Skillnad mellan versioner av "Galago"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
 
(40 mellanliggande versioner av 7 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori: Serietidningar]]
[[Kategori:Serietidningar]]
[[Kategori: Svenska serietidningar]]
[[Kategori:Svenska serietidningar]]
[[Kategori:Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
{{disamb|Den här artikeln handlar om serietidningen. För förlaget, se [[Galago förlag]].}}
[[Bild:Galago89.jpg|thumb|220px|right|''[[Galago]]'' nr 89 (2007). Omslag av [[Nina Hemmingsson]]. © Hemmingsson.]]
[[Bild:Galago89.jpg|thumb|220px|right|''[[Galago]]'' nr 89 (2007). Omslag av [[Nina Hemmingsson]]. © Hemmingsson.]]
'''''Galago''''', svensk serietidning och kulturtidskrift grundad 1979 som länge varit ett forum för moderna svenska serieskapare och konstnärer. Ges sedan december 2006 ut i bokform tre gånger om året.  
'''''Galago''''', svensk serietidning och kulturtidskrift grundad 1979 som länge var ett forum för moderna svenska serieskapare, poeter och konstnärer. Från att ha varit mer allmänt anarkistisk fick publikationen en mer tydlig politisk (socialistisk) prägel efter att [[Rolf Classon]] lämnat posten som chefredaktör 2004.




==Historik==
==Historik==
[[Bild:Galago_001.jpg|thumb|200px|left|''[[Galago]]'' nummer 1 (1980). Omslag av [[Olle Berg]]. © upphovsmannen.{{GCD-bild}}]]
Inspirerade av amerikanska serietidningar, främst [[Robert Crumb|Robert Crumbs]] ''[[Zap Comix]]'' som de hittade i bokhandeln Hörnan vid Stureplan, startade [[Rolf Classon]] tillsammans med [[Olle Berg]], [[Kerold Klang]] och [[Joakim Pirinen]] tidningen ''Galago'' 1979.  
Inspirerade av amerikanska serietidningar, främst [[Robert Crumb|Robert Crumbs]] ''[[Zap Comix]]'' som de hittade i bokhandeln Hörnan vid Stureplan, startade [[Rolf Classon]] tillsammans med [[Olle Berg]], [[Kerold Klang]] och [[Joakim Pirinen]] tidningen ''Galago'' 1979. Efter ett års förberedelser utkom det första numret 1980.  


Grundplåten till tidningen, 8 000 kronor, var pengar som de dragit in genom att sälja öl, mackor och anordna poesiuppläsningar med musikföreningen Palmätarna. 8 000 var mycket vid denna tid, och de hade också planer på att använda pengarna som en grundplåt till ett hus i Frankrike. Men det blev istället till en tidning.
Grundplåten till tidningen, 8&nbsp;000 kronor (i vissa utsagor 16&nbsp;000 kr<ref>[[Cyril Hellman]]: Rolf Classon &ndash; mannen, myten, legenden, artikel i ''[[Bild & Bubbla]]'' nr 179, 2009</ref>), var pengar som de dragit in genom att sälja öl, mackor och anordna poesiuppläsningar med konst- och musikföreningen Palmätarna. 8&nbsp;000 var mycket vid denna tid, och de hade också planer på att använda pengarna som en grundplåt till ett hus i Frankrike. Men det blev istället till en tidning. Olle Berg hade kort dessförinnan börjat på Konstfack, och därigenom fick gruppen tillgång till nödvändig utrustning som vaxmaskiner och reprokameror. Ursprungligen hade tidningen arbetsnamnet ''KRAX'', men i samma veva som första numret skulle gå i tryck började humorserien "[[J.P. Krax]]" av [[Jeff MacNelly]] publiceras i ''[[Aftonbladet]]'' och ett snabbt namnbyte var nödvändigt. Vid en genombläddring av "Djurens liv" av Brehm, innehållande xylografier av konstiga djur, fastnade man för halvapan ''Galago senegalensis''.<ref>Hellman, ''B&B'' nr 179, 2009</ref>


Det första numret av ''Galago'' spreds bland annat från Tehuset i Kungsträdgården. Succén lät vänta på sig. Grundplåten tog slut och det verkade inte kunna bli några mer nummer, men bland annat tack vare en positiv recension i ''[[Dagens Nyheter]]'' och stöd från Konstfackselelever, och till slut även Statens Kulturråd, kunde tidningen fortsätta.
[[Bild:Galago_001.jpg|thumb|200px|right|''[[Galago]]'' nummer 1 (1980). Omslag av [[Olle Berg]]. &copy;&nbsp;upphovsmannen.{{GCD-bild}}]]
Efter ett års förberedelser utkom det första numret av ''Galago'' 1980. Det trycktes i 3000 exemplar och distribuerades direkt på gatan, bland annat från Tehuset i Kungsträdgården. Succén lät vänta på sig. Första numret kostade 37&nbsp;000 kr att färdigställa vilket ledde till skulder i sju år framöver. Grundplåten tog slut och det verkade inte kunna bli några mer nummer, men bland annat tack vare en positiv recension i ''[[Dagens Nyheter]]'' och stöd från Konstfackselelever, och till slut även Statens Kulturråd, kunde tidningen fortsätta.<ref>Hellman, ''B&B'' nr 179, 2009</ref>


''Galago'' gavs från början ut av Föreningen Galago, sedermera [[Tago Förlag]]. Tago förlag gav förutom ''Galago'' ut en mängd album under 1980-talet. En albumutgivning som i början hade vind i seglen, men som i slutet av åttiotalet började tära alltmer på förlagets resurser.
''Galago'' gavs från början ut av Föreningen Galago, sedermera [[Tago Förlag]]. Tago förlag gav förutom ''Galago'' ut en mängd album under 1980-talet. En albumutgivning som i början hade vind i seglen, men som i slutet av åttiotalet började tära alltmer på förlagets resurser.
Rad 19: Rad 20:
Vissa nummer av ''Galago'' sålde upp till 20&nbsp;000 exemplar, men den normala upplagan låg runt 8&nbsp;000&ndash;10&nbsp;000. I början av 1990-talet hade förlaget skulder på drygt en miljon. Rolf Classon och Joakim Pirinen hade tagit privata banklån för att utgivningen skulle kunna fortsätta, men det blev ohållbart. Ekonomin var körd i botten och för att rädda verksamheten sökte man ett större förlag som kunde tillföra pengar och resurser.
Vissa nummer av ''Galago'' sålde upp till 20&nbsp;000 exemplar, men den normala upplagan låg runt 8&nbsp;000&ndash;10&nbsp;000. I början av 1990-talet hade förlaget skulder på drygt en miljon. Rolf Classon och Joakim Pirinen hade tagit privata banklån för att utgivningen skulle kunna fortsätta, men det blev ohållbart. Ekonomin var körd i botten och för att rädda verksamheten sökte man ett större förlag som kunde tillföra pengar och resurser.


Först var det meningen att [[Norstedts]] skulle ta över förlaget, men det blev till slut [[Atlantic Förlags]]. Där fortsatte verksamheten under ett par år med samma kraft som tidigare, men då Atlantic sade nej till att ge [[Charlie Christensen]] månadslön för att göra om "[[Röde Orm]]" till tecknad serie så sökte man åter ett nytt förlag att driva verksamheten vidare under. Denna gång blev det [[Ordfront]] som tog över ''Galago''. Namnet Tago förlag försvann i samband med detta. Efter några år med Ordfront lämnade Rolf Classon 2004 ''Galago'' för att satsa på sitt förlag [[Kartago]] som han startat 1999 vid sidan av sin roll som frilansande redaktör hos Ordfront.  
Först var det meningen att [[Norstedts]] skulle ta över förlaget, men det blev till slut [[Atlantic Förlags AB|Atlantic Förlag]]. Där fortsatte verksamheten under ett par år med samma kraft som tidigare, men då Atlantic sade nej till att ge [[Charlie Christensen]] månadslön för att göra om "[[Röde Orm]]" till tecknad serie så sökte man åter ett nytt förlag att driva verksamheten vidare under. Denna gång blev det [[Ordfront]] som tog över ''Galago''. Namnet Tago förlag försvann i samband med detta. Efter några år med Ordfront lämnade Rolf Classon 2004 ''Galago'' för att satsa på sitt förlag [[Kartago]] som han startat 1999 vid sidan av sin roll som frilansande redaktör hos Ordfront.  


Redaktörsskapet för ''Galago'' hamnade istället hos [[Mats Jonsson]], som gjort tidningen tillsammans med Classon under Atlantic-åren. Kort därefter fick tidningen ett nytt pocketformat. Efter några år i detta format övergick ''Galago'' hösten 2006 till att bli en serieantologi i bokform. Dagens utgivning är tre tvåhundrasidiga böcker per år med serier från hela världen.
Redaktörsskapet för ''Galago'' hamnade istället hos [[Mats Jonsson]], som gjort tidningen tillsammans med Classon under Atlantic-åren. Kort därefter fick tidningen ett nytt pocketformat. Efter några år i detta format övergick ''Galago'' hösten 2006 till att bli en serieantologi i bokform; tre tvåhundrasidiga böcker per år med serier från hela världen. Med start 2007 och ''Galago'' vol. 91 delas redaktörsskapet av Mats Jonsson och [[Johannes Klenell]] (tidigare vikarierande redaktör) som gör vartannat nummer. 2018 togs stafettpinnen över av [[Sofia Olsson]] och [[Rojin Pertow]].


Med start 2007 och ''Galago'' vol. 91 delas redaktörsskapet av Mats Jonsson och [[Johannes Klenell]] (tidigare vikarierande redaktör) som gör vartannat nummer.
I början av 2009 återgick ''Galago'' till tidskriftsutgivning i magasinformat och försäljning i Pressbyrån.


==Utgåvor på andra språk==
==Utgåvor på andra språk==
===[[Bild:Mini_italien.gif]] Italienska ''Galago''===
===[[Bild:Mini_italien.gif]] Italienska ''Galago''===
I juni 2007 kom en italienskspråkig utgåva av ''Galago'' ut, specialproducerad för seriefestivalen [[CRACK!]] i Rom. Tidningen blev 32 sidor och innehöll bidrag av bl.a. [[Joakim Pirinen]], [[Liv Strömquist]], [[David Liljemark]], [[Loka Kanarp]], [[Henrik Bromander]], [[Knut Larsson]] och [[Simon Gärdenfors]]. Omslaget gjordes av [[Marcus Nyblom]].
:''Se huvudartikel: [[Ponti]]''
I juni 2007 kom en italienskspråkig utgåva av ''Galago'' ut, vilket även var antologin "[[Ponti]]" nr 1, specialproducerad för seriefestivalen [[CRACK!]] i Rom. Tidningen blev 32 sidor och innehöll bidrag av bl.a. [[Joakim Pirinen]], [[Liv Strömquist]], [[David Liljemark]], [[Loka Kanarp]], [[Henrik Bromander]], [[Knut Larsson]] och [[Simon Gärdenfors]]. Omslaget gjordes av [[Marcus Nyblom]].


En uppföljare kom till samma festival året därpå, denna gång under titeln '''"[[Ponti]]"''', innehållande serier av både svenska och italienska serieskappare, bl.a. [[Gunnar Lundkvist]], [[Marcus Nyblom]], [[Loka Kanarp]], [[Sara Granér]], [[Liv Strömquist]], [[Marco Corona]], [[MP5]] och [[Valerio Bindi]].
"Ponti" fick uppföljare de följande åren, dock inte som specialnummer av ''Galago'', men innehållande serier av både svenska och andra serieskapare, bl.a. [[Gunnar Lundkvist]], [[Marcus Nyblom]], [[Loka Kanarp]], [[Sara Granér]], [[Liv Strömquist]], [[Marco Corona]], [[MP5]] och [[Valerio Bindi]].


===[[Bild:Mini_storbritannien.gif]] [[Bild:Mini_usa.gif]] ''From the Shadow of the Northern Lights''===
===[[Bild:Mini_storbritannien.gif]] [[Bild:Mini_usa.gif]] ''From the Shadow of the Northern Lights''===
:''Huvudartikel: [[From the Shadow of the Northern Lights]]''
:''Se huvudartikel: [[From the Shadow of the Northern Lights]]''
''[[From the Shadow of the Northern Lights]]'' (tidigare arbetsnamn ''Galago INT'') är namnet på en engelskspråkig version av ''Galago'', lanserad våren 2008. [[Top Shelf Productions]] kommer att distribuera ''From the Shadow of the Northern Lights'' i USA. [http://www.serieframjandet.se/547/globaliserad-_galago_] Huruvida detta blir en engångsföreteelse eller får en fortsättning beror enligt redaktör Johannes Klenell på om man lyckas få projektet att gå runt.
"[[From the Shadow of the Northern Lights]]" (tidigare arbetsnamn ''Galago INT'') är namnet på en engelskspråkig albumversion av ''Galago'', lanserad våren 2008. [[Top Shelf Productions]] distribuerar ''From the Shadow of the Northern Lights'' i USA.<ref>[http://www.serieframjandet.se/547/globaliserad-_galago_ Globaliserad ''Galago'', nyhetsnotis på Seriefrämjandets webbplats 2007-11-08.]</ref>
 
En "From the Shadow of the Northern Lights" 2 kom ut under våren 2010, denna gång utgiven i samarbete med Top Shelf, som en del av deras [[Swedish Invasion]]-projekt.


==Galagos Fula Hund==  
==Galagos Fula Hund==  
:''Se huvudartikel: [[Galagos Fula Hund]]''
För att fira ''Galagos'' 10-årsjubileum började man 1989 att dela ut seriepriset [[Galagos Fula Hund]].
För att fira ''Galagos'' 10-årsjubileum började man 1989 att dela ut seriepriset [[Galagos Fula Hund]].


==Galagopartiet De Glada==
==Galagopartiet De Glada==
:''Se huvudartikel: [[Galagopartiet De Glada]]''
[[Galagopartiet De Glada]] var ett skämtparti som bildades av ''Galago'' i slutet av 80-talet.
[[Galagopartiet De Glada]] var ett skämtparti som bildades av ''Galago'' i slutet av 80-talet.


Rad 63: Rad 69:
*[[Julie Doucet]]
*[[Julie Doucet]]
*[[Debbie Drechsler]]
*[[Debbie Drechsler]]
*[[Eamon Espey]]
*[[Dennis P. Eichhorn]]
*[[Dennis P. Eichhorn]]
*[[Ulf Frödin]]
*[[Ulf Frödin]]
Rad 69: Rad 76:
*[[Åsa Grennvall]]
*[[Åsa Grennvall]]
*[[Simon Gärdenfors]]
*[[Simon Gärdenfors]]
*[[David Heatley]]
*[[Joanna Hellgren]]
*[[Monica Hellström]]
*[[Monica Hellström]]
*[[Gilbert Hernandez]] (som "Fernandez")
*[[Gilbert Hernandez]] (som "Fernandez")
*[[Nina Hemmingsson]]
*[[Nina Hemmingsson]]
*[[Anna Höglund]]
*[[Anna Höglund]]
*[[Nanna Johansson]]
*[[Mats Jonsson]]
*[[Mats Jonsson]]
*[[Kamagurka]]
*[[Kamagurka]]
*[[Tom Karlsson]]
*[[Tom Karlsson]]
*[[Kaz]]
*[[Kerold Klang]]
*[[Kerold Klang]]
*[[Martin Kellerman]]
*[[Martin Kellerman]]
*[[Megan Kelso]]
*[[Megan Kelso]]
*[[Knut Larsson]]
*[[Knut Larsson]]
*[[Jeff Levine]]
*[[David Liljemark]]
*[[David Liljemark]]
*[[Joakim Lindengren]]
*[[Joakim Lindengren]]
Rad 88: Rad 100:
*[[David Nessle]]
*[[David Nessle]]
*[[Christopher Nielsen]]
*[[Christopher Nielsen]]
*[[Anders Nyberg]]
*[[Sara Olausson]]
*[[Sara Olausson]]
*[[Sofia Olsson]]
*[[Thomas Ott]]
*[[Thomas Ott]]
*[[Joakim Pirinen]]
*[[Joakim Pirinen]]
*[[Joe Sacco]]
*[[Lars Sjunnesson]]
*[[Lars Sjunnesson]]
*[[Jan Stenmark]]
*[[Jan Stenmark]]
Rad 97: Rad 112:
*[[Jacques Tardi]]
*[[Jacques Tardi]]
*[[Yoshihiro Tatsumi]]
*[[Yoshihiro Tatsumi]]
*[[Anna-Clara Tidholm]]
'[[Thomas Tidholm]]
*[[Adrian Tomine]]
*[[Adrian Tomine]]
*[[Amanda Vähämäki]]
*[[Amanda Vähämäki]]
Rad 138: Rad 155:
| 1995|| 1 nr ||nr 43||
| 1995|| 1 nr ||nr 43||
|-
|-
| 1996|| 2 nr ||nr 44&ndash;45||[[Atlantic Förlags]] tar över utgivningen fr.o.m. nr 44. Övergång från magasinformat till vanligt serietidningsformat (B5).
| 1996|| 2 nr ||nr 44&ndash;45||[[Atlantic Förlags AB]] tar över utgivningen fr.o.m. nr 44. Övergång från magasinformat till vanligt serietidningsformat (B5).
|-
|-
| 1997|| 6 nr ||nr 46&ndash;51||
| 1997|| 6 nr ||nr 46&ndash;51||
Rad 162: Rad 179:
| 2007||3 nr ||nr 89&ndash;91||Förutom de ordinarie numren ges också en italienskspråkig specialutgåva ut.
| 2007||3 nr ||nr 89&ndash;91||Förutom de ordinarie numren ges också en italienskspråkig specialutgåva ut.
|-
|-
| 2008|| ||||Ett satiruppslag i ''Galagos'' regi, betitlat "GalagOM", börjar publiceras i ''[[Ordfront|Ordfront Magasin]]''<br>Den engelspråkiga versionen "[[From the Shadow of the Northern Lights]]" lanseras i april.
| 2008|| 3 nr ||nr 92&ndash;94||Ett satiruppslag i ''Galagos'' regi, betitlat "GalagOM", börjar publiceras i ''[[Ordfront|Ordfront Magasin]]''<br>Den engelspråkiga versionen "[[From the Shadow of the Northern Lights]]" lanseras i april.<br>Ytterligare en italienskspråkig specialutgåva ges ut under titeln ''[[Ponti]]''.
|-
| 2009||? nr ||nr 94&ndash;||30-årsjubileum.<br>''Galago'' blir återigen en tidskrift i magasinsformat.
|-
| 2010||? nr ||||100-nummersjubileum, firas i Göteborg den 23 september.<br>Nr 101 innehåller serier, bilder och texter av endast kvinnor och transpersoner.
|-
|-
|}
|}
Rad 169: Rad 190:


==Kuriosa==
==Kuriosa==
''Galago'' har tagit sitt namn efter ap-arten [http://sv.wikipedia.org/wiki/Galagoer "galago"] (även känd som "öronmaki" eller "bush-baby").
''Galago'' har tagit sitt namn efter halvapan [http://sv.wikipedia.org/wiki/Galagoer "galago"] (även känd som "öronmaki" eller "bush-baby").
==Artiklar i ''Bild & Bubbla''==
* [[Daniel Atterbom]]: Classon på taket (''B&B'' 3/1988)
* Daniel Atterbom & [[Olof Siverbo]]: Galago är tillbaka i serietidningsformat (nyhetsnotis i ''B&B'' 3/1996)
* [[Peter Nilsson]] & [[Fredrik Strömberg]]: Galago sålt till Ordfront (nyhetsnotis i ''B&B'' 1/1998)
* [[Henrik Gundenäs]]: Den svenska Galago-generationen – Fyra tecknares serier skärskådas (''B&B'' 4/1998)


==Recensioner i ''Bild & Bubbla''==
==Mer om ''Galago''==
* [[Göran Ribe]]: ''Galago'' nr 1 (''B&B'' 1/1980)
{{B&B|Daniel Atterbom|Classon på taket|3|1988}}
* Göran Ribe: ''Galago'' nr 1–3 (Avigserier i ''B&B'' 3/1981)
{{B&B|Daniel Atterbom|Författare2=Olof Siverbo|Galago är tillbaka i serietidningsformat|3|1996}}
* Göran Ribe: ''Galago'' nr 4 (''B&B'' 5/1982)
{{B&B|Peter Nilsson|Författare2=Fredrik Strömberg|Galago sålt till Ordfront|1|1998}}
* [[Magnus Knutsson]]: ''Galago'' nr 6 (''B&B'' 5/1983)
{{B&B|Henrik Gundenäs|Den svenska Galago-generationen – Fyra tecknares serier skärskådas|4|1998}}
* [[Mikael Grahn]]: ''Galago'' nr 7 (''B&B'' 2/1984)
{{B&B|Cyril Hellman|Rolf Classon &ndash; mannen, myten, legenden|2|2009|89|99|}}
* [[Håkan Persson]]: ''Galago'' nr 2/1985 (''B&B'' 3–4/1985]
{{B&B|David Haglund|Galago-satir polisanmäld|4|2011|18|19}}
* [[Mikael Pettersson]]: ''Galago'' nr 13 (''B&B'' 3/1987)
 
* [[Daniel Atterbom]]: ''Galago'' nr 2/1987 (14) (''B&B'' 4/1987)
==Recensioner==
* [[Svante Kjellberg]]: ''Galago'' nr 4/1987 (''B&B'' 1/1988)
{{BRec|Göran Ribe|''Galago'' nr 1|1|1980}}
* [[Ulrika Milles]]: ''Galago'' nr 3/1987 (''B&B'' 1/1988)
{{BRec|Göran Ribe|''Galago'' nr 1–3|3|1981}}
* [[Karl G. Jönsson]]: ''Galago'' nr 2/1988 (''B&B'' 3/1988)
{{BRec|Göran Ribe|''Galago'' nr 4|5|1982}}
* Daniel Atterbom: ''Galago'' nr 3/1988 (''B&B'' 4/1988)
{{BRec|Magnus Knutsson|''Galago'' nr 6|5|1983}}
* [[Tobias Andersson]]: ''Galago'' nr 20 (''B&B'' 1/1989)
{{BRec|Mikael Grahn|''Galago'' nr 7|2|1984}}
* [[Maria Sundkvist]]: ''Galago'' nr 2/1991 (''B&B'' 3/1991)
{{BRec|Håkan Persson|''Galago'' nr 2/1985|3–4|1985}}
* Karl G. Jönsson: ''Galago'' nr 3/1991 (''B&B'' 6/1991)
{{BRec|Mikael Pettersson|''Galago'' nr 13|3|1987}}
* [[Johannes Nilsson]]: ''Galago'' nr 40–42 (''B&B'' 5/1995)
{{BRec|Daniel Atterbom|''Galago'' nr 2/1987 (14)|4|1987}}
* [[Nicolas Krizan]]: ''Galago'' nr 1/1995 (''B&B'' 5/1995)
{{BRec|Svante Kjellberg|''Galago'' nr 4/1987|1|1988}}
* [[Hans Anders Wallin]]: ''Galago'' nr 1/1996 (''B&B'' 4/1996)
{{BRec|Ulrika Milles|''Galago'' nr 3/1987|1|1988}}
* [[Henrik Zackrisson]]: ''Galago'' nr 3/1997 (''B&B'' 2–3/1997)
{{BRec|Karl G. Jönsson|''Galago'' nr 2/1988|3|1988}}
* [[Oskar Aspman]]: ''Galago'' nr 67 (''B&B'' 2/2002)
{{BRec|Daniel Atterbom|''Galago'' nr 3/1988|4|1988}}
{{BRec|Tobias Andersson|''Galago'' nr 20|1|1989}}
{{BRec|Maria Sundkvist|''Galago'' nr 2/1991|3|1991}}
{{BRec|Karl G. Jönsson|''Galago'' nr 3/1991|6|1991}}
{{BRec|Johannes Nilsson|''Galago'' nr 40–42|5|1995}}
{{BRec|Nicolas Krizan|''Galago'' nr 1/1995|5|1995}}
{{BRec|Hans Anders Wallin|''Galago'' nr 1/1996|4|1996}}
{{BRec|Henrik Zackrisson|''Galago'' nr 3/1997|2–3|1997}}
{{BRec|Oskar Aspman]]: ''Galago'' nr 67|2|2002}}
* [[Daniel Gustavsson]]: ''Galago'' nr 92 (B&B webbrecension juni 2009) [http://www.serieframjandet.se/847 Läs recensionen] [länkad 2010-03-25]
* [[Jonas Thente]]: ''Galago'' nr 99 (2/2010) ("Galago nr 2/10", ''Dagens Nyheter'' 2010-05-10) [http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/galago-nr-210-1.1091301 Läs recensionen] [länkad 2010-05-12]
* [[Pia Bergström]]: ''Galago'' nr 101 (4/2010) ("Nakenchock i slöjdebatten", ''Aftonbladet'' 2010-12-13) [http://www.aftonbladet.se/kultur/article8270264.ab Läs recensionen] [länkad 2010-12-14]


==Externa länkar==
==Externa länkar==
*[http://www.galago.se ''Galago'' (officiell webbplats)]
*[http://www.galago.se ''Galago'' (officiell webbplats)]
*[http://www.ordfront.se/galagoblogg.aspx Galagobloggen (officiell blogg)]
*[http://galagobloggen.blogspot.com/ Galagobloggen (officiell blogg)]
*[http://www.myspace.com/antologigalago ''Galago'' på MySpace (officiell MySpace-sida)]
*[http://www.myspace.com/antologigalago ''Galago'' på MySpace (officiell MySpace-sida)]
==Fotnoter==
<references />


{{galago}}
{{galago}}
+

Nuvarande version från 15 december 2023 kl. 14.25

Den här artikeln handlar om serietidningen. För förlaget, se Galago förlag.

Galago nr 89 (2007). Omslag av Nina Hemmingsson. © Hemmingsson.

Galago, svensk serietidning och kulturtidskrift grundad 1979 som länge var ett forum för moderna svenska serieskapare, poeter och konstnärer. Från att ha varit mer allmänt anarkistisk fick publikationen en mer tydlig politisk (socialistisk) prägel efter att Rolf Classon lämnat posten som chefredaktör 2004.


Historik

Inspirerade av amerikanska serietidningar, främst Robert Crumbs Zap Comix som de hittade i bokhandeln Hörnan vid Stureplan, startade Rolf Classon tillsammans med Olle Berg, Kerold Klang och Joakim Pirinen tidningen Galago 1979.

Grundplåten till tidningen, 8 000 kronor (i vissa utsagor 16 000 kr[1]), var pengar som de dragit in genom att sälja öl, mackor och anordna poesiuppläsningar med konst- och musikföreningen Palmätarna. 8 000 var mycket vid denna tid, och de hade också planer på att använda pengarna som en grundplåt till ett hus i Frankrike. Men det blev istället till en tidning. Olle Berg hade kort dessförinnan börjat på Konstfack, och därigenom fick gruppen tillgång till nödvändig utrustning som vaxmaskiner och reprokameror. Ursprungligen hade tidningen arbetsnamnet KRAX, men i samma veva som första numret skulle gå i tryck började humorserien "J.P. Krax" av Jeff MacNelly publiceras i Aftonbladet och ett snabbt namnbyte var nödvändigt. Vid en genombläddring av "Djurens liv" av Brehm, innehållande xylografier av konstiga djur, fastnade man för halvapan Galago senegalensis.[2]

Galago nummer 1 (1980). Omslag av Olle Berg. © upphovsmannen.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Efter ett års förberedelser utkom det första numret av Galago 1980. Det trycktes i 3000 exemplar och distribuerades direkt på gatan, bland annat från Tehuset i Kungsträdgården. Succén lät vänta på sig. Första numret kostade 37 000 kr att färdigställa vilket ledde till skulder i sju år framöver. Grundplåten tog slut och det verkade inte kunna bli några mer nummer, men bland annat tack vare en positiv recension i Dagens Nyheter och stöd från Konstfackselelever, och till slut även Statens Kulturråd, kunde tidningen fortsätta.[3]

Galago gavs från början ut av Föreningen Galago, sedermera Tago Förlag. Tago förlag gav förutom Galago ut en mängd album under 1980-talet. En albumutgivning som i början hade vind i seglen, men som i slutet av åttiotalet började tära alltmer på förlagets resurser.

Vissa nummer av Galago sålde upp till 20 000 exemplar, men den normala upplagan låg runt 8 000–10 000. I början av 1990-talet hade förlaget skulder på drygt en miljon. Rolf Classon och Joakim Pirinen hade tagit privata banklån för att utgivningen skulle kunna fortsätta, men det blev ohållbart. Ekonomin var körd i botten och för att rädda verksamheten sökte man ett större förlag som kunde tillföra pengar och resurser.

Först var det meningen att Norstedts skulle ta över förlaget, men det blev till slut Atlantic Förlag. Där fortsatte verksamheten under ett par år med samma kraft som tidigare, men då Atlantic sade nej till att ge Charlie Christensen månadslön för att göra om "Röde Orm" till tecknad serie så sökte man åter ett nytt förlag att driva verksamheten vidare under. Denna gång blev det Ordfront som tog över Galago. Namnet Tago förlag försvann i samband med detta. Efter några år med Ordfront lämnade Rolf Classon 2004 Galago för att satsa på sitt förlag Kartago som han startat 1999 vid sidan av sin roll som frilansande redaktör hos Ordfront.

Redaktörsskapet för Galago hamnade istället hos Mats Jonsson, som gjort tidningen tillsammans med Classon under Atlantic-åren. Kort därefter fick tidningen ett nytt pocketformat. Efter några år i detta format övergick Galago hösten 2006 till att bli en serieantologi i bokform; tre tvåhundrasidiga böcker per år med serier från hela världen. Med start 2007 och Galago vol. 91 delas redaktörsskapet av Mats Jonsson och Johannes Klenell (tidigare vikarierande redaktör) som gör vartannat nummer. 2018 togs stafettpinnen över av Sofia Olsson och Rojin Pertow.

I början av 2009 återgick Galago till tidskriftsutgivning i magasinformat och försäljning i Pressbyrån.

Utgåvor på andra språk

Mini italien.gif Italienska Galago

Se huvudartikel: Ponti

I juni 2007 kom en italienskspråkig utgåva av Galago ut, vilket även var antologin "Ponti" nr 1, specialproducerad för seriefestivalen CRACK! i Rom. Tidningen blev 32 sidor och innehöll bidrag av bl.a. Joakim Pirinen, Liv Strömquist, David Liljemark, Loka Kanarp, Henrik Bromander, Knut Larsson och Simon Gärdenfors. Omslaget gjordes av Marcus Nyblom.

"Ponti" fick uppföljare de följande åren, dock inte som specialnummer av Galago, men innehållande serier av både svenska och andra serieskapare, bl.a. Gunnar Lundkvist, Marcus Nyblom, Loka Kanarp, Sara Granér, Liv Strömquist, Marco Corona, MP5 och Valerio Bindi.

Mini storbritannien.gif Mini usa.gif From the Shadow of the Northern Lights

Se huvudartikel: From the Shadow of the Northern Lights

"From the Shadow of the Northern Lights" (tidigare arbetsnamn Galago INT) är namnet på en engelskspråkig albumversion av Galago, lanserad våren 2008. Top Shelf Productions distribuerar From the Shadow of the Northern Lights i USA.[4]

En "From the Shadow of the Northern Lights" 2 kom ut under våren 2010, denna gång utgiven i samarbete med Top Shelf, som en del av deras Swedish Invasion-projekt.

Galagos Fula Hund

Se huvudartikel: Galagos Fula Hund

För att fira Galagos 10-årsjubileum började man 1989 att dela ut seriepriset Galagos Fula Hund.

Galagopartiet De Glada

Se huvudartikel: Galagopartiet De Glada

Galagopartiet De Glada var ett skämtparti som bildades av Galago i slutet av 80-talet.

Publicerade serieskapare i urval

Galago nummer 27 (3/1990). Omslag av Joakim Pirinen. © upphovsmannen.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Galago nummer 48 (3/1997). Omslag av Max Andersson. © upphovsmannen.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Galago nummer 50 (5/1997). Omslag av Jan Stenmark. © upphovsmannen.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Serieskapare som publicerats i Galago inkluderar bl.a.:

'Thomas Tidholm

Utgivning

Utgivningsår Antal nummer Numrering Noteringar
1980 1 nr nr 1 Utgivare Galago, Lidingö. Magasinformat (A4) etableras.
1981 1 nr dubbelnummer 2/3
1982 2 nr nr 4–5
1983 1 nr nr 6
1984 1 nr nr 7 Utgivare Föreningen Galago.
1985 2 nr dubbelnr 8/9 och 10 Tago förlag blir officiell utgivare.
1986 2 nr nr 11–12
1987 4 nr nr 13–16
1988 4 nr nr 17–20 Galagopartiet De Glada bildas. Nr 18 har ett inhäftat 8-sidigt partiprogram.
Galago jubileumsalmanacka 1979–1989 ges ut samma år.
1989 4 nr nr 21–24 Tioårsjubileum. Galagos Fula Hund börjar delas ut.
1990 4 nr nr 25–28
1991 4 nr nr 29–32 Gal & go, 8-sidig inhäftad bilaga i nr 30
1992 4 nr nr 33–36
1993 3 nr nr 37–39
1994 3 nr nr 40–42
1995 1 nr nr 43
1996 2 nr nr 44–45 Atlantic Förlags AB tar över utgivningen fr.o.m. nr 44. Övergång från magasinformat till vanligt serietidningsformat (B5).
1997 6 nr nr 46–51
1998 4 nr nr 52–55 Ordfront tar över utgivningen fr.o.m. nr 52. Nr 53 är en återgång till magasinformat (A4).
1999 4 nr nr 56–59 Tjugoårsjubileum.
2000 4 nr nr 60–63
2001 4 nr nr 64–67
2002 4 nr nr 68–71
2003 4 nr nr 72–75
2004 4 nr nr 76–79 Nr 76 innebär en övergång från magasinformat till pockettidning – mindre format (A5) men större antal sidor.
Pamfletten Birds and the Bees av Jack Chick medföljer som bilaga i nr 78.
2005 5 nr nr 80–84
2006 4 nr nr 85–88 Nr 88 är första numret av Galago som bokantologi.
Galagos bokklubb läggs ned.
2007 3 nr nr 89–91 Förutom de ordinarie numren ges också en italienskspråkig specialutgåva ut.
2008 3 nr nr 92–94 Ett satiruppslag i Galagos regi, betitlat "GalagOM", börjar publiceras i Ordfront Magasin
Den engelspråkiga versionen "From the Shadow of the Northern Lights" lanseras i april.
Ytterligare en italienskspråkig specialutgåva ges ut under titeln Ponti.
2009 ? nr nr 94– 30-årsjubileum.
Galago blir återigen en tidskrift i magasinsformat.
2010 ? nr 100-nummersjubileum, firas i Göteborg den 23 september.
Nr 101 innehåller serier, bilder och texter av endast kvinnor och transpersoner.

Under 1980–86 löpnumrerades tidningen från nr 1 till nr 6. Sedan var löpnumreringen parallell med årsnumreringen.

Kuriosa

Galago har tagit sitt namn efter halvapan "galago" (även känd som "öronmaki" eller "bush-baby").

Mer om Galago

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. Cyril Hellman: Rolf Classon – mannen, myten, legenden, artikel i Bild & Bubbla nr 179, 2009
  2. Hellman, B&B nr 179, 2009
  3. Hellman, B&B nr 179, 2009
  4. Globaliserad Galago, nyhetsnotis på Seriefrämjandets webbplats 2007-11-08.


+