Skillnad mellan versioner av "Animerad film"
Wakuran (diskussion | bidrag) (→Serieskapare/animatörer: +Børge Ring) |
Wakuran (diskussion | bidrag) (→Animerad film i Europa: +Belgien (Belvision, framför allt)) |
||
Rad 51: | Rad 51: | ||
==Animerad film i Europa== | ==Animerad film i Europa== | ||
Även Europa har haft en långvarig produktion av animation, i länder som Frankrike, Storbritannien, Tjeckien (nuvarande Tjeckoslovakien) och Sovjetunionen (nuvarande Ryssland). | Även Europa har haft en långvarig produktion av animation, i länder som Frankrike, Belgien, Storbritannien, Tjeckien (nuvarande Tjeckoslovakien) och Sovjetunionen (nuvarande Ryssland). | ||
==Från serie till animerad film== | ==Från serie till animerad film== |
Versionen från 13 juni 2019 kl. 13.06
Animerad film (populärt ofta kallat "tecknad film") är ett medium som historiskt sett har haft en stark koppling till serier.
Om mediet
Film kan animeras på många olika sätt, genom avfotografering av teckningar, avfotografering av dockor eller lerfigurer, sekvenslänkning av stillbildsfotografier, etc. På senare år har datoranimation slagit igenom stort.
Gemensamt för all animation är att man sätter ihop bilder som ursprungligen är statiska för att ge en illusion av rörelse.
Även konventionell film består förstås av stillbilder i sekvens, men här har stillbilderna återskapat en rörelse från verkligheten. Konventionell film återskapar rörelse, medan animation skapar rörelse.
Tecknade serier och animation
Det råder ibland en begreppsförvirring mellan medierna "tecknade serier" och "animerad (tecknad) film". Det kan delvis bero på att åtskilliga figurer (mest känd är väl "Kalle Anka") förekommit i båda medierna (se nedanstående listor). Men också på att begreppet "tecknad serie" populärt (och ur ett språkligt perspektiv helt korrekt) även används för "animerade TV-serier". I datoråldern har det dessutom blivit allt vanligare att både läsa serier och se på film på datorskärmar, vilket ytterligare har rivit ner barriärerna något. På 2000-talet har det på Internet blivit vanligt med s.k. motion comics – enklare animationer baserade på de enskilda serierutorna i en serie.
Begreppsförvirringen lever i än högre grad kvar i USA, där ordet cartoon har blivit ett sätt att klumpa ihop allt som är tecknat. Cartoons används för såväl animerade tv-serier som (politiska) skämtteckningar och tecknade serier. (Möjligen kan kopplingen mellan skämtteckning och serie ha att göra med den gemensamma dagspresspubliceringen.)
Klart är emellertid att mediet "tecknade serier" alltid består av statiska (sidoställda) bilder medan "animerad film" visas i rörliga bildsekvenser.
Det kan också vara värt att nämna, att animerad film inte behöver vara tecknad. Även datorskapad 3d-animation, leranimation, dockanimation med flera tekniker förekommer inom animerad film. På samma sätt behöver ju inte heller serier vara tecknade, det finns exempelvis fotoserier och pixelserier.
Hollywoods animerade kortfilmer
I USA utvecklades tecknade serier och animerad film parallellt och ofta i tät symbios under en stor del av 1900-talet. För filmbolagen blev de animerade kortfilmer som visades som förfilm på biograferna ett signum, och under den större delen av fyrtioårsperioden från slutet av 1920-talet (då ljudfilmen slog igenom) till slutet av 1960-talet (då formatet bytte medium, och tv:s lördagsmorgnar blev dess främsta forum) hade Hollywoods samtliga åtta stora filmbolag ett rikt utbud av animerad film, producerade antingen av externa eller interna animationsstudior:
- Paramount Pictures: 1921-1941 (externt producerat av Fleischer Studios) och 1942-1967 (internt producerat av Famous Studios)
- RKO Radio Pictures: 1928-1936 (extern producerat av Van Beuren Studios) och 1937-1957 (externt producerat av Walt Disney Productions). Därefter lade RKO ner all sin verksamhet, och Disney övergick till självdistribution.
- 20th Century Fox: 1928-1971 (externt producerat av Terrytoons)
- Universal Pictures: 1928-1972 (internt producerat av Walter Lantz Studios)
- Columbia Pictures: 1929-1946 (internt producerat av Screen Gems), 1948-1958 (externt producerat av UPA), och 1959-1965 (externt producerat av Hanna-Barbera Productions)
- Warner Bros.: 1929-1964 (internt producerat av Warner Bros. Cartoons) och 1965-1969 (externt producerat av DePatie-Freleng Enterprises)
- Metro-Goldwyn-Mayer: 1930-1933 (externt producerat av Ub Iwerks Studios), 1934-1937 (externt producerat av Harman-Ising Pictures), 1937-1957 (internt producerat av MGM Cartoon Studio), 1960-1962 (externt producerat av Rembrandt Films), och 1963-1967 (internt producerat av MGM Animation/Visual Arts)
- United Artists: 1932-1937 (externt producerat av Walt Disney Productions och 1964-1977 (externt producerat av DePatie-Freleng Enterprises)
Flera av dessa studior producerade filmer baserade på tecknade serier: för Paramount producerades filmer med Superman (1941-1943), Lilla Lotta (1943-1948), och Karl-Alfred (1933-1943); av Terrytoons animerades Lisa och Sluggo (1942-1943), Tjalle Tvärvigg (1946), och Knallhatten (1944-1945); MGM gjorde film av Pigge och Gnidde (1938-1939); och Screen Gems tolkade Krazy Kat (1929-1940) och Tjalle Tvärvigg (1935-1936). Dessutom hade, redan innan Hollywoods storhetstid, Storklas och Lillklas haft en lång animerad karriär (1916-1926).
Utbytet åt andra hållet, filmer som blev tecknade serier var dock betydligt större; en av de första stora exemplen var Katten Felix, som gjorde filmdebut redan 1919, och även blev en framgångsrik seriefigur. Framför allt slog dock Disneys figurer – Musse Pigg, Kalle Anka, Långben, och Pluto – igenom stort också i seriemediet, men även de övriga filmbolagen lyckades väl och tog fram figurer som blev långlivade både i serie- och filmformat:
- Warners "Looney Tunes" (Snurre Sprätt, Daffy Duck, Gråben och Hjulben, med flera),
- Universals/Walter Lantz' Andy Panda, Hacke Hackspett med flera,
- MGM:s Tom och Jerry, Droopy, och Bruno Björn,
- United Artists/DePatie-Frelengs Rosa Pantern,
- Paramounts Betty Boop (från Fleischer), och Casper (från Famous),
- 20th Century Fox'/Terrytoons' Stålmusen och Häcke och Jäcke,
- Columbias Mix & Max (från Screen Gems), och Mr. Magoo (från UPA).
Western Publishing hade en livaktig licensproduktiom av disneyserier, Looney Tunes, Walter Lantz-figurerna, MGM-figurerna, och Rosa Pantern ända in på 1980-talet. Idag produceras disneyserier av flera förlag världen över, "Looney Tunes" publiceras av DC Comics, och Tom och Jerry produceras av danska Egmont. Även Rosa Pantern och Hacke Hackspett har licensproducerats direkt på den skandinaviska marknaden efter att den inhemska produktionen avslutats.
Betty Boop producerades i en dagspressversion av King Features Syndicate under 1930-talet, och därefter i mindre utsträckning av diverse olika förlag. National Comics producerade Screen Gems-serier från 1945 till slutet av och 1960-talet, och Mr. Magoo och andra UPA-serier producerades av Western på 1950-talet och av Dell Comics på 1960-talet. Terrytoons-serier producerades i tur och ordning av Timely Comics, St. John, Pines Comics, Western, Dell, och Western igen från 1940-talet till 1980-talet. Casper började produceras av St. John på 1940-talet, men togs snart över av Harvey Comics som fortsatte att ge ut serien ända in på 1990-talet.
Animerad film i Japan
Den japanska varianten, som för närvarande är mycket populär i västvärlden, kallas anime. Tecknad film i Japan har sitt ursprung tillbaka till 1910-talet. Sedan början av 1960-talet (även om både manga och anime förekommit långt tidigare) har det funnits starka band mellan Japans manga- och animationsindustri, där Osamu Tezuka var en pionjär inom båda medierna.
Animerad film i Kina
Går under namnet donghua och har rötter tillbaka till 1920-talet, men som de första animatörerna brukar räknas bröderna Wan. De stod bakom den första kinesiska tecknade långfilmen "Princess Iron Fan" från 1941, baserad på den klassiska kinesiska romanen "Färden till Västern".
Animerad film i Europa
Även Europa har haft en långvarig produktion av animation, i länder som Frankrike, Belgien, Storbritannien, Tjeckien (nuvarande Tjeckoslovakien) och Sovjetunionen (nuvarande Ryssland).
Från serie till animerad film
Några av de serier som har blivit animerad film:
- Akira
- Aquaman
- Asterix
- Astro Boy
- Baby Blues
- Bamse
- Bananmannen
- Batman
- Dennis
- Fritz the Cat
- Ghost in the Shell
- Gustaf
- Justice League
- Karl-Alfred
- Knasen
- Krazy Kat
- Laban
- Little Lulu
- Lucky Luke
- Marsupilami
- The Mask
- Opus
- Orson
- Over the Hedge
- Plastic Man
- Rasmus Nalle
- Sailor Moon
- Sazae-san
- Snobben
- Spindelmannen
- Spirou
- Static
- Stålmannen
- Teenage Mutant Ninja Turtles
- Teen Titans
- Tintin
- When the Wind Blows
- X-Men
- X & Y
- Ziggy
Från animerad film till serier
Några av de animerade filmfigurer som har översatts till seriemediet:
- Andy Panda
- Beavis & Butthead
- Betty Boop
- Daffy
- Doktor Snuggles
- Familjen Flinta
- Family Guy
- Hacke Hackspett
- Jonny Quest
- Kalle Anka
- Kalle Kanin
- Kapten Grogg
- Katten Felix
- Nalle ritar och berättar
- Musse Pigg
- Piff och Puff
- Powerpuff Girls
- Ren & Stimpy
- Rosa Pantern
- Scooby-Doo
- Silly Symphonies
- Simpsons
- Snurre Sprätt
- Tom & Jerry
- De Tre Vännerna och Jerry
Serieskapare/animatörer
Några av de serieskapare som även har arbetat med animerad film (som animatörer eller regissörer):
- Rune Andréasson
- Max Andersson
- Kyle Baker
- Carl Barks
- Tibor Belay
- Olle Berg
- Victor Bergdahl
- Torsten Bjarre
- Jack Bradbury
- Gene Deitch
- Phil DeLara
- Paul Dini
- Mark Evanier
- Jan Gissberg
- Matt Groening
- Milt Gross
- Juanjo Guarnido
- Sam Henderson
- Rick Hoberg
- Ub Iwerks
- Lynn Karp
- Walt Kelly
- Jack Kirby
- Milton Knight
- Satoshi Kon
- Loriot
- Jan Lööf
- Lee Marrs
- Leiji Matsumoto
- Winsor McCay
- Dwayne McDuffie
- Hayao Miyazaki
- Guillermo Mordillo
- Paul Murry
- Mamoru Oshii
- Katsuhiro Otomo
- Nina Paley
- Bill Plympton
- Howard Post
- Priit Pärn
- Børge Ring
- Marjane Satrapi
- Jeff Smith
- Osamu Tezuka
- Bruce Timm
- Don Tobin
- Winshluss
- Per Åhlin