Serie-Pressen

Från Seriewikin
Version från den 17 juli 2023 kl. 18.47 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎SeriePressen (Ⅱ): 1993–94)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Serie-Pressen är namnet på två svenska serietidningar. Den första var en innovativ antologitidning utgiven av Saxon och Lindström och Svenska Serier AB i början av 1970-talet. Den andra var ett kortlivat försök till nyversion utgiven av Formatic Press mer än tjugo år senare.

Serie-Pressen (Ⅰ): 1971–72

Omslag till Serie-Pressen (Ⅰ) nummer 7/1972.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Första versionen av Serie-Pressen var en ambitiös seriesatsning som gavs ut av Saxon & Lindström i samarbete med Svenska Serier AB. Den startade 1971 och var då i tabloidformat. Upplägget liknande den gamla tidningen Karl-Alfred, med en blandning av humor- och äventyrsserier.

I tidningens mix ingick även avdelningen "Allt om serier", med artiklar om seriemediet och en frågespalt där Svenska Serieakademins president Sture Hegerfors svarade på frågor. "Så började vi" hette en avdelning där man visade de första avsnitten, sidorna eller stripparna ur kända serier (inte bara dem som publicerades reguljärt i tidningen). Serie-Pressens serietävling för amatörer var en storsatsning och något av en föregångare till tidningen Svenska Serier, men blev aldrig avgjord då tidningen lades ner.

1972 övergick man till vanligt serietidningsformat, men försäljningen dalade och tidningen lades ner samma år.

Redaktör var Petter Thoen och ansvarig utgivare Gunnar Ingman.

Serier som publicerades

med flera.

I de nummer som gavs ut i tabloidformat fanns också avslutade äventyr med Marvelhjältar som Spindeln, Demonen, Tor och Järnmannen.

SeriePressen (Ⅱ): 1993–94

Omslag till SeriePressen (Ⅱ) nummer 1/1993. © respektive seriers upphovsmän och Formatic Press.

1993 återupplivades tidningstiteln SeriePressen för en ny tidning utgiven av det nya förlaget Formatic Press som drevs av serieentusiasten Roger Schaeder, som även tillsammans med Anders Söderlund respektive Alexander Cavalieratos gjorde serierna "Ante" och "Buffalo" till tidningen.

Såväl tidningstitel som förlagsnamn kan ses som hyllningar till tidigare publikationer/förlag med samma namn. Källa: https://rogersmagasin.com/hem/seriepressen-1993-94/

Även den nya SeriePressen blandade serier och artiklar om serier, av bl.a. Olle Dahllöf. Den här gången gavs tidningen endast ut i vanligt serietidningsformat och innehöll humorserier och skämtteckningar. Utgivningen varade dock bara i 11 nummer, varav det sista utkom 1994.

Serier som publicerades

Externa länkar