Sigge Småkryp

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Bucky Bug)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Sigge Småkryp av Ralph Heimdahl ur "Under the big top" (Historiekod: W WDC  81-03) från Walt Disney's Comics (and Stories) nr 562. © Disney

"Sigge Småkryp" ("Bucky Bug" i original, på svenska även kallad "Bucky Nyckelpiga") är en disneyserie om en skalbagge med samma namn. Serien skrevs ursprungligen på vers, och var en av de absolut första disneyserierna som inte baseras på någon tecknad film.

Historik

Serien debuterade som det ursprungliga inslaget på söndagssidesserien "Silly Symphonies", där den publicerades under 1,5 års tid, 1932-1934. Serien skapades av manusförfattaren Earl Duvall och tecknades av Al Taliaferro. Dessa serier publicerades under titeln "Bucky Nyckelpiga" i Svenska Journalen på 1940-talet, men därefter har figuren i princip förblivit opublicerad på svenska.

1943-1950 var serien ett stående inslag i Walt Disney's Comics and Stories (främst tecknad av Carl Buettner, Vivie Risto, och Ralph Heimdahl, men även Tony Strobl, som gjorde debut som disneytecknare med ett Sigge Småkryp-avsnitt 1949). Därefter fortsatte figuren att dyka upp i andra amerikanska serietidningar i ytterligare några år, och 1979 gjorde serien comeback, nu i den holländska disneyserieproduktionen, där den ännu (2018) fortlever. Huvudtecknare för den holländska versionen var fram till mitten av 1990-talet Dick Matena, och därefter har framförallt kollektivet Comicup Studio tecknat serien.

Figurgalleri

Jämte titelfiguren omfattar seriens figurgalleri framförallt sidekicken Bo Bug, hustrun June Bug, Junes far Mayor Bugg (borgmästare i Junkville, seriens huvudsakliga skådeplats), och Junes lillebror Junior Bug. Undantaget Junior, som debuterade i Walt Disney's Comics and Stories, skapades samtliga dessa figurer för söndagssidan, och alla är alltjämt aktiva i de holländska avsnitten.

Sigge Småkryp på olika språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Bichinho Bucky
Mini usa.gif Engelska Bucky Bug
Mini danmark.gif Danska Lillekryb
Mini finland.gif Finska Ossian Ötökkä
Mini frankrike.gif Franska Bucky Bug
Mini indonesien.gif Indonesiska Toki Kumbang
Mini italien.gif Italienska Buci
Mini nederlanderna.gif Nederländska Tokkie Tor
Mini spanien.gif Spanska Mariquito López, Bucky
Mini sverige.gif Svenska Sigge Småkryp