Yellowjacket (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Yellowjacket från Charlton Comics.


Yellowjacket är namnet på två superhjältar (som båda också spelat rollen som superskurkar) från Marvel Comics.


Yellowjacket I (Henry Pym)

Huvudartikel: Henry Pym

Den ursprunglige Yellowjacket var Henry Pym, en hjälte som kan manipulera sin egen storlek och som även gått under namnen Ant-Man, Giant-Man och Goliath. Under en period då han gick igenom ett nervöst sammanbrott, skapade han identiteten Yellowjacket, vars personlighet var mer självisk och osympatisk än den Pym läsarna hade lärt känna fram till dess. Han både manipulerade sina teamkamrater i Avengers och misshandlade sin fru, superhjältinnan Wasp, under den här tiden. Sedermera återfick Pym sin mentala hälsa och sonade sina brott. Senare manipulerades han av skurken Egghead att strida mot sina forna teamkamrater, men frikändes till slut då sanningen kom fram.

Sedan dess har han under olika perioder växlat mellan sina fyra olika superhjälteidentiteter, inklusive Yellowjacket.

Pyms första framträdande som Yellowjacket var i tidningen Avengers vol. 1 nr 59 (december 1968).

Har även kallats Stingo och Drönaren i svensk översättning.

Yellowjacket II (Rita DeMara)

Yellowjacket II var Rita DeMara, en kvinnlig brottsling som hade stulit Henry Pyms Yellowjacket-dräkt och tillhörande teknologi, och använde den för en karriär som superskurk. Som medlem av Masters of Evil kämpade hon mot Avengers. Under en senare strid mot hjältarna i Guardians of the Galaxy förråddes hon av Masters of Evil, och bytte därefter sida. Under en kort period var hon verksam som superhjälte i Guardians of the Galaxy i det 31:a århundradet, samt reservmedlem av Avengers.

DeMara återvände till slut till sin egen tid, men dog då hon skulle varna Avengers för en framtida fara. Hon dödades av Iron Man som kontrollerades mentalt av den onde Immortus vid tillfället.

Första framträdande: Avengers vol. 1 nr 264 (februari 1986)


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!