Mumindalen blir djungel

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Mumindalen blir djungel" är det tionde avsnittet i Tove Janssons strippserie "Mumin" och publicerades första gången 1956. Avsnittet är 65 strippar långt.

Avsnittet har också publicerats under titeln "Vi bor i en djungel" och "Mumindalen blir en djungel".

Handling

Mumindalen drabbas av en värmebölja och när Mumintrollet, Snorkfröken och lilla My badar i havet för att svalka sig hittar de en låda med tropiska frön som kommer flytande. Muminmamman planterar dem och upp växer en djungel. Muminpappan är nära att bli fångad av köttätande växter. En hemul som är botanist kommer på besök för att undersöka djungeln. Stinky släpper lös vilda djur från en zoologisk trädgård för att det skall bli en riktigt vild djungel. Ett par tigrar försöker äta upp mumintrollen men blir sedan i stället vänner med dem, medan botanisten kommer i konflikt med en annan hemul som är zoolog kring huruvida de köttätande växterna är växter eller djur.

När den zoologiska trädgården försöker fånga in sina förrymda djur, tar de mumintrollen för flodhästar och vill bura in dem också. Djuren vill visserligen så småningom tillbaka till den zoologiska trädgården, när den kalla nordanvinden får djungeln att vissna. Zoologen kan intyga för den zoologiska trädgården att mumintrollen inte är flodhästar och de kan gå hem till muminhuset igen när de har sagt adjö till de vilda djuren.

På andra språk

  • Mini storbritannien.gif engelska: "Moomin Valley Turns Jungle"
  • Mini finland.gif finska: "Viidakkoelämää"
  • Mini japan.gif japanska: "ジャングルになったムーミン谷"
  • Mini polen.gif polska: "Dżungla w Dolinie Muminków"
  • Mini spanien.gif spanska: "El valle de los Mumin se transforma en una selva"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Ein Urwald im Mumintal"


föregående
Mumin blir kär
Avsnitt nr 10 i serien "Mumin"
Mumindalen blir djungel
Text & bild: Tove Jansson
Originalpublicering 1956
nästa
Mumin och marsmänniskorna