsäckar
 • Skolväskor
 • Plånböcker

Smycken och bijouterier

"Lucky Luke" , Lonesome Cowboy – Sheriffstjärna. © L.L.L. 2005.

Toalettartiklar

Bruksföremål

Överföring till andra medier

Se huvudartikel: Transmediering

Transmedieringar eller adaptioner är ett kapitel för sig. Åtskilliga tecknade serier (historier, figurer och koncept) har förts över till andra medier och konstformer. Ibland kan detta räknas som merchandise, ibland inte. Gränsdragningarna är ofta godtyckliga, eventuellt kopplade till vad som anses vara "konstnärligt" respektive "kommersiellt".

Mumin som fruktgodis från finska Fazer.

Böcker

När serier överförs till andra typer av böcker räknas det ibland som merchandise. Oftare är det bilderböcker och "enklare" utgåvor som räknas som merchandise, mer sällan romaner eller mer påkostade/konstnärligt ambitiösa utgåvor. (Få skulle nog t.ex. kalla Neil Gaimans "Sandman"-bok "The Dream Hunters" för "merchandise".)

 • Skönlitterära böcker
 • Fackböcker
 • Bilderböcker
 • Pop-up-böcker

Film och TV

Film- och TV-adaptioner brukar i sig inte räknas som merchandise; däremot kan de fysiska artefakterna, t.ex. DVD-utgåvor anses vara merchandise, och liksom serierna kan filmerna i sig ge upphov till en ström av relaterad merchandise.

 • Smalfilmsutgåvor
 • Videoutgåvor (VHS, DVD, Blu-ray, kommersiell nedladdning)

Musik

Det har hänt att serier gett upphov till musikutgåvor. Ett välkänt exempel är bandet The Archies som dök upp i serien "Acke", men senare fick en motsvarighet i verkligheten och gav ut flera populära plattor. Popskivorna "Smurf-hits" är ett annat exempel.

 • Musikutgåvor (Vinyl, kassett, CD, kommersiell nedladdning)

Textinspelningar

Inläsningar av äventyr med t.ex. Bamse eller Tintin på vinyl, kassett och CD förekommer oftast riktade till barn.

Förfalskningar

Eftersom föremål med välkända populära figurer kan bli värdefulla samlarföremål,[16] förekommer det förfalskningar. Vill man köpa något, särskilt om det är begagnat, kan det därför vara viktigt att titta på föremålets detaljer för att bedöma äktheten och inte bli lurad.[17]

Se även

Mer om serierelaterad merchandise

Fotnoter

 1. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 29
 2. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 30
 3. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 7
 4. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 38
 5. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 50
 6. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 58
 7. Rick Marschall & Warren Bernard: "Drawing Power: a Compendium of Cartoon Advertising, 1870s–1940s", Fantagraphics 2011. s. 71
 8. Tim Hulsizer: "A Concise Guide To All Legal Calvin and Hobbes Items". Calvin and Hobbes: Magic on Paper (fansida). Arkiverad version från Internet Archive 2011-07-19. [länkad 2012-09-03]
 9. Seriefigurer på tablettaskar ur RogersMagasin.com URL läst 2022-01-13
 10. Sekvenskonst – Waiting (blogginlägg 2007-10-24)
 11. Stockholm WineLab: Hälges Côtes du Rhône (6485-01) [länkad 2012-08-29]
 12. "Rocky får eget vin", artikel på di.se 2012-08-27 [länkad 2012-08-29]
 13. GeekTyrant.com
 14. Down Right Punch: "Watchmen Rorschach Toaster Unveiled" [länkad 2012-08-29]
 15. https://www.muminmuggar.se/samlarmuggar
 16. Barnebys: ”De 10 dyraste muminmuggarna på auktion”, 11 mars 2020, läst 2020-08-23
 17. Lennart Nilsson: ”Den ena muminmuggen är falsk – kan du se vilken?”, Expressen 14 sep 2019, läst 2020-08-23