0.0. Anka

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"0.0. Anka" (orig. "0.0. Duck") är en amerikansk Disneyserie och tillika namnet på dess huvudperson, en regeringsspion á la James Bond. Serien skapades 1966 av Dick Kinney och Al Hubbard och kom till som en del av Disneys "overseas"-program.

Historik

"0.0. Anka" skapades under sextiotalets våg av agentserier som "James Bond", "Mannen från U.N.C.L.E." och "Modesty Blaise", och följer titelfiguren, hans assistent Mata Harrier och deras chihuahua som i original kallas Wolf. Debutavsnittet, "Fallet med de försnillade pärlorna" (historiekod S 66086), publicerades på svenska som extramaterial i "Kalle Anka & C:o – Den kompletta årgången 1968, Del 6", och introducerar även fiendeorganisationen Blonk.

Under 1960-talet producerades totalt åtta "0.0. Anka"-serier, samtliga av Kinney och Hubbard och flera av dem med Kalle Anka och farbror Joakim i birollerna.

I mitten av 1970-talet togs serien upp av de brasilianska Disneyproduktionen som kom att producera ett femtiotal avsnitt, i vilka även bland andra Kalle, Joakim och kusin Knase figurerar.

Under 2000-talet har 0.0. Anka, Mata Harrier och Blonk figurerat i två avsnitt av Lars Jensen och Flemming Andersens danskproducerade-serier om spökjägarorganisationen "Tämjandet av Näsvisa Troll", med Kalle och Knase i huvudrollerna.

Se även

Externa länkar