Uti vår hage

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Uti vår hage Special)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Uti vår hage julalbum" 1995 med huvudpersonen Faló på omslaget. © Semic/Krister Petersson

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Uti vår hage" är en svensk serie skapad av Krister Petersson som ett inslag i amatörserietecknartidningen Svenska Serier i början av 1980-talet. Serien blev sedermera ett fast inslag i 91:an 1983 och bröt sig till slut ut till en egen serietidning.


Historik

"Uti vår hage" debuterade i tidningen Svenska Serier, nr 4/1981. Seriens namn låste inte serien till en viss handling och seriefigur och det var först senare som Faló blev seriens huvudperson. Serien togs upp av 91:an 1983 och publicerades där fram till 2002 då den fick en egen tidning utgiven av Egmont Serieförlaget.

Under en kort period publicerades den även i dagsstrippform som gästserie i Dagens Nyheter (1–16 februari 1988).

Ett försök att lansera serien för en internationell publik gjordes på tidigt 1990-tal. Under den engelska titeln "It takes all kinds" ingick den i en katalog med andra svenska serier. Till katalogen gjorde Krister Petersson ett handmålat avsnitt, som därefter publicerats i samlingsboken "Retrospekulativt" (2011). Katalogen visades upp på internationella bokmässor, men gav inget resultat för någon av serierna.

Kristers söner Martin och Anton Petersson assisterar ibland med tuschning respektive färgläggning. Gert Lozell, Tobias Sjölund och Jessica Plysche har bidragit med manusidéer till serien och Patrik Norrman har gjort egna avsnitt av serien..

2020 gick Krister Petersson i pension, och serien skapas sedan dessa av flera kreatörer: Pidde Andersson, Olof Siverbo, Jessica Plysche, Patrik Norrman och Gert Lozell.

Handling

Serien utspelar sig i den lilla hålan Mjölhagen och kretsar främst kring Faló, hans flickvän Yvette, vän Fylle-Börje och broder Olaf.

Album

"Uti vår hage" har samlats i ett flertal egna album och i årliga julalbum sedan 1994.

Utgivna album

Inbundna, 48 sid.:

  • 1987: (1) (onumrerad)
  • 1989: 2
  • 1992: 3 (belönades med Urhunden 1993 för bästa orginalsvenska seriealbum.)

Samlingsvolym innehållande ovan tre nämnda album. 144 sid., inbunden:

  • 1993

Alfapocket. Lim, 64 sid., sv-v.:

  • 1993: "Det är serverat!"

Julalbum. Lim, 48 sid.:

  • 1994 och varje år framåt.

Samlingsalbum:

  • 2011: "Uti vår hage 1986 – 1991: Retrospekulativt"
  • 2012: "Uti vår hage 1990 – 1996: Blandad kompost"

Serietidningen Uti vår hage

Första numret utkom 5 december 2002, och redaktör var Björn Ihrstedt.

Huvudserien "Uti vår hage" publiceras i form av nytecknade serier samt repriseringar av gamla serier. Utöver detta finns i innehållet ett antal biserier, ett korsord samt under en tid insändarsidan "Tyckt å tänkt Uti vår hage".

Biserier i urval:

Sidoutgivning

Uti vår hage presenterar

"Uti vår hage presenterar" har använts som överskrift till två specialutgåvor. Den första kom 2005 ("Sommarserier") och var på 116 sidor i färg i magasinsformat. Förutom titelserien innehöll den bl.a. "Kishako, sportreportern", "Mulle", "91:an", "Elvis", "Herman Hedning", "Avgrunden", "Åsa-Nisse", "Ernie", "Zits" och "Theos ockulta kuriositeter", samt en mängd korsord och andra pyssel.

2006 handlade det om ett provnummer av en serietidning med "Elvis" som huvudserie. "Uti vår hage" figurerade inte i denna specialutgåva annat än i rubriken.

Uti vår hage special

Uti vår hage special nr 1/2010. Omslagsteckning av Krister Petersson © Petersson/Egmont

En tematidning om kärlek som gavs ut i juni 2010 i samband med kronprinsessan Victorias bröllop. Innehåller "Uti vår hage", "Elvis", "Vi å pappa", "Baldo", "Zits" och skämtteckningar av Hans Lindström.

Recensioner


Hemsidor