Henry Pym

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Dr Henry "Hank" Pym är en seriefigur i Marvels universum. Pym har haft flera superhjälteidentiteter: Ant-Man, Giant-Man, Yellowjacket och Goliath.

Ant-Man

Huvudartikel: Ant-Man

Henry "Hank" Pym var en ingenjör som uppfann en utrustning och en dräkt som gjorde det möjligt för honom att krympa (och senare även växa), flyga samt kommunicera med myror. Figuren skapades 1962 av Stan Lee och Jack Kirby och debuterade i Tales to Astonish nr 27 (januari 1962). Har även kallats Myrmannen i Sverige.

Giant-Man

Huvudartikel: Giant-Man

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Goliath

Huvudartikel: Goliath

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Yellowjacket

Huvudartikel: Yellowjacket (Marvel)

Under en period då Pym gick igenom ett nervöst sammanbrott, skapade han identiteten Yellowjacket, vars personlighet var mer självisk och osympatisk än den Pym läsarna hade lärt känna fram till dess. Han både manipulerade sina teamkamrater i Avengers och misshandlade sin fru, superhjältinnan Wasp, under den här tiden. Sedermera återfick Pym sin mentala hälsa och sonade sina brott. Sedan dess har han under olika perioder växlat mellan sina fyra olika superhjälteidentiteter, inklusive Yellowjacket.

Pyms första framträdande som Yellowjacket var i tidningen Avengers vol. 1 nr 59 (december 1968).

Har även kallats Stingo och Drönaren i svensk översättning.

Skrull-Pym

I serien "Secret Invasion" från 2008 avslöjas det att den Henry Pym som varit aktiv under senare tid i själva verket är en skepnadsskiftande utomjording, en skrull. Hur länge den riktige Henry Pym har varit "utbytt" har ännu inte avslöjats.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!