Moulinsart

Från Seriewikin
Version från den 2 juli 2022 kl. 14.49 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Moulinsart är en fiktiv ort på landsbygden men nära Bryssel, tillika namnet på ortens fiktiva slott där kapten Haddock har sitt hemvist, liksom professor Kalkyl.

Slottet syns först i de skurkaktiga bröderna Fogels ägo i äventyret "Enhörningens hemlighet". Det framgår då, att slottet på 1600-talet tillhörde Haddocks förfader, kaptenen i kungliga franska flottan François Haddoque. När bröderna Fogel har tagits av polisen, blir slottet till salu och Haddock och Kalkyl köper det och gör slottet till sitt hem i uppföljaren "Rackham den Rödes skatt". Den trogne betjänten Nestor ingår i köpet. Tintin och Milou bor först kvar i sin lägenhet i Bryssel, men kommer ofta till Moulinsart på längre besök - senare framstår det som att de möjligen har flyttat till slottet för gott.

I de följande äventyren är Moulinsart – såväl slottet som orten och dess innevånare – en ständigt återkommande del av äventyren, även om det ofta bara syns i början och slutet, då äventyren normalt innehåller resor. Ett återkommande skämt är att folk ringer fel och kommer till slottet när de tänkte ringa till den lokale slaktaren Sanzot.

Slottet är baserat på ett verkligt slott, dock med sidoflyglarna borttagna, då Hergé tyckte det såg alldeles för pompöst ut.

Kapten Haddock tillsammans med Tintin och Milou på väg för att ta sitt familjeslott Moulinsart i besittning. Ur "Rackham den Rödes skatt". © Hergé

Annan betydelse

Moulinsart S.A. är namnet på det bolag som Hergés arvingar skapade för att tillvarata de immateriella rättigheterna till "Tintin" och Herges övriga verk.[1]

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!