Gåtte Gris

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Gåtte Gris (orig. Peter Pig) är en figur i Kalle Ankas universum; som framgår av namnet är han en gris. Han introducerades, liksom Kalle Anka, i kortfilmen Den kloka hönan från 1934, och medverkade i ytterligare en tecknad kortfilm, The Band Concert.[1]

Debuten som seriefigur skedde i serieversionen av "Den kloka hönan", publicerad på söndagssidan "Silly Symphonies" 1934. Vid slutet av trettiotalet var Gåtte och Kalle huvudpersoner i fyra längre, italienska äventyrsserier av Federico Pedrocchi, men figuren försvann i och med att den italienska produktionen av disneyserier avbröts för andra världskriget.

Sedan 1990-talet har Gåtte gjort en handfull nya framträdanden i italienska serier, och även dykt upp i den holländska disneyproduktionens jubileumsserier för Kalles (och därmed också Gåttes) 60- och 70-årsdagar. Han medverkar även, som ung, i "Tonårs-Kalle Anka".

På svenska har figuren även kallats "Nasse Nöff" (i Svenska Journalen 1935) och "Tryggve Trynegott" (i Kalle Ankas Pocket nr 385).

Externa länkar

Fotnoter

  1. Our “Mouse-tro” Takes the Baton! - Disney.go.com (engelska)