Iron Man

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Järnmannen)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med kanadensiska Maple Leafs superhjälte från 40-talet, Iron Man av Vernon Miller, eller webbserie-tävlingen The Daily Grind Iron Man Challenge. Ej heller med västernserien Tony Stark.


Iron Man från omslaget till Iron Man nr 16, 1969, tecknat av Marie Severin. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Iron Man, även känd som Järnmannen på svenska, är en amerikansk superhjälte från förlaget Marvel Comics. Figuren skapades av Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck och Jack Kirby och dök först upp i serietidningen Tales of Suspense nr 39 (mars 1963).

Iron Man är en av de mer centrala karaktärerna i superhjältegruppen Avengers och för crossovers som "Civil War".

Handling

Anthony "Tony" Stark är både en av USAs mest framgångsrika vapentillverkare och playboy. I mitten av Vietnamkriget förstärker han USAs arsenal med en 'transistor', ett sorts magnetiskt verktyg som kan användas till diverse saker som tex. öppna låsta dörrar med. På en promenad genom djungeln fastnar han i Viet Congs många fällor och blir sedan satt i fängelse där dom tar reda på att han är en duktig uppfinnare.

I fängelset berättar soldaterna för honom att fällan har skadat honom och att han dör om fem dagar om han inte får motgiftet. Om han uppfinner ett vapen till dom så ska dom skona honom. Tony förstår att det inte finns något motgift och börjar bygga en livsuppehållande rustning med hjälp av en kinesisk vetenskapsman. De bygger också in diverse vapen som kommer till nytta när han flyr fängelset och ger generalen en ordentlig omgång.

Även James Rhodes har burit dräkten.

En mer barnvänlig version publicerades i Sverige i "Marvel Special" nr 12/2008 © Marvel

Amerikansk publicering

Iron Man startade som serie i Tales of Suspense nr 39 i mars 1963, tecknad av Jack Kirby och Don Heck. Järndräkten var till en början grå, men färgerna guld och rött infördes successivt för att få sitt slutliga utseende i nr 48. George Tuska hade blivit den regelbundne tecknaren för serien (även Steve Ditko hade gästspelat). Iron Man fortsatte i Tales of Suspense fram till nr 99, för att sedan via en one-shot (f.ö. Marvels första), Iron Man and Sub-Mariner i april 1968, övergå till sin egen tidning, The Invincible Iron Man, i maj 1968. Nu hade Iron Man sitt moderna utseende, tecknad av Gene Colan och Mike Esposito. Fram till 1996 utkom sedan 332 tidningar med Iron Man, varefter en ny omgång vidtog.

Iron Man på andra språk

  • Ryssland Ryssland: Железный Человек (Zheleznyy Chelovek)
  • Japan Japan: アイアンマン (Aianman)

Iron Man i andra medier

Marvel har i flera omgångar låtit Iron Man förekomma som tecknad TV-serie. Första gången var 1966 i serien "The Marvel Super Heroes", där Iron Man fick 13 egna avsnitt av längd 20 minuter var. Mellan 1994 och 1996 gjordes i samarbete med New World Television 26 avsnitt. 2010 kom ytterligare 12 avsnitt gjorda i samarbete med japanska studion Madhouse.

I maj 2008 hade en spelfilm med Robert Downey Jr. i titelrollen premiär, "Iron Man". Den har följts av ytterligare två filmer, "Iron Man 2" 2010 och "Iron Man 3" 2013. Filmerna om Iron Man blev något av startskottet för senare års framgångsrika Marvel-filmer som utspelas inom ett och samma universum (Marvel Cinematic Universe). Utöver sina egna filmer förekommer Iron Man även i filmer som "Avengers" och "Captain America".

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!