Faraos cigarrer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

För den danska seriebutiken, se Faraos Cigarer


"Faraos cigarrer" med svenskt omslag. © Hergé/Kartago
Ruta från "Faraos Cigarrer", första versionen från 1932 (i engelsk översättning). © Hergé
Första mötet med Roberto Rastapopoulos ur "Faraos Cigarrer" av Hergé. © Hergé

"Faraos cigarrer" är Hergés fjärde äventyr med Tintin, först publicerat som följetong i Le Petit Vingtième 1932–34, samlad i albumform (i svart/vitt 1934). Äventyret tecknades om och färglades för den moderna albumutgåvan 1955.

Till skillnad från de tidigare äventyren i serien, uppvisar "Faraos cigarrer" en mer sammanhållen historia och i stället för att uttryckligen vara en journalist på reportageresa, inleds berättelsen med att förklara att Tintin och Milou är på semester. På resan kommer de till Egypten och ramlar in i ett äventyr inspirerat av den påstådda "Tutankhamons förbannelse" som Hergé hade läst mycket om sedan farao Tutankhamons grav hade hittats och grävts ut på 1920-talet. Jakten på gåtans lösning tar Tintin och Milou ända till Indien, där de spårar upp ett hemligt sällskap. Under tiden jagas de dessutom av två detektiver som kommer att rädda livet på dem båda under äventyrets gång, nämligen Dupondtarna, som här visar en förslagenhet och förklädnadsförmåga som de aldrig riktigt kommer att visa igen i kommande äventyr.

Figurgalleri

I det här äventyret dyker Dupondtarna upp för första gången (även om de senare har fogats in i en ruta av omtecknade versioner av det tidigare äventyret "Tintin i Kongo"). I den första utgåvan av äventyret hade de ännu inte fått sina namn utan gick bara under kodnamnen "X33" och "X33b".

Detta är även första gången skurken Rastapopoulos har en riktig roll (även om han skymtar redan i en ruta i "Tintin i Amerika"). Även senhor Oliveira da Figueira, som blir Tintins vän och återkommer i några senare äventyr, gör sin debut i detta album.

När äventyret tecknades om och färglades, kom också Allan Thompson att förekomma i albumet. Annars hade han gjort sin debut i det senare äventyret "Krabban med guldklorna".

Kuriosa

  • Edgar P. Jacobs dyker upp som mumien "Jacobini" i färgversionen av albumet från 1955.
föregående
Tintin i Amerika
Album nr 4 i serien "Tintin"
Faraos cigarrer
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1932–1934
nästa
Blå Lotus