Polly and Her Pals

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Polly och hennes vänner)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Polly-Pals.jpg
För andra Polly, se Polly

"Polly and Her Pals" (startad som "Positive Polly"), amerikansk klassisk dagspresserie av Cliff Sterrett. I Sverige har den publicerats under namnen "Emilsons", "Familjen Emilson", "Pär och Polly", "Polly och Pär", "Polly och polarna", "Polly och hennes vänner" samt kort och gott "Polly". Serien publicerades mellan 1912–1958.

Historik[1]

Initialt fokuserade serien på en vacker ung dam, och serien betraktas som den första av många tecknade serier om flirtiga vackra tjejer, där Chic Youngs Blondie och Fritzi Ritz av Larry Whittington är ett par av de mest kända.

Men allt eftersom serien utvecklades så vände serien uppmärksamheten till Pollys familj, och särskilt på hennes pappa, Sam'l Perkins, kallad "Paw" och hennes mamma Suzie, kallad "Maw”. Andra karaktärer fyllde ut rollistan, däribland ”Neewah”, familjens tjänare, ”Ashur”, den svagbegåvad nevön, ”Carrie”, Paws svägerska, och ”Gertrude”, Carries bortskämda dotter. Och genom de tecknade rutorna följde katten ”Kitty” efter Paw.

Serien har uppmärksammats särskilt för sin kubisminspirerade grafik. Under 20-talet påverkades Sterretts arbete alltmer av den abstrakta konsten som var typisk för årtiondet, med slående abstrakta mönster i stil med kubism och surrealism.

Serien betraktas nu som ett av mästerverk bland amerikanska tecknade serier för sin grafiska design, berättande och unika humor, och Sterrett är betraktad som en ledande grafisk formgivare och innovatör. Från mitten av 20-talet lämnade Sterrett över serien på vardagarna till andra (särskilt Paul Fung och Vernon Greene) för att koncentrera sig på söndagsserien. Dagsstripparna, som assistenten Paul Fung tog över 1935, upphörde på 40-talet, men söndagsserien fortsatte.

Efter andra världskriget led den dock av att Sterrett inte längre hade en hel sida för sina teckningar. Det sista avsnittet av Polly and Her Pals publicerades den 15 juni 1958.

Mini sverige.gif "Polly and Her Pals" på svenska

Dags- och veckotidningar

Serietidningar

Annat

  • Ett flertal klassiska sidor publicerades även i Bild & Bubbla 5–6/1984.

Mer om Polly and Her Pals


Recensioner


Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!