Tyste Riddaren

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Silent Knight)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Tyste Riddaren" ("Silent Knight" i original), amerikansk riddarserie från DC Comics från 1950-talet, skapad av Robert Kanigher och Irv Novick. Första framträdandet var i The Brave and the Bold nr 1 (1955). I Sverige har serien publicerats i Fantomen.


Handling

Handlingen kretsar kring yngligen Brian Kent vars far sir Edwin tillsammans med sir Oswald Bane regerade över ett mindre kungadöme i kung Arthurs England. Av "misstag" så råkas fadern dödas i en tornering och uppfostran lämnas till faderns vän, sir Grot, tills Brian är mogen nog att regera tillsammans med sir Oswald. Sir Grot gör allt han kan för att sir Oswald inte ska se pojken som mogen nog att utgöra ett hot.

En dag hittar Brian en riddarrustning ute i skogen och använder den för att hjälpa ett följe utan att avslöja sin identitet. Ända sedan den dagen så tar han då och då på sig rustningen och bekämpar ondskan, men han säger aldrig ett ord när han bär rustningen för att inte han skall bli igenkänd, därför kallas han för Tyste Riddaren. Brian är i hemlighet kär i den vackra lady Celia, men hon har bara ögon för den mystiske Tyste Riddaren.

På senare år har Tyste Riddaren mest figurerat i olika superhjälteserier i samband med tidsresor till medeltiden.

Det har även avslöjats att Tyste Riddaren var en tidigare reinkarnation av Hawkman (Höken) (en så kallad retcon).

Historik

Utöver Irv Novick har även Russ Heath och Carmine Infantino tecknat serien.

Utgivning

Mini sverige.gif Sverige

"Tyste Riddaren" har publicerats på svenska i Läderlappen 1956 samt två omgångar i Fantomen 1979–80 och 1991–93.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!