Mumin till sjöss

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Mumin till sjöss" är det tjugonde avsnittet i Tove och Lars Janssons strippserie "Mumin". Avsnittet publicerades första gången 1959.

Handling

När mumintrollen inser att de måste inleda ett nytt äventyr men inte vet vad de skall hitta på för att underhålla läsarna (ett tydligt exempel på metahumor), frågar de Too-ticki. Hon tar fram en barometer och föreslår att de bygger ett skepp runt den som de kan ge sig ut på äventyr med, vilket mumintrollen tycker är en bra idé. Muminpappan blir kapten på skutan. När de har byggt skeppet uppe på en kulle, måste de på något sätt få ner det i vattnet och lurar dronten Edvard att sätta sig i floden så att svallvågen får skeppet att komma ner från kullen (samma metod använde sig Muminpappan av i romanen "Muminpappans memoarer" (ursprungligen "Muminpappans Bravader skrivna av Honom Själv", första gången utgiven 1950), när han hade byggt skeppet Haffsårkestern). I äventyren till havs, träffar mumintrollen på Klippdassen, räddar snälla vita moln från onda svarta moln och stöter på pirater. De blir också upphunna av dronten Edvard som är missnöjd med att trollen har fått honom att sätta sig i den steniga floden, vilket gjorde ont, men han får då de infångade mjuka vita molnen för att dämpa smärtan med.

På andra språk

  • Mini storbritannien.gif engelska: "Moomin under Sail"
  • Mini finland.gif finska: "Muumipeikko merillä"
  • Mini japan.gif japanska: "ムーミン、海へいく"
  • Mini polen.gif polska: "Muminki zostają marynarzami"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Mumin setzt die Segel"

I andra medier

”Mumin till sjöss” har också blivit ljudbok. I beskrivningen av berättelsen, har Seriewikins ovanstående text lånats.[1][2]

Källor

Externa länkar


föregående
Muminvinter
Avsnitt nr 20 i serien "Mumin"
Mumin till sjöss
Text & bild: Tove och Lars Jansson
Originalpublicering 1959
nästa
Klåttdjurets frieri