Snorkfröken i rokoko

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Snorkfröken i rokoko" är det femtonde avsnittet i Tove Janssons strippserie "Mumin" och publicerades första gången 1958. Avsnittet är 52 strippar långt. Berättelsen är den andra, som Lars Jansson skrev manus till.

Handling

Efter det förra äventyrets tidsresa till vilda västern, bestämmer sig familjen nu för att resa till 1700-talets Frankrike, eftersom Snorkfröken vill uppleva romantikens tidsålder med herdeidyller. Hon, Mumintrollet, Muminpappan och Muminmamman använder alltså tidsmaskinen igen. När de väl kommer till 1700-talet, visar det sig att de har glömt att ställa in tidsmaskinens jordglob på Frankrike och således är de kvar i Mumindalen.

Medan de övriga blir exalterade över att se sin egen dal som den såg ut två hundra år tidigare, ger sig Snorkfröken ensam iväg för att söka hitta den romantiska tidsålder som hon tänker sig att 1700-talet måste vara. Hon räddar en ryttare från ett par rånare och får som tack en biljett till kungens middag, vilket visar sig inte vara mer än en åskådarplats. När hon råkar få en av kungens diamanter i sin tass, behöver hon fly från slottet och stöter i stället på en revolutionär som inte lyckas övertyga folket om hur olyckliga de är. Snorkfröken försöker hjälpa revolutionären med modern marknadsföring men tröttnar snart på honom, eftersom hans tankar om jämlikhet inte omfattar jämställdhet mellan könen och de också i övrigt har olika intressen. I stället återvänder hon till Mumindalen och återförenas med Mumintrollet.

På andra språk

  • Mini storbritannien.gif engelska: "Snorkmaiden Goes Rococo"
  • Mini finland.gif finska: "Niiskuneiti rokokoossa"
  • Mini italien.gif italienska: "Grugnina alla corta del re"
  • Mini polen.gif polska: "Panna Migotka w dobie rokoko"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Snorkfräulein im Rokoko"


föregående
Mumintrollet i vilda västern
Avsnitt nr 15 i serien "Mumin"
Snorkfröken i rokoko
Text: Lars Jansson, bild: Tove Jansson
Originalpublicering 1958
nästa
Mumin och medborgarkänslan