Agents of Atlas

Från Seriewikin
(Omdirigerad från 1950s Avengers)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Agents of Atlas är en superhjältegrupp som samlar flera hjältar som var för sig förekommit i olika serietidningar från Marvels föregångare Atlas Comics under 1950-talet. Gruppen introducerades under namnet The 1950s Avengers i tidningen What If? nr 9 (1978). Konceptet skapades av Roy Thomas medan avsnittet skrevs av Don Glut och tecknades av Alan Kupperberg och Bill Black. Den nuvarande versionen skapades av Jeff Parker och Leonard Kirk och introducerades i Agents of Atlas nr 1 (2006).


Historik

1950s Avengers

Gruppen var ursprungligen endast tänkt som en engångsföreteelse. Efter en idé av Roy Thomas producerade Marvel 1978 deras debutäventyr för What If?, en tidning vars grundidé bestod i att utforska hur Marvels universum skulle kunnat ha sett ut om saker varit annorlunda. Sålunda ställde What If? nr 9 frågan "What If the Avengers Had Fought Evil During the 1950's?" och besvarade den med att visa hur 1950-talets hjältar (Gorilla Man I, Marvel Boy II, Venus, Human Robot, Namora och 3-D Man) skapade en motsvarighet till Marvels Avengers redan på sin tid. 1950s Avengers var inte en "verklig" del av Marvels ordinarie kontinuitet, men dök senare upp som en del av en alternativ tidslinje i miniserien Avengers Forever (1998–2000).

Agents of Atlas

2006 återvände gruppen under sitt nuvarande namn i en sex nummer lång miniserie av Jeff Parker, Leonard Kirk och Kris Justice på uppdrag av redaktören Mark Paniccia. Medlemmarna var demsamma som tidigare med undantag för 3-D Man (som ratades för att han inte var en genuin 50-talshjälte, utan "retroaktivt" introducerad på 1970-talet). Serien utspelar sig i nutid, men visar även hur medlemmarna arbetade tillsammans på 1950-talet.

Miniserien blev väl mottagen och gruppen gjorde även ett kortare framträdande i "Secret Invasion" 2008. 2008 kom även en digitalt publicerad miniserie betitlad Wolverine: Agent of Atlas (senare återtryckt i månadstidningen).

I april 2009 introducerades en ny reguljär månadstidning med gruppen, skriven av Parker och tecknad av Carlo Pagulayan. Samma år kom också en miniserie med titeln X-Men Vs. Agents of Atlas. Agents of Atlas har även gästspelat i serier som "Dark Reign" och "Spider-Man".

Handling

1958 grundade FBI-agenten Jimmy Woo en superhjältegrupp som räddade president Dwight Eisenhower från det onda geniet Yellow Claw. Gruppen upplöstes därefter och alla uppgifter om den hemligstämplades.

I modern tid infiltrerar Woo, nu agent för underrättelsetjänsten S.H.I.E.L.D., den mystiska organisationen Atlas Foundation. Han skadas allvarligt, men återställs av Gorilla-Man, som därefter rekryterar de gamla medlemmarna av superhjältegruppen för att återigen möta Yellow Claw. När de återfödda Agents of Atlas hittar Yellow Claw avslöjar denne att hans riktiga namn är Plan Chu, en odödlig mongolisk khan, som enbart spelat rollen som ond och skapat Atlas Foundation för att finna en värdig efterträdare. Han finner det i Jimmy Woo, som tar över rollen som khan och Atlas Foundations ledare med ambitionen att göra organisationen till en god kraft. Agents of Atlas står vid hans sida och ett av deras första uppdrag blir att bekämpa den korrupte regeringstjänstemannen Norman Osborn, vid tillfället ledare för både regeringsorganet H.A.M.M.E.R. och en korrupt version av superhjältegruppen Avengers. För att kunna kämpa mot Osborn spelar Woo och hans agenter rollen som superskurkar.

Medlemmarnas vitt skilda karaktärer och ursprung gör att äventyren spänner över ett brett spektrum där både hemliga agenter, superhjältar, science fiction-element och grekiska gudar är viktiga beståndsdelar.

Medlemmar

Tidigare medlemmar

3-D Man var medlem i den första versionen, "The 1950s Avengers", men detta är inte en del av den nuvarande kontinuiteten.


Första framträdande (The 1950s Avengers): What If? (vol. 1) nr 9 (juni 1978)
(Agents of Atlas): Agents of Atlas (vol. 1) nr 1 (oktober 2006)

Externa länkar