Tobias Sköldpadda och Max Hare

Från Seriewikin
Version från den 22 april 2024 kl. 09.31 av Keffy (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tobias Sköldpadda och Max Hare (orig. Toby Tortoise and Max Hare), Disneyfigurer som utgör Disneyversionen av titelfigurerna från Aesopos' fabel "Haren och sköldpaddan". Duon skapades för en "Silly Symphony"-kortfilm baserad på fabeln kallad "Sköldpaddan och haren" ("The Tortoise and the Hare" från 1935), och återanvändes i uppföljaren "Århundradets fight" ("Toby Tortoise Returns" från 1936).

Max är den energiske och (alltför) självsäkre haren, och Tobias är den godmodige men (såväl till kropp som till sinne) långsamme sköldpaddan.

Som seriefigurer dök Max och Tobias först upp i serien "Mysteriet på flickskolan" ("The Boarding-School Mystery, or Who Swiped the Croquet Funds?") från 1934-1935. Här har de huvudrollerna som egensinniga detektiver, och serien publicerades på söndagssidan "Silly Symphonies". Efter detta syntes de båda som bifigurer i tidiga brittiska Disneyserier under 1930-talet, och i detta sammanhang producerades dessutom "The Defective Agency", en serie som bygger på samma koncept som "The Boarding-School Mystery", men ersätter Max med Janne Långben. "The Defective Agency" omtecknades även av svenska serieskapare och publicerades som "Defektivbyrån" i Musse Pigg-tidningen.

I samband med att den brittiska Disneyserieproduktionen tog ny fart i början av 1950-talet gjorde Tobias - även denna gång utan Max - en kortvarig comeback som seriefigur, men utöver detta syntes duon under många år huvudsakligen till på omslag och i andra illustrationer.

Sedan 2022 produceras dock nya avsnitt av "Sköldpaddan och haren" i Nederländerna, tecknade av Thomas Cabellic. I dessa serier har Simon Skunk, antagonisten från "Mysteriet på flickskolan", fått den återkommande skurkrollen.

Tobias Sköldpadda och Max Hare på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Skildpadden & Haren
  • Mini finland.gif Finska: Topi Turteli & Max Jänönen
  • Mini frankrike.gif Franska: Tom Tortue & Max le lièvre
  • Mini italien.gif Italienska: Tobia la tartaruga & Max Leprotto
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Toby Schildpad & Hans Haas
  • Mini norge.gif Norska: Søren Skilpadde & Max Hare