Della Anka

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
En vuxen Della Anka tecknad av Fernando Güell.

Dumbella "Della" Anka (orig. Della Duck) är en seriefigur i serierna om Kalle Anka. Hon är Knattes, Fnattes och Tjattes mamma, och syster till Kalle. Hon nämndes vid namn redan 1937, i Knattarnas premiärserie. Hennes anlete blev dock inte avslöjat förrän 1993, då tecknat av Don Rosa.

Figurens historia

Knatte, Fnatte och Tjatte presenterades för världspubliken, och för Kalle, på nyhetstidningarnas seriesidor den 17 oktober 1937 i en dagsstripp signerad manusförfattaren Ted Osborne och tecknaren Al Taliaferro. Deras föräldrar syntes inte till, men med sig hade de ett brev till Kalle, undertecknat "Your cousin Della" ("din kusin Della") - underförstått pojkarnas mor. Från början presenterades de alltså inte som Kalles direkta systersöner utan som något mer avlägsna släktingar. Della lär för övrigt ha varit namnet på Taliaferros faster (moster?).

Ett halvår senare, den 15 april 1938, gjorde Knattarna även filmdebut, i kortfilmen Donald's Nephews (på svenska Kalle Anka som fosterfar), med manus av Jack Hannah och Carl Barks. Även i denna version hade de med sig ett brev hemifrån - den här gången inleddes det dock med orden "Dear Brother" (käre bror) och var undertecknat "Sister Dumbella" (syster Dumbella). Efter det försvann hon från serien i 56 år, med det var från och med nu fastslaget att Kalle var Knattarnas onkel.

Det finns dock ytterligare en källa för den som söker Dellas rötter. När Carl Barks på 1950-talet för eget bruk skissade upp hur han tänkte sig Kalles och de övriga ankornas släktförhållanden, behövdes det återigen ett namn på Knattarnas mamma. Precis som i Donald's Nephews lät han henne vara Kalles syster, men han mindes tydligen inte att han 15 år tidigare hade kallat henne Dumbella. Istället fick hon här namnet Thelma.

Långt senare fick Don Rosa i uppdrag att konstruera ett omfattande släktträd över ankorna. Han var noga med att kontrollera alla tänkbara källor - framför allt Barks. Att Knattarna skulle vara söner till Kalles syster och inte till hans kusin var med största sannolikhet självklart; den allmänna opinionen och släktträdets grafiska utformning, tillsammans med det faktum att bägge Barks versioner sa just detta, torde ha gjort valet lätt. Dessutom lät Rosa specificera syskonens relation ytterligare, och gjorde dem till tvillingar.

När det gällde namnvalet var det inte lika klart. Anledningen att han fastnade för Della lär vara att det lät bättre tillsammans med Duck än Thelma, och att Dumbella snarare lät som ett öknamn (eng. dumb=dum, korkad; dumbbell=hantel, (slang) pucko, idiot [1]). Senare har han lagt fram idén att "Dumbella" med största sannolikhet var ett smeknamn som Kalle som barn använde för sin syster.

Sålunda var seriefiguren Della Duck skapad, eller sammanfogad kanske är ett bättre ord, och den 3 juli 1993 fanns hon för första gången till allmänhetens beskådande när Rosas släktträd premiärvisades. I Sverige valde dock översättaren Stefan Diös att låta Dumbella vara hennes fullständiga namn, och Della hennes smeknamn: hon blev Dumbella "Della" Anka på svenska.

Rosa använde sig av Della i en handfull serier, alltid som barn; dels i Världens rikaste anka (The Empire-Builder from Calisota) och Enslingen i von Anka-palatset (The Richest Duck in the World), de två avslutande delarna i "Farbror Joakims Liv", och dels i återblickar i Brev hemifrån eller Den gamla borgens nya hemlighet (A Letter From Home) och De tre steglitsornas tecken (The Sign of the Triple Distelfink).

Sedan 2014 har Della även figurerat i flera kortare nederländska Disneyserier skrivna av Evert Geradts, varav majoriteten utspelar sig under hennes och Kalles barndom.

I 2017 års version av tv-serien DuckTales debuterar Della i första säsongens avslutande avsnitt. Därefter har hon blivit en av seriens huvudfigurer, och har en återkommande roll i de serietidningsavsnitt som publicerats inom franchisen.

Levnadsteckning

I Rosas version

Della och Kalle Anka som små, av Don Rosa från "The Richest Duck in the World". Historiekod: D 93288 ur Uncle Scrooge nr. 295 (1995) © Disney

Della Anka är tvillingsyster[1] till Kalle Anka, och de är tillsammans de enda barnen till Hortensia von Anka och Kvacke Anka. Vidare är hon mor till trillingarna Knatte, Fnatte och Tjatte Anka, som dock uppfostras av hennes bror.

Kalle och Della Anka kläcktes den 9 juni runt år 1920 i Ankeborg, där föräldrarna var anställda av barnens morbror Joakim von Anka. På grund av Joakims affärsresor träffade dock inte Della sin morbror förrän 1930. Kort efter detta möte bröt föräldrarna all kontakt med Joakim.

Var Della växe upp har inte beskrivits i serierna. Hon träffade dock en man ganska tidigt i livet och omkring 1940 kläcktes sönerna Knatte, Fnatte och Tjatte. Vem pojkarnas far var har inte blivit klargjort, men uppenbart är att han och Della hade det svårt att hålla pli på pojkarna. Problemen nådde sin höjdpunkt någon gång i mitten av 40-talet då pappan hamnade på sjukhus efter att de placerat smällare under hans stol. Detta blev tydligen droppen för Della som skickade sina söner till Kalle i Ankeborg, där de kom att stanna.

Rosa gick aldrig närmare in på vad som hände Della och Knattarnas far efter att de lämnat pojkarna hos Kalle, men hans ursprungliga manus till Vägen till Xanadu (Return to Xanadu) antydde en koppling till det dolda riket Tralla La.

DuckTales

I nystarten av tv-serien DuckTales (2017) första säsong fokuserar till stor del på Knattarnas försök att få reda på sanningen om Della, som försvann innan de kläcktes, varefter de växte upp hos Kalle. I säsongsfinalen får tittarna veta att Della tillbringat de sista 10 åren på månen.

Säsong två följer Dellas kamp för att återvända till jorden. Så småningom lyckas hon också med detta; hon återförenas med Kalle och Joakim, och börjar bygga en relation med sina söner.

I säsong tre har Della blivit en integrerad del av familjen, och etablerats som en dristig pilot och äventyrare, med ett häftigt temperament (även om hon inte har en fullt lika kort stubin som sin bror). Vid kraschen på månen ett decennium tidigare förlorade hon sitt ena ben, och har därför en egentillverkad protes av metall.

I nederländsk tappning

I den nederländska tappningen figurer Della och Kalle främst som barn, som goda vänner och varandras likar till humör och skämtlynne. Utöver att busa med varandra råkar även Joakim ut för deras påhitt.

En mindre mängd avsnitt utspelar sig även under deras ungdom, och i dessa avsnitt ingår de i ett kompisgäng tillsammans med bl.a. Oppfinnar-Jocke, Kajsa Anka, Alexander Lukas och Mårten Gås.

Fotnoter

  1. "The Richest Duck in the World", s. 22. Historiekod: D 93288