Skogs-Ola

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Skogs-Ola och hans hund ur "Hodge-Podge Lodge" (svensk titel: "Det nappar") från 1969. Manus: Dick Kinney, teckning Pete Alvarado. © Disney

Skogs-Ola (Hard Haid Moe i original) är en disneyfigur skapad 1964 av Dick Kinney och Al Hubbard för Disneystudions "overseas"-produktion. Har därefter figurerat huvudsakligen i brasilianska och italienska serier.

Historik

Översikt

Skogs-Ola är en tydlig hillbilly-kliché som bor i en stuga i skogen tillsammans med sin hund. Han har även någon enstaka gång kallats Mulle Skog på svenska. Debutserien "It's Music?" publicerades först i italienska Topolino #462, och har aldrig publicerats i Sverige. Hans första svenska framträdande var i serien "Busstur med busungar", i Kalle Anka & C:o nr 13/1966.

Under 1960- och 70-talen var Skogs-Ola bifigur i serier med framför allt Kalle, Knase och Joakim, men är även titelfigur i en handfull serier. Bland de mer namnkunniga disneykreatörer som tecknade honom under 1970-talet återfinns Tony Strobl.

Vid slutet av 1970-talet försvann figuren från "overseas"-produktionen, men då hade han redan börjat dyka upp i de brasilianska serierna, där han under 1980-talet figurerade på omslag och i egna serier. 1987-1994 hade han en egen tidning, Urtigão, uppkallad efter sig. Från och med millennieskiftet förekommer Skogs-Ola i allt väsentligt inte längre i den brasilianska nyproduktionen.

Sedan 2006 är han en återkommande figur i de italienska disneyserierna.

Skogs-Olas hund

I det engelskspråkiga originalet kallar Skogs-Ola sin hund vanligen för "houn' dawg", och i svensk översättning har flera liknande uttryck används; "jycke", "racka", "hunn'", "loppsäck", etc. Även på andra språk har han fått liknande gemälen, som "sakapuss" (= ung. "loppsäck") på franska och "cão" ("hund") på portugisiska, men han är namngiven på bland annat tyska (Waldi), finska (Hannibal), och italienska (Fiuto Joe - tidigare kallad Annibale)

Andra bifigurer

I de brasilianska "Skogs-Ola"-serierna etablerades en handfull nya, och på svenska ännu (2018) opublicerade - figurer: grannen Juca Piau (skapad 1983), tuppen Caubi (1989), och hushållerskan Firmina (1990). I de italienska serierna har grannen Trulebratt (Truz, skapad 2007) blivit vanligt förekommande.

Skogs-Ola på andra språk

  • Mini tyskland.gif Tyska: Habakuk
  • Mini danmark.gif Danska: Habakuk
  • Mini finland.gif Finska: Parta-Jussi
  • Mini frankrike.gif Franska: Moïse Lamouise
  • Mini italien.gif Italienska: Dinamite Bla
  • Mini nederlanderna.gif Holländska: Stijfhoofd, Meneer Stijfhoofd
  • Mini norge.gif Norska: Jesper Skauen
  • Mini portugal.gif Portugisiska: Urtigão
  • Mini spanien.gif Spanska: Pedro Dinamita