Gloria (Disney)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Jan Långben och flickvännen Gloria (här kallad Gullan) av Manuel Gonzales ur dagsstrippen från 1971-07-11. © Disney

Gloria (orig. Glory-Bee) är en Disneyfigur och Janne Långbens blonda flickvän.

Historik

Gloria medverkade under 1970-talet i den amerikanska dagspressversionen av "Musse Pigg". Figuren skapades av Del Connell, och figurerade främst i dagsstrippar och söndagssidor tecknade av Floyd Gottfredson respektive Manuel Gonzales under åren 1969-1976.

Med start 1972 dök hon upp i ett mindre antal serietidningsäventyr, såväl i Westerns utgivning som i utlandsproduktionen, och därefter gjorde hon en handfull framträdande i brasilianska serier.

Därefter försvann Gloria, men i den italienska "I valet och kvalspelet" ("La partita", historiekod I TL 2042-2) av Bruno Concina och Marco Palazzi, på svenska publicerad i Kalle Ankas Pocket 206, har Långben en spirande romans med en granne (namnlös i den svenska översättningen, men kallad Melinda i originalet), vars utseende är identiskt med Glorias.

2021 gjorde Gloria regelrätt comeback, nu som tonåring i serien "Tonårs-Kalle Anka", där hon efter många turer till slut blir tillsammans med den unge Långben.

Glorietta på olika språk

När 1970-talsserierna har publicerats på svenska så har Glory-Bee omväxlande kallats för originalnamnet, Gloria, Glorietta och Gullan. 2022 blev slutligen hennes namn etablerat som Gloria, i och med att "Tonårs-Kalle Anka" publicerades på svenska.

  • Mini usa.gif Engelska: Glory-Bee
  • Mini danmark.gif Danska: Putte
  • Mini finland.gif Finska: Helinä
  • Mini frankrike.gif Franska: Gloria
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Isadora
  • Mini italien.gif Italienska: Gloria


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!