Spud och Tim

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Bob och Frank)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Scen ur "Bob och Frank" av Lyman Young ur Hemmets Journal nr 17/1935 © Lyman Young

"Spud och Tim" (även kallad "Bob och Frank" på svenska, "Tim Tyler's Luck" i original), klassisk äventyrsserie av Lyman Young. Under namnet "Bob och Frank" gick serien i Hemmets Journal under 1930-talet. Serien har även gått i Levande Livet, Dagens Nyheter och hade 1954 en egen serietidning utgiven av Serieförlaget.

Handling

Huvudpersonen Tim Tyler bor på barnhem, men lämnar det för att tillsammans med sin kamrat Spud uppleva äventyr runt om i världen.

Historik

Serien debuterade i amerikanska dagstidningar 1928. En söndagssida tillkom 1931. Lyman Young tog tidigt hjälp av assistenter på serien, däribland Alex Raymond, Burne Hogarth, Clark Haas, Tony DiPreta, Nat Edson och Tom Massey. På 1970-talet fick Lyman Youngs son Bob signera serien, efter att ha assisterat sin far sedan 1940-talet. När Lyman dog 1984 fortsatte Bob Young på egen hand fram tills dess att serien lades ner 1996.

En serietidning med Spud och Tim har också getts ut i USA. 1973 var "Tim Tyler's Luck" och äventyret "Polka versus Potter" huvudnummer i King Features' serietidning King Reading Library nr R-04. Huruvida detta var ett specialproducerat äventyr eller om det var omredigerade dagsstrippar är osäkert. Andraserier i tidningen var "Felix the Cat" och "Inky and Dinky".

Kuriosa

Titeln på romanen "Drottning Loanas mystiska eld" av Umberto Eco syftar på en figur ur serien "Spud och Tim".

Under 2:a världskriget gjorde Tim och Spud sin patriotiska plikt då de, som var för unga för att göra militärtjänst, i stället lät värva sig till kustbevakningen.

Spud och Tim i andra medier

En filmserie i 12 delar producerades 1937 med Frankie Thomas i rollen som Tim Tyler.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
  1. Veckans serier 1942-43, blogg av Roger Schaeder på [[1] (2021-10-09)