Devil

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Devil och Fantomen i klassisk scen av Sy Barry. © Features.

Devil är Fantomens trogne bergsvarg. Devil misstas ofta för en hund och utsätts för de restriktioner som gäller just hundar, men Fantomen dock är kvick på att korrigera missuppfattningen.

Devil har förekommit i serien sedan starten 1936, men hans ursprung har aldrig förklarats av skaparen Lee Falk. På slutet av 1970-talet producerade därför den svenska Fantomenredaktionen äventyret "Sagan om Devil" av Donne Avenell och Georges Bess. Detta äventyr har blivit det mest uppskattade Fantomenäventyret genom tiderna, och har vunnit den årliga omröstningen "Bästa äventyr" 1979, 1991, 1999 och 2021 och fått titeln "Bästa reprint" 1986, vilket är alla gånger det publicerats. Enligt en ofta återgiven anekdot ska Lee Falk själv ha läst detta äventyr och uppskattat det så mycket att han av den anledningen aldrig skrev ett eget äventyr om Devils ursprung.

Vid ett par minnesvärda tillfällen har Devils tankar visats i serien för komisk effekt. Ett exempel är äventyret Parasiten (Fantomen 17/74) där Devil tänker "Då har du aldrig bitit en katt svansen!".

Devil på andra språk

  • Mini norge.gif Norska: Ulv
  • Mini frankrike.gif Franska: Satan
  • Mini brasilien.gif Portugisiska: Capeto
  • Mini turkiet.gif Turkiska: Şeytan