Mary Worth

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Mary Worth" ur Svenska Novellmagasinet nr 5/1950 © KFS

"Mary Worth" startade 1938 och var en kreation av Allen Saunders. Delvis var det även en fortsättning på Martha Orrs "Apple Mary", men skillnaderna mellan inkarnationerna är så stora att "Mary Worth" kan betecknas som en helt annan serie, även om "Apple Mary" ibland fick undertiteln "Mary Worth's family". I ursprungsversionen, inspirerad av Frank Capras succékomedi Lady för en dag, är Apple Mary en äldre överklassdam som har lurats på sina egendomar, och tvingas sälja äpplen för att försörja sin sonson, krymplingen Dennie. När Saunders tog över, omvandlades serien snart till något man skulle kunna kalla en tvålopera (eller "såpa") i serieform, och handlade om vardagsproblem, kärlek och romantik. I fokus fanns den äldre damen Mary, som inte ofta själv stod i händelsernas centrum, men som delade med sig av sina livserfarenheter och gav råd åt andra.

Mellan 1942 och 1985 tecknades den av Ken Ernst. Han efterträddes av sin assistent, Bill Ziegler, som tecknade serien 1986–90. Ernsts svärson Jim Armstrong tecknade serien under 1991 innan Joe Giella blev seriens nye tecknare. När Giella gick i pension 2016 efterträddes han av June Brigman.

Allen Saunders lämnade serien på 70-talet och ersattes av sin son John Saunders. Karen Moy tog över författandet 2003 när John Saunders gick bort.

Hyllningar och parodier

Mary Worth är förebilden till Betty Doesgood i Alan Moores och Gene Has "Top Ten: The Forty-Niners".

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!