Klara Kluck

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Klara Kluck (orig. Clara Cluck) är en Disneyfigur, en höna skapad för Walt Disney Productions tecknade kortfilmer på 1930-talet. Hon har därefter figurerat i flera Disneyserier, vanligen i en begränsad roll som väninna till Kajsa Anka.

Historik

Klara Kluck debuterade i filmen "Orphan's Benefit" 1934, och fortfor att dyka upp i studions kortfilmer i ett knappt decenniums tid, vanligen ståendes på teater- eller musikalscenen, en tacksam roll genom röstskådespelaren Florence Gills karaktäristiska kluckande röst.

Sin seriedebut gjorde figuren i en handfull korta brittiska Disneyserier på 1930-talet.

På 1940-talet dök hon upp i tre korta serier i de amerikanska serietidningarna, tillsammans med så skilda figurer som Benjamin Syrsa, Panchito och Dumbo. Under denna period, och till skillnad från senare serier, är hennes antropomorfa drag nedtonade, och hon framställs som en mer traditionell höna, som bor i ett hönshus och ruvar på ägg.

Först på 1950-talet fick Klara Kluck den roll som därefter blivit hennes primära - som en väninna till Kajsa Anka och/eller Farmor Anka. Inte minst vanligt förekommande blev hon i "Kajsas dagbok", där hon har en återkommande men anonym roll ända in i 1980-talet, ofta som medlem av Damklubben, tillsammans med bl.a. Kajsa, Farmor Anka, Klarabella Ko, och den än mer perifiera figuren Dora. I den mån Klara ges mer utrymme, handlar det ofta om hennes teater- och musikintresse.

Mest förekommande har Klara dock blivit i den italienska disneyproduktionen, som hon varit en del av sedan det tidiga 1960-talet. Även här figurerar hon närmast uteslutande som Kajsas väninna. Hon har även dykt upp i ett mindre antal brasilianska, danska, och nederländska Disneyserier.

Klara Kluck på olika språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Clara de Ovos
Mini danmark.gif Danska Klara Kluk
Mini usa.gif Engelska Clara Cluck
Mini finland.gif Finska Klaara Kotko
Mini frankrike.gif Franska Clara, Codette
Mini italien.gif Italienska Chiquita
Mini japan.gif Japanska めんどりのクララクラック
Mini republiken kina.gif Kinesiska 克拉 克逻有 女士
Mini nederlanderna.gif Nederländska Klaartje Kip
Mini norge.gif Norska Klara Klukk
Mini tyskland.gif Tyska Klara Kluck, Henriette Huhn
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!