Lille Hiawatha

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Solblomma)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Solblomma och Lille Hiawatha av Ken Champin från serie utan titel (Historiekod: W WDC 158-04) ur Kalle Anka & C:o nr 3/1961. © Disney

"Lille Hiawatha" eller bara "Hiawatha", är en Disneyserie i västernmiljö, baserad på den tecknade kortfilmen "Little Hiawatha" (1937), vilken i sin tur är en lättsam parodi på Henry Wadsworth Longfellows poem "The Song of Hiawatha".

Koncept

Huvudperson i serien är den (ofta alltför) självsäkre indianpojken Hiawatha, vars främsta mål är att bevisa sig vuxen – inte minst en mäktig jägare. Andra viktiga personer är Hiawathas praktiskt sinnade lillasyster Solblomma (orig. Sunflower), deras pappa (även han vid namn Hiawatha), som är hövding över stammen Stormagarna – och gör heder åt namnet. Modern i familjen spelar en mer undanskymd roll.

Föräldrarna dök upp redan i dagspresserien, och Solblomma tillkom i de amerikanska serietidningarna 1951.[1]

Historik

Lille Hiawatha, hunden Humpie, systern Solblomma och stammens medicinman, tecknade av Ed van Schuijlenburg ur "Wigwammen" (orig. "De wigwam") Historiekod: H 70h10. © Disney

Hiawatha etablerades först som seriefigur på söndagssidan "Silly Symphonies", som 1940-1942 bestod av Hiawatha-serier skrivna av Hubie Karp och teckade av Bob Grant. Från och med 1943 publicerades nya avsnitt i de amerikanska serietidningarna (bland annat med Ken Champin, Lee Hooper och Harvey Eisenberg som tecknare), och sedan 1965 har framför allt den nederländska Disneyproduktionen gett upphov till en stor mängd Hiawatha-serier, bland annat tecknade av Jan van Haasteren (1960-talet), Ed van Schuijlenburg (1970-talets början), Frits Godhelp (mitten av sjuttiotalet till mitten av åttiotalet), Dick Matena (mitten av åttiotalet till mitten av nittiotalet), och Comicup Studio (sedan 1990-talet). I Sverige har dock huvudsakligen de avsnitt som producerades i Danmark mellan 1972 och 2004 fått spridning, med tecknare som Adrian Sørensen på 1970-talet, Antoni Bancells Pujadas och Julio Antonio Ramos Poquí på 1980-talet, och Jorge David Redo på 1990- och 2000-talet. Under 1990- och 2000-talen producerades även flera avsnitt i Frankrike, vanligen tecknade av Valentin Doménech.

Jämte Hiawathas familj, är seriens återkommande figurgalleri begränsat. En medicinman figurerar dock i flera av produktionerna. I de franska serierna har Hiawatha en häst, Poncho, och på söndagssidan och i den holländska produktionen figurerar såväl Hiawathas flickvän Stjärnöga (Little Minnehaha i original) som den yngre lekkamraten Geronimo. Även Stormagarnas ärkefiender Stornäsorna är återkommande i de holländska serierna, som under sextiotalet dessutom inkluderade Hiawathas hund, Humpie, och stammedlemmarna Dikke Tor, Boze Bij och ett ständigt grälande (namnlöst) gift par. Under 1950- och 1960-talet dök även figuren Lille-Davy, skapad för dagspressversionen av "Musse Pigg", upp i en handfull amerikanska Hiawatha-avsnitt.

Under den danska produktionens sista år, från millennieskiftet och framåt, etablerades en handfull nya återkommande bifigurer, skapade av manusförfattaren Per Hedman: dels kamraten Lilla Puman, och dels bråkstakarna Skallerorm, Brutna Fjädern, och Breda Björnen, som ställer till problem i stammen.

Seriens språk

I den ursprungliga söndagssideversionen var ”Hiawatha” en pantomimserie, i vilken de enstaka pratbubblorna enbart fylldes av bilder, inte ord. När avsnitt började produceras för de amerikanska seriehäftena, fick indianerna – enligt samtida populärkulturellt mönster – tala bruten engelska med varandra, ett uttryck som även överfördes till den svenska översättningen. Detta språkbruk tonades dock ner relativt snart, och när den danska produktionen inleddes på 1970-talet var figurgalleriets språk det samma som övriga Disneyfigurers. I den holländska versionen levde bruket dock något längre.

Lille Hiawatha på olika språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Pequeno Havita
Mini bulgarien.gif Bulgariska Хаяуата (Xajauata)
Mini colombia.gif Colombiansk spanska Haiawata
Mini danmark.gif Danska Lille Hiawatha
Mini finland.gif Finska Pikku Hiawatha
Mini frankrike.gif Franska Hiawatha
Mini grekland.gif Grekiska Μικρός Χαϊουάθα
Mini nederlanderna.gif Holländska Hiawatha
Mini island.gif Isländska Híavata
Mini italien.gif Italienska Penna Bianca
Mini japan.gif Japanska インディアンのヒアワサぼうや (Indian no Hiawasa bouya)
Mini kanada.gif Kanadensisk franska Little Hiawatha
Mini republiken kina.gif Kinesiska 小海娃
Mini lettland.gif Lettiska Haijavata
Mini norge.gif Norska Lille Hiawatha
Mini polen.gif Polska Hiawatha
Mini ryssland.gif Ryska Гайвата (Xajvata)
Mini sapmi.gif Samiska Unna Hiawathaš
Mini spanien.gif Spanska Pequeño Hiawatha
Mini tyskland.gif Tyska Klein-Adlerauge (ung. Lilla Örnöga)

Fotnoter

  1. "Alla vägar leder till glass", av Harvey Eisenberg, först publicerad i Walt Disney's Christmas Parade #3 I Sverige publicerad i Kalle Anka & C:o nr 3/1953. Historiekod: W CP 3-13.