Den svarta ön

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Den svarta ön", 1966 års version, i översättning till Latin, av Hergé. © Casterman
Tintin och Milou av Hergé och Bob de Moor, ur "Den svarta ön". © Casterman

"Den svarta ön" ("L'ile Noire" i original) Hergés sjunde äventyr med Tintin, ursprungligen publicerad som följetong i Le Petit Vingtième 1937–38. Samlades i albumform (i svart/vitt) 1938.

Titeln syftar på en ö utanför Skottlands kust, dit Tintin åker för att lösa berättelsens mysterium. Den lilla ön syns på albumets framsida och är nästan fullständigt bebyggd med en medeltida borgruin.

Äventyret tecknades om två gånger för albumutgåvor, första gången för färgläggning 1943, andra gången 1966 för den brittiska marknaden då det förekom anmärkningar på att Skottland skildrades för omodernt.

Figurgalleri

Skurken Doktor Müller dyker upp här för första gången. Dupondtarna återkommer och försöker åter få tag på Tintin på samma sätt som de gjorde i "Faraos cigarrer" och "Blå Lotus".

I 1966 års version ser man dessutom reportrarna Jean-Loup de la Baguette och Walter Rizotto, som hade introducerats i det mycket senare äventyret "Castafiores juveler".Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
föregående
Det sönderslagna örat
Album nr 7 i serien "Tintin"
Den svarta ön
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1937–1938
nästa
Kung Ottokars spira