Mumindalen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mumindalen är dalen där figurerna i serierna och böckerna om Mumintrollet bor.

Vissa skillnader kan märkas mellan seriernas Mumindal och den som skildras i Tove Janssons böcker om Mumintrollet. I serien tycks dalen vara större och mer välbefolkad, Muminfamiljen har många grannar och det finns en polisstation i dalen, något som aldrig har funnits i romanerna. Jansson försåg några av romanerna med översiktsbilder av hela Mumindalen, som i stort stämmer överens med romanernas berättelser men som inte tycks passa in på den mer välbefolkade dal som serierna skildrar. Många saker är dock sig lika: det finns höga berg i öster, det finns en sandstrand mot havet i väster och det finns ensliga öar utanför kusten.

Jansson kan ha inspirerats till Mumindalen av morföräldrarnas sommarställe Ängsmaren på Blidö i Stockholms skärgård, där hon tillbringade en del av somrarna som liten.[1]

Andra användningar av namnet Mumindalen

Muminmuseet i Tammerfors har lånat namnet och heter alltså också Mumindalen. Där förvaras och ställs ut många av Tove Janssons originalteckningar kring Mumintrollen, och där finns den två meter höga modellen av Muminhuset som hon och hennes vänner byggde samt tablåer från muminberättelserna tillverkade av Tuuliki Pietilä.

Sveriges Radios TV-julkalender 1973 hette "Mumindalen"[2]. Den japanskproducerade TV-serien om Mumintrollen som sändes på 1990-talet hette på svenska "I Mumindalen".

Källor

  1. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", Bilda förlag, Stockholm 2003, ISBN 91-574-5967-3, s. 30f
  2. Svensk Filmdatabas: Mumindalen


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!