Ares (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med andra Ares i seriernas värld.


Ares är Marvel Comics' version av krigsguden från grekisk mytologi. Han har framför allt förekommit i serierna "Thor" och "Avengers" och hade även en egen miniserie under 2006. Marvels version av Ares skapades av Stan Lee och Jack Kirby och debuterade i Thor nr 129 (1966).

Historik och handling

I den grekiska mytologin och i Marvels universum är Ares krigets gud och son till Zeus i de grekiska gudarnas hemvist Olympus. Han syns först i Thor nr 129 där han försöker ta kontroll över Olympus, men bekämpas av den grekiska halvguden Hercules och dennes allierade, den nordiska åskguden Thor. Hercules och Thor lyckas gemensamt driva bort Ares från Olympus, men Ares återkommer gång på gång, senare iklädd rollen som superskurk, för att bekämpa Hercules, Thor, och deras vänner i hjältegruppen Avengers. Vid flera tillfällen har Ares allierat sig med den nordiska häxan Enchantress, och han har haft en egen grupp av kriminella undersåtar kallad Warhawks.

På senare år har Ares blivit utstött av sina likar bland gudarna och gett upp sin position som krigsgud. Istället har han levt i mänsklig skepnad som byggnadsarbetare och fått en son, Alexander, med en okänd kvinna. Sina krafter (råstyrka, odödlighet m.m.) behåller han. I den fem nummer långa miniserien Ares (2006), skriven av Michael Avon Oeming och tecknad av Travel Foreman, avbryts Ares fridfulla liv som förvärvsarbetande familjefar då han av sin far Zeus tvingas att delta i en strid mot den japanska guden Amatsu-Mikaboshi, med sonen Alexander i skottlinjen.

Efter crossovern "Civil War" (2006–07) värvas Ares av Iron Man till hjältegruppen Mighty Avengers. Då Iron Man senare degraderas och den korrumperade Norman Osborn får regeringens förtroende att bilda sin egen grupp av Avengers (ofta kallad Dark Avengers), går Ares med även i den gruppen. Under den här tiden figurerar han i ytterligare en egen miniserie, Dark Avengers: Ares 1–3 av Kieron Gillen. Ares' son Alexander, som har börjat kalla sig för Phobos och själv har gudalika krafter, går samtidigt med i Nick Furys underjordiska motståndsgrupp Secret Warriors, motståndare till Osborn. Länge står Ares på Osborns sida, men i crossovern "Siege" (2010) inser han att Osborn manipulerat honom till att leda en invasion av Asgård och gör rasande uppror mot sin ledare. Dock är superhjälten Sentry fortfarande lojal med Osborn. Sentry är en av de ytterst få som är mäktigare än Ares och sliter krigsguden i stycken som straff för sitt förräderi.

Ares är emellertid fortfarande odödlig och Marvel har aviserat att han snart kommer att figurera in en ny miniserie betitlad Savage Axe of Ares.


Första framträdande: Thor (vol. 1) nr 129 (juni 1966)