Lille-Davy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Lille-Davy (orig. Li'l Davy), är en Disneyfigur som figurerade i "Musse Pigg"-dagstrippen från sommaren 1955 till sommaren 1956. Figuren skapades av Bill Walsh och Floyd Gottfredson och tillkom under en period då Disneystudion rönte stor framgång med sin spelfilmstolkning av den amerikanske hjälten Davy Crockett, och Lille-Davy är en barnversion av densamme.

Lille-Davy dyker i Musse Piggs dörröppning i juni 1955, och stannar hos Musse i ett års tid. Han är en välmenande pojke, men tar sig an vardagslivet i villaförorten där Musse bor som vore det vildmarken, vilket leder till en mängd komiska situationer.

Det ursprungliga äventyret med Lille-Davy avslutades i oktober 1955 och blev den sista sammanhållande längre seriesviten innan "Musse Pigg"-strippen övergick till att bli en renodlad humorserie. Figuren fortsatte dock att medverka i serien i ytterligare några månader, innan han försvann ganska exakt ett år efter sin debut.

Serierna med Lille-Davy utmärker sig genom att vara det enda tillfället då filmfigurerna Benjamin Syrsa och Dumbo figurerar i Musse-strippen. Båda dyker upp som vänner till Lille-Davy, och välkomnas även de i Musses hem.

Efter att Lille-Davy försvann från serien i juni 1956, dök han under 1950- och 1960-talen även upp i amerikanska seriehäften, såväl tillsammans med Musse och Långben, som i "Lille Hiawatha"-serier.

Liknande figurer

Lille Davy är en av flera disneyfigurer som skapades som barnversioner av klassiska amerikanska hjältar; andra inkluderar Lille Hiawatha, som baserades på den historiske mohawkhövdingen Hiawatha, och Lille Zorro, som baserades på pulp-hjälten "Zorro" och figurerade i en handfull "Musse Pigg"-strippar under 1958.