91 Stomperud
"91 Stomperud" är en norsk serie som från början var en översättning av svenska "91:an", men som sedermera fick ett eget liv.
Historik
Rudolf Peterssons "91:an" debuterade 1935 i Norsk Ukeblad under namnet "Stomperud". 1937 lät man dock serien produceras av norska upphovsmän och mer anpassad efter norska förhållanden. Exakt hur det gick till är idag höljt i historiens dunkel, men det berättas att det var den norske förlagsägaren Ernst G Mortensen som upptäckte den svenska "91:an"-serien någon gång i mitten av 1930-talet, då han läste en tidning samtidigt som han fick sina skor putsade. Mortenson blev förtjust i serien och kontaktade Rudolf Petersson för att få rättigheterna till att göra en norsk version. En annan version av historien berättar emellertid att det var Rudolf Peterssons norskfödda hustru Asta som etablerade kontakten mellan länderna.
1937 satte man hur som helst igång produktionen av en norsk licensversion med samma titel. Tecknare var Thorbjørn Weea och författare Ernst Gervin. Serien fortsatte i Norsk Ukeblad, och liksom den svenska versionen återtrycktes sidorna sedan i julalbum. Stomperud blev snabbt populär hos norrmännen. I början stöttade Petersson aktivt den norska serien och lär även ha skissat de första sidorna för Weea. Manusen var baserade på gamla "91:an"-avsnitt.
1941 stängdes gränserna mellan Sverige och Norge p.g.a. den tyska invasionen, och det var här som den norska serien började gå sin egen väg då Gervin och Weea fortsatte att producera "Stomperud" på egen hand. I svenska "91:an" undveks de flesta anspelningar på kriget, men hans norska kollega fanns sig i ett ockuperat land, vilket han anspelade på mer än vad tyskarna kunde acceptera. 1942 stoppades Norsk Ukeblad i fyra veckor efter att Stomperud uttalat sig respektlöst om tyska krigsorder. Ett tidningsomslag där en lätt förtäckt version av Hitler höll förrädaren Quisling under armarna ledde året därpå till att ockupanterna lade ner Norsk Ukeblad helt och hållet. Redaktören lär för sin uppkäftighet ha hamnat en tid i det ökända fängelset Grini. Stomperud var därmed utan hemvist. Dock fick han en annan roll under resten av kriget – de fria norska styrkorna i England utsåg honom till sin maskot. Efter krigets slut återtog Norsk Ukeblad sin utgivning 1945, och därmed kom även Stomperud tillbaka. Serien i Norsk Ukeblad och de årliga julhäftena (som sedermera slutade med återtryck och idag innehåller nyproducerade serier) har därefter publicerats oavbrutet.
1951 blev Odvar Strand ny författare, och Odd Jørgensen blev ny tecknare 1961. 1973 övertog Leif Isaksen serien. Han skrev och tecknade den fram till 2005 då Håkon Aasnes tog över. Till skillnad från svenska "91:an", hade serien under lång tid texten nedanför serierutorna, och pratbubblor tillkom inte förrän på 2000-talet. Figurgalleriet har också utvecklats under åren, t.ex. har den i Sverige så viktiga bifiguren Furir Revärs norska motsvarighet "Sersjanten" inte alls en lika framträdande roll.
Hur det idag förhåller sig med de upphovsrättsliga överenskommelserna gentemot den svenska förlagan är osäkert.
Utgivning
"91 Stompererud" har publicerats som veckosida i Norsk Ukeblad sedan 1935 (norska versionen sedan 1937). Sedan 1990-talet är dessa endast repriser, men julalbumet (som getts ut sedan 1938, med uppehåll för kriget 1943–44) innehåller fortfarande nyproducerade serier.
1950–59 gavs även ett "våralbum" ut, och 2005 kom även ett album med serier och korsord.
Serien har publicerats på svenska i 91:an nr 19–20/2009.
En julserie om 21 dagsstrippar har distribuerats till norska dagstidningar av Bulls Pressetjeneste på 2000-talet.
Figurgalleri
- Menig 91 August Stomperud
- Petra, hans flickvän (baserad på 91:ans Elvira)
- Menig 87
Kuriosa
- "Stomperud" är den äldsta norska serien som fortfarande produceras.
- Som parallell till 91:ans (i början) bondska småländska, så talar Stomperud på norska på Tanum-mål.
- Stomperud har tillägnats en staty i sin hemkommun Sørum nordost om Oslo.
Mer om "91 Stomperud"
- Peter Nilsson: Mandels norske halvbror nr. 91 Stomperud (Bild & Bubbla 6/1992)
- Peter Nilsson: Världens längsta lumparhistoria – sjuttio år med hela Sveriges lille beväringsman (B&B 3/2002)
- Kjell Steen: 91 Stomperud – En helnorsk tegneserie (B&B 3/2002)
- Leif Bergendorff: En mycket skygg man – Ett porträtt av Rudolf Petersson (B&B 3/2002)