Lista över seriefigurer baserade på verkliga personer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Doctor Who (den sjätte Doktorn) med följeslagare ur Grant Morrison's Doctor Who nr 1 av Grant Morrison och John Ridgway, ursprungligen publicerad i Doctor Who Magazine. Den sjätte doktorn spelades av Colin Baker och han har således också lånat sitt utseende till den tecknade versionen av Doktorn vid denna tid. © BBC.

Det finns ett flertal seriefigurer som i mer eller mindre grad är baserade på verkliga, fysiska personer. Här är några av dem.

Både biografiska serier och självbiografiska serier kretsar kring verkliga personer, och syftar att beskriva verkliga händelser som dessa personer var inblandade i.

Dessutom finns även serier i andra genrer med olika grad av verklighetsanknytning, där verkliga personer kan skildras i spekulativa, påhittade eller rent av fantastiska händelser. Bland annat i historiska serier är det ganska vanligt att verkliga, historiska personer förekommer. Det förekommer även ofta i vissa typer av komiska äventyrsserier som t.ex. Lucky Luke och Don Rosas serier om Joakim von Anka. Verkliga personer kan i princip förekomma i alla seriegenrer, även om vissa förefaller mer lämpade för det än andra. För verkliga personer som uppträder som sig själva men i fiktiva sammanhang, se lista över verkliga personer som har blivit seriefigurer.

Nedan följer listor på seriefigurer som är inspirerade av verkliga personer, till namn, utseende och/eller personlighet, men som ändå inte är de verkliga personerna.

Seriefigurer inspirerade av verkliga personer

Selma och Lilla Fridolf. Figuren Lilla Fridolf lånade i serien sitt utseende från skådespelaren Douglas Håge som spelade figuren på film. Teckning av Torsten Bjarre ur Bildjournalen 1956. © Egmont

A

  • Dr Axel, läkare i djungeln i Bengali i "Fantomen". Han anges ofta vara baserad på läkaren, prästen och Nobelpristagaren dr Albert Schweitzer (1875-1965) som kom från Elsass/Alsace (ett område som tillhörde Tyskland 1871-1919 och därefter Frankrike).

B

D

  • Dennis i serien med samma namn. Upphovsmannen Hank Ketcham baserade det fiktiva busfröt på sin egen son, och föräldrarna Henry och Alice Mitchell på sig själv och sin dåvarande hustru.
  • Uncle Duke i "Doonesbury" (liksom flera andra seriefigurer) är direkt inspirerad av skandaljournalisten Hunter S. Thompson, upphovsmannen till "Fear and Loathing in Las Vegas".
  • Huvudrollen i Doctor Who har i serieversionerna i regel fått sitt utseende baserat på de skådespelare som har spelat figuren på TV.

F

  • Gerald Ford – amerikansk president 1974-1977: i den långa "Iron Man"-berättelsen "The Battle of the Super Villains" visar det sig att skurken Black Lama i själva verket är Gerald Fords motsvarighet i en alternativ dimension, som hade blivit ond när han kom till vår värld.

G

H

  • Helgonet, i en tidig version är titelfiguren utseendemässigt baserad på Vincent Price.
  • Helgonet, i semics version är titelfiguren utseendemässigt baserad på Roger Moore, som spelade figuren i TV-serien från 1960-talet.
  • Horst, liten hund i "Musse Pigg och äggtjuvarna" som lånat sitt namn av Horst Schröder.

K

L

M

N

  • Nanna Näktergal, figur som förekommit i Al Capps Knallhatten, är inspirerad av och en parodi på protestsångerskan Joan Baez.
  • Richard M. Nixon, amerikansk president (se även ovan) har till följd av Watergateskandalen fått låna sitt utseende till en del skurkaktiga figurer, såsom huvudskurken i "Giant-Size Man-Thing" nr. 1 och skurken med aspirationer på världsherravälde i "Captain America"-berättelsen "Secret Empire" var den dåvarande presidenten (underförstått Nixon, även om hans namn inte nämndes i serien).[1] Sullivan i Jan Lööfs "Felix i vilda västern" har slående likheter med Nixon.

P

  • Pelle Svanslös är inspirerad av figurens skapare Gösta Knutsson. De flesta övriga katterna i Pelle Svanslös-böckerna var baserade på folk som ingick i Knutssons bekantskapskrets.
  • Poeten och Lillemor lär vara inspirerade av den danske poeten Frank Jaeger (1926 - 1977) och dennes hustru.

R

S

  • Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle. Titelfiguren inspirerad av Dr. Joseph Bell.
  • Överste Sponsz av Hergé, inspirerad av Hergés bror Paul Remi (när Hergé kände sig sviken av Paul).

T

Verkliga personer som gjort gästspel i serier

Kirk Douglas i ett gästspel som slaven Spartakis ur Asterix-albumet Obelix på galejan. Teckning av Albert Uderzo © Dargaud

Här listas kända personer som har lånat sitt utseende, ofta i karikatyrform, till någon figur i en serie.

A

B

  • Marlon Brando – har gästspelat i många serier, ofta som sin rollfigur Don Vito Corleone ur "Gudfadern".
  • John Byrne – skrev och tecknade in sig själv i serier som "Fantastic Four" och "She-Hulk".

C

  • Jacques Chirac – fransk statspresident – romersk ekonom i "Obelix & Co".
  • Skådespelaren Sean Connery - mest känd för rollen som James Bond; "Agent 007" - har lånat sitt utseende till den hemlige agenten Nollnollsex i Asterix-albumet "Asterix på irrvägar".

D

E

G

H

Alfred Hitchcock ur "Diligensen" av Morris. © Dargaud

J

K

L

  • Charles Laughton (1899-1962), brittisk skådespelare, lånade sitt utseende till den uttråkade romerske prefekten i "Asterix och guldskäran".

M

R

S

T

  • Osamu Tezuka – ständigt återkommande bifigur i sina egna serier.

U

V

Källor