Det sönderslagna örat

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
General Alcazar och Tintin ur albumet "Det sönderslagna örat". © Casterman

Hergés sjätte äventyr med Tintin, ursprungligen publicerat som följetong i Le Petit Vingtième 1935–37. Samlades i albumform (i svart/vitt) 1937. 1943 redigerades serien om från 128 svartvita sidor med tre bildrader till 62 färglagda sidor med fyra bildrader.

I de fem föregående äventyren hade Tintin alltid varit på resande fot. I denna berättelse får läsaren för första gången se Tintin och Milou i sin hemstad och i bostaden. Vi får till och med veta att Tintin bor på Rue du Labrador 26. En fjärdedel in i berättelsen ankommer Tintin till det fiktiva sydamerikanska landet San Theodoros, där sedan huvudparten av äventyret utspelar sig. Berättelsens namn "Det sönderslagna örat" avser örat på en antik indiansk statyett som kommer just från San Theodoros.

Figurgalleri

I "Det sönderslagna örat" dyker figurerna general Alcazar, Ridgewell och Pablo upp för första gången.

Dupondtarna medverkar också i detta album.

Kuriosa

Vapenhandlaren Bazil Bazaroff är en parodi på den verklige vapenhandlaren Sir Basil Zaharoff (1849–1936), mest känd för att ha sålt Maxims Maskingevär till alla sidor vid konflikter och en berömd ubåtsaffär där han övertalade Grekland, Turkiet och Ryssland att köpa hans ubåtar i rädsla för varandra.

föregående
Blå Lotus
Album nr 6 i serien "Tintin"
Det sönderslagna örat
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1936–1937
nästa
Den svarta ön