Krabban med guldklorna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Krabban med guldklorna" © Hergé/Illustrationsförlaget

Hergés nionde äventyr med Tintin, först publicerat som följetong i Le Soir 1940–41 och samlat i albumform 1941. (Till albumutgåvan lades till fyra helsidor med posterliknande bilder.)

På 1960-talet tecknades delar av albumet om och några mörkhyade figurer lyftes ut då serien skulle lanseras i USA, inte p.g.a. rasstereotypa porträtt, utan för att de amerikanska utgivarna motsatte sig rasblandning i serier. Man tecknade även om några sidor där Haddock lite för entusiastiskt klunkar i sig sprit (där själva klunkandet fick antydas utanför bild). Den omtecknade versionen är den vi har sett i Sverige.

Figurgalleri

I det här äventyret introduceras kapten Haddock för första gången. Haddock är kapten på ett fartyg där Allan Thompson är styrman. Även Allan Thompson gjorde här sin egentliga debut i serien, men tecknades senare in i det tidigare äventyret "Faraos cigarrer" när det gjordes om och färglades för en ny albumutgåva på 1950-talet.

Kontinuitet

Efter "Kung Ottokars spira", som färdigställdes 1939, började Hergé teckna äventyret "Det svarta guldet". Samma år bröt andra världskriget ut och 1940 ockuperades Belgien av Tyskland. Eftersom tidningen Le Petit Vingtième, som "Det svarta guldet" publicerades i, lades ner på grund av dessa händelser, så förblev "Det svarta guldet" ofullbordat. Hergé gjorde färdigt det först flera år senare. "Krabban med guldklorna" började publiceras i tidningen Le Soir 1940 när Hergé hade fått jobb där i stället och är därför det första avslutade äventyret efter "Kung Ottokars spira".

Filmatisering

Steven Spielbergs film "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet" från 2012 bygger på element från Tintinäventyren "Krabban med guldklorna", "Enhörningens hemlighet" och "Rackham den rödes skatt".Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
föregående
Kung Ottokars spira
Album nr 9 i serien "Tintin"
Krabban med guldklorna
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1940–1941
nästa
Den mystiska stjärnan