Mumin och agent 008 1/2

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Mumin och agent 008 1/2" är det fyrtioåttonde avsnittet i Tove och Lars Janssons strippserie "Mumin". Avsnittet består av 95 strippar, betecknade BF 1-95.

Handling

En drift med agentgenren, som bland annat innehåller tydliga parodier på sovjetiska spioner och på James Bond och hans motståndare Goldfinger.

Regeringen har hört talas om Mumintrollets livselixir (som han råkade uppfinna i det föregående äventyret, "Mumin räddar en prinsessa") och finansierar ett hemligt laboratorium åt honom så att han skall kunna tillverka mer av elixiret. Utländska agenter intresserar sig också, medan regeringen skickar agent 008 1/2 för att skydda projektet. Så småningom blir superskurken Guldfot också inblandad, han anlitar Stinky och har en storslagen plan för hur han skall ta över laboratoriet. Till slut ger Mumintrollet samtliga parter flaskor med elixir, fast när alla har farit sin väg, berättar han för agent 008 1/2 och Snorkfröken att det elixiret kommer att ha en helt annan, mer fredlig inverkan på den som tar det.

Publicering

Avsnittet originalpublcerades i den brittiska kvällstidningen The Evening News i London och publicerades sedan i flera andra dagstidningar i olika länder.

Utöver dagstidningspublicering, så har avsnittet också publicerats i albumet ”Mumin 7”, utgivet av Alvglans 1980.

På andra språk

  • Mini storbritannien.gif engelska: "Moomin and Agent 008 ½"
  • Mini finland.gif finska: "Muumipeikko ja agentti 008 ½"


föregående
"Mumin räddar en prinsessa"
Avsnitt nr 48 i serien "Mumin"
"Mumin och agent 008 1/2"
Text & bild: Lars Jansson
Originalpublicering 1966
nästa
"Mumin lever farligt"