Ankungarna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Ankungarna". Magister Pergament omgiven av sina elever Knatte, Fnatte och Tjatte, Kicki, Pippi och Titti, Ville, Valle, Herbert, Bibbi, Albert, Chang och Annabella, tecknade av Jordi Alfonso. Från "Snöfridagen" (Historiekod: H 27138), den första "Ankungarna"-serien som publicerades på svenska. © Disney

"Ankungarna" (orig. "Duckies") är en svit nederländska Disneyserier, producerade sedan 1998 och på svenska publicerad i Kalle Anka & C:o. Serien följer Kalle Ankas brorsöner Knatte, Fnatte och Tjatte och Kajsa Ankas systerdöttrar Kicki, Pippi och Titti (i detta sammanhang ibland kallade "Kickorna", i analogi med "Knattarna") i skolan och hemmavid, och har utöver dessa centralfigurer även introducerat ett flertal nya karaktärer i form av ungarnas klasskompisar och lärare.

Översikt

Bakgrund

Vinjetten "Duckies" började figurera i den nederländska veckoserietidningen Donald Duck under 1998, och inledningsvis rörde det sig om traditionella serier med Kicki, Pippi och Titti i huvudrollerna. Det första avsnittet var den i Sverige ännu (2024) opublicerade serien "Kwik!" (Historiekod: H 98004) av Mau Heymans (manus och bild) och Kirsten de Graaff (manus). Några månader senare (i den i Sverige opublicerade "Nieuwe coupe" av Mau Heymans (manus och bild) (Historiekod: H 98110)) ersatte flickorna de huvudrosetter de haft sedan sitt första framträdande, med blonda frisyrer, vilket därefter kommit att bli deras kännetecken i "Ankungarna"-serierna.

Persongalleri

Med tiden kom "Ankungarna" även att fokusera på Knattarna, och år 2000 introducerade Heymans och de Graaff barnens klasskompisar: Chang (en asiatisk grispojke med glasögon, orig. Tsjang), Albert (en ugglepojke, som har samma namn på holländska och svenska), Bibbi (en gåsflicka, orig. Beppie), Annabella (en hundflicka, orig. Annabel), Ville (en kattpojke, orig. Willem), och Valle (en rävpojke, orig. Arie). Dessutom återintroducerades Carl Barks bifigur Herbert i klassen.

Även klassens humorbefriade klassföreståndare, magister Pergament, introducerades 2000. Hans utseende, tillika hans nederländska originalnamn Andy Warbol, är inspirerat av Andy Warhol. Ytterligare skolpersonal - en mycket korrekt rektor, en butter skolvaktmästare och en hurtig kvinnlig idrottslärare - figurerar också, men vanligen utan namn.

Härutöver är även Kickornas katt Tasslan (orig. Dinkie) och Knattarnas hund Moppe (orig. Zwabber) med i flera avsnitt.

Serien har under 2000-talet blivit ett av de mest frekventa inslagen i den nederländska produktionen; ett flertal tecknare och manusförfattare har kommit bidragit, och figurgalleriet har växt med ytterligare klasskompisar: 2016 tillkom den rullstolsburne ankpojken Kim (orig. Rik), och 2023 följde en ny kvartett: den mörkhyade hundflickan Naomi (samma namn på svenska och nederländska), som dansar balett; den busiga kaninflickan Babs (orig. Bibi); den sporttokiga hundflickan Marre (orig. Bo); och den glasögonprydde Amir (samma namn på svenska och nederländska).

Även etablerade figurer som farbror Joakim, Oppfinnar-Jocke, Alexander Lukas, Farmor Anka och Mårten Gås har figurerat i en mindre mängd avsnitt, och Newton och Björnglina har i enstaka avsnitt dykt upp som barn på samma skola.

Svensk publicering

I Sverige debuterade serien 2009, med avsnittet "Snöfridagen" i Kalle Anka & C:o nr 49 2009 (se bild ovan), och har därefter varit ett återkommande inslag i tidningen.